Ako podporiť imunitu detí v čase pandémie

Imunitu detí môžete ak rodičia ovplyvňovať každý deň viacerými faktormi.
Imunitu detí môžete ak rodičia ovplyvňovať každý deň viacerými faktormi. / Foto: Pexels

Imunitu detí môžete ovplyvňovať každý deň viacerými faktormi. Ako podporiť imunitu detí v týchto dňoch, kedy je zvýšené riziko rôznych ochorení?

 

Viaceré dáta zatiaľ naznačujú, že deti dokážu ochorenie COVID-19 zvládnuť bez väčších ťažkostí. Jesenné prechladnutia, sezóna chrípky, ale aj aktuálna pandémia však mnohých rodičov prinútili premýšľať, ako podporiť imunitu svojich detí, aby boli zdravé a prípadné ochorenia zvládli bez väčších komplikácii.

 

Imunita, čiže obrannyschopnosť organizmu je veľmi komplexná schopnosť nášho tela. Neexistuje zázračná tabletka, ktorá by našu imunitu posilnila. Za časť imunity je zodpovedná genetika, no čiastočne máme „liek“ na posilnenie imunity vo svojich rukách. Je to predovšetkým zdravý životný štýl, ktorý dokážeme na rozdiel od našej genetickej výbavy ovplyvniť. Rodičia by mali preto posilňovať imunitu svojich detí už od narodenia pestovaním zdravého životného štýlu.

 

Vyvážená strava

Vyvážená strava je u detí veľmi dôležitá. Nenahradia ju žiadne výživové doplnky, hoci pri niektorých vitamínoch a mineráloch (napr. vitamín C, D, zinok) sa ukazuje, že môžu posilniť náš imunitný systém. Tieto prvky by sme mali získavať predovšetkým zo stravy. Pre zdravie detí je tiež nevyhnutné vyhýbať sa vysokým dávkam cukru, soli a nasýtených mastných kyselín, ktoré sa nachádzajú predovšetkým vo vyprážaných jedlách, tučnom mäse, slanine, v šľahačkách a masle.

 

Čo by nemalo chýbať na tanieri detí?

  • Ovocie a zelenina – ideálna je domáca a sezónna zelenina. Školopovinné dieťa by malo denne zjesť aspoň 1,5 šálky ovocia a 2 šálky zeleniny (surovej alebo tepelne upravenej).
  • Nízkotučné mliečne výrobky (obsahujú vitamín D)
  • Orechy a rôzne semienka (obsahujú zinok)
  • Strukoviny
  • Celozrnné pečivo
  • Biele mäso

 

Mnohé deti sú aktuálne výrazne viac doma, čo umožňuje rodičom mať lepší prehľad o tom, čo konzumujú. Siahnite preto po zdravších náhradách sladkostí alebo slaných pochutín (napr. čerstvé alebo sušené ovocie, oriešky).

Pokiaľ sa rodičia rozhodnú svojim deťom podávať doplnky stravy, mali by to najprv konzultovať so svojim lekárom alebo lekárnikom.

 

Pitný režim

Dbajte na to, aby vaše dieťa dodržiavalo pitný režim – ideálne by malo piť čistú neochutenú vodu. Na sledovanie pitného režimu vám poslúži obľúbená fľaša dieťaťa alebo džbán s vodou v detskej izbe.

 

Dojčenie

Dojčenie významne prispieva k budovaniu imunitného systému detí. Svetová zdravotnícka organizácia odporúča, aby pokiaľ je to možné, bolo dieťa výlučne dojčené prvých 6 mesiacov svojho života a následne vhodne prikrmované v kombinácii s dojčením až do 2 rokov dieťaťa. Dojčenie sa odporúča aj v prípade, že je u matky podozrenie na ochorenie COVID-19, ale aj ak má toto ochorenie už potvrdené.

 

Podporujte pohyb svojich detí

Pohyb by mal byť každodennou súčasťou života vašich detí. Výskumy ukazujú významnú súvislosť medzi obezitou a oslabením imunitného systému detí. Pohyb spolu s vyváženou stravou sú hlavnými zbraňami proti obezite, preto by sme mali naše deti obom týmto návykom naučiť.

 

Deti vo veku 3-6 rokoch by mali byť počas dňa čo najviac v pohybe, potrebujú to pre zdravý vývoj. Staršie deti by mali mať denne aspoň hodinu intenzívneho pohybu. Aj keď sú športoviská zavreté, hľadajte spôsoby a iniciujte pohyb u detí, kedykoľvek je to len možné. Zaužívajte si spoločné cvičenia, prechádzky, či jazdu na bicykli.

 

Pomôžme deťom zvládať stres

Zvládnuť aktuálnu neistotu pandémie je náročné ako pre dospelých, tak aj pre deti. Všetci sme tak vystavení dlhodobému účinku pretrvávajúceho chronického stresu, ktorý oslabuje náš organizmus. Ako teda pomôcť deťom zvládať a odbúrať stres?

 

Dajte deťom šancu si oddýchnuť

Veľa sa spolu smejte, oddychujte a relaxujte. Športujte s deťmi.

 

Rozprávajte sa s deťmi

Buďte citliví k ich obavám, nezľahčujte ich, nezatajujte pred nimi informácie, to len prehĺbi ich strach a stres.

 

Majte pochopenia pre výbuchy detí

V strese horšie zvládame emócie, rodič môže pomôcť pochopiť dieťaťu zvládať emócie aj vyjadrením pochopenia: „Rozumiem, že sa hneváš, všetci sme teraz citlivejší., veď nemôžeš chodiť na krúžok, musíme nosiť rúška. Aj ja sa niekedy takto hnevám.“

 

Doprajte deťom pocit bezpečia

Nikto nevie, čo príde zajtra, kedy ktorú školu či triedu zatvoria. Deti potrebujú režim, v ktorom sa cítia dobre a bezpečne. Vedzte, že aktuálne nie je čas na zavádzanie veľkých zmien v rodine. Ostali vám dvaja školáci doma a vy ste plánovali najmenšie dieťa odučiť od používania cumlíka? Zvážte, či je na to teraz najlepší čas. Netlačte na pílu a snažte sa doma udržať pokojnú atmosféru.

 

Pomôžte deťom zostať v kontakte s inými deťmi

Pre zdravý psychický vývin detí je kontakt s vrstovníkmi a priateľmi veľmi dôležitý, teraz je však obmedzený iba na pobyt v škole, u starších zmizol aj ten. Buďte preto chápavejší, keď vaše dieťa chce viac používať mobil – spojenie s kamarátmi je preňho dôležité.

 

Imunitu detí oslabuje aj stres / Zdroj: Pexels /cottonbro

 

Hygiena

Chrániť svoje zdravie môžu deti aj osvojením si hygienických pravidiel:

 

Naučte deti správne a pravidelne umývať ruky

Ruky by si mali umývať mydlom a teplou vodou aspoň 20 sekúnd. Dôležité je aj správne načasovanie: pred jedlom, po použití toalety, po príchode domov, po použití hromadnej dopravy, po kašľaní, smrkaní či kýchnutí.

 

Naučte deti správne umývať si ruky. / Foto: Bigstock

 

Naučte dieťa správne používať rúško

Vysvetlite dieťaťu na čo rúško slúži a prečo ho používame. Malo by zakrývať nos aj ústa, dieťa by si ho nemalo neustále chytať a naprávať, nakoľko na povrchu sa môžu nachádzať vírusy z okolia. Rúško skladáme z tváre tak, že ho chytíme za gumičky.

 

Spánok

Spánok je niekedy zabudnutou súčasťou zdravého životného štýlu. Deti, ktoré majú dostatok spánku sú zdravšie. Okrem pozitívneho dopadu na imunitný systém prináša lepšie výsledky v škole a udržiava aj dobré psychické zdravie. Potreba spánku je pomerne individuálna, no deťom by sme mali nastaviť taký režim, aby mali dostatok oddychu počas dňa aj noci.

 

Koľko spánku potrebuje vaše dieťa?
Vek 4-12 mesiacov 12-16 hodín (vrátane denného a nočného spánku)
Vek 1-2 roky 11-14 hodín (vrátane denného a nočného spánku)
Vek 3 - 5 rokov 10-13 hodín (vrátane denného a nočného spánku)
Vek 6 - 12 rokov 9-12 hodín
Vek 12 - 18 rokov 8-10 hodín

 

Pandémia celému svete kruto pripomenula hodnotu zdravia. Chorobu nemáme vždy len vo svojich rukách, no správnou ochranou a prevenciou môžeme minimalizovať riziko ochorenia, či už ide o prechladnutie alebo vážnejšie infekcie. Pestujme preto u detí aktívny životný štýl, je to totiž vakcína, ktorá ich môže chrániť celý život.

 


POUŽITÉ ZDROJE:
American Academy of Pediatrics. (2016). Healthy Sleep Habits: How Many Hours Does Your Child Need? Healthychildren.org
Centres for Disease Control and Prevention (22.8.2020). . Food and Coronavirus Disease 2019 (COVID-19)
Centres for Disease Control and Prevention (17.9.2020). Keep Children Healthy during the COVID-19 Pandemic.
Kloc, M., Ghobrial, R. M., Kuchar, E., Lewicki, S., & Kubiak, J. Z. (2020). Development of child immunity in the context of COVID-19 pandemic. Clinical immunology (Orlando, Fla.), 217, 108510. https://doi.org/10.1016/j.clim.2020.108510
Umano, G. R., Pistone, C., Tondina, E., Moiraghi, A., Lauretta, D., Miraglia Del Giudice, E., & Brambilla, I. (2019). Pediatric Obesity and the Immune System. Frontiers in pediatrics, 7, 487. https://doi.org/10.3389/fped.2019.00487
WHO. (2020). Breastfeeding and COVID-19. Scientific brief.
WHO. (2020). Nutrition: Feeding babies and young children during the COVID-19 outbreak.

 

Čítajte viac o téme: Koronavírus
Zdieľať na facebooku