Autizmus a vyberavé jedenie

  Foto: Pexels

Len máloktorý rodič s deťmi v určitom okamihu nemusí riešiť ich záchvaty hnevu pri jedle alebo prinajmenšom vyberavé stravovacie návyky. Avšak deti v autistickom spektre a teda aj rodičia, ktorí ich kŕmia, často čelia podstatne väčším a zložitejším problémom okolo jedla z rôznych dôvodov. 

 

Deti sa stávajú vysoko selektívnymi jedákmi medzi 18. až 24. mesiacom. Väčšina detí vďaka pravidelnému vystavovaniu novým potravinám vyrastie z vyberavého stravovania vo veku okolo 7 rokov, alebo aspoň prestanú byť tak selektívne. Autistické deti však zvyčajne z vyberavého stravovania nevyrastú. 

 

Spojenie medzi selektívnym stravovaním a autizmom

Deti s autizmom majú rady veci, ktoré sú predvídateľné, a to vrátane potravín a jedál, ktoré jedia. Stravovacie návyky detí s autizmom z veľkej časti pozostávajú zo spracovaných potravín. Dôvodom je, že ovocie, zelenina a iné plnohodnotné potraviny necítia a chutia úplne rovnako zakaždým, keď ich jedia. Deti s autizmom majú často silné preferencie pre určité textúry a teploty. Niektoré deti uprednostňujú mäkké, krémové jedlá, ako sú napríklad pyré či detská výživa. Iné deti potrebujú extra stimuláciu chrumkavých jedál. Niektoré deti majú nedostatočne vyvinuté orálne motorické svalstvo. Deťom, ktoré vo svojom vývoji uprednostňujú a jedia takmer výlučne mäkké jedlá, môže v skutočnosti chýbať vyvinuté svalstvo, ktoré je potrebné na žuvanie potravín, ako je mäso či hamburger. Sú unavené z jedenia týchto jedál a je im to nepríjemné. Často rodičia, ktorí nevedia, že toto je príčina trápenia ich detí, reagujú tak, že im dovolia vzdať sa potravín, ktoré by posilnili svaly, takže sa z toho stáva začarovaný kruh. Zmyslové preferencie môžu obmedziť to, čo sú deti ochotné jesť. Taktiež deti s autizmom majú oveľa väčší problém pokojne sedieť pri jedle. Správanie pri stole môže zahŕňať opakované vstávanie a utekanie od stola alebo aj nebezpečné hádzanie riadu.

 

Ako riešiť problémy s jedením u detí s autizmom

Vylúčte zdravotné problémy

Keď deti s autistickým spektrom riešia problémy so stravovaním, prvou zastávkou rodiča by mal byť gastroenterológ, ktorý môže vylúčiť organické príčiny. Spomedzi najbežnejších problémov, s ktorými sa môžu deti stretnúť sú: reflux, zápcha, eozinofilná ezofagitída (EoE) (alergická porucha prehĺtania, pri ktorej má dieťa pocit, že sa dusí), problémy s hnačkou. 

 

Zostaňte v pokoji

Mnoho detí potrebuje ochutnať jedlo viac ako tucetkrát, kým sú ochotné ho zjesť bez reptania. Deťom s citlivosťou súvisiacou s autizmom to môže trvať o čosi dlhšie. Buďte preto trpezliví, keď skúmajú a ochutnávajú nové jedlá. Ak naďalej odmietajú jedlo aj po niekoľkých pokusoch, možno im to jednoducho nechutí. Zvážte vyskúšanie iného jedla. Predovšetkým nedovoľte, aby sa z jedla stalo rodinné bojisko. Namiesto toho skúste byť kreatívni.

 

Nalaďte sa na textúry

Autizmus často prichádza s precitlivenosťou na textúry. Takže pamätajte, že averziu k jedlu môže vyvolať skôr pocit, keď je jedlo v ústach než jeho chuť. Klasickým príkladom je sviežosť čerstvých paradajok. Skúste takéto potraviny nasekať alebo rozmixovať, aby ste vyhladili nepríjemnú štruktúru.

 

Pochváľte ich

Pochváliť svoje deti za každý aspekt pokroku pri ochutnávaní nových jedál a potravín je kľúčové. 

 

Veďte si denník o jedle

Rodičia by si mali v čo najväčšej miere viesť písomný záznam o tom, čo ich deti zjedia pri každom jedle, aby mohli sledovať pokrok, ktorý sa dosiahol a kde problémy pokračujú. Vďaka záznamu, ktorý môžete vidieť v priebehu času, je oveľa jednoduchšie byť trpezlivý a pomáha každému zostať na správnej ceste.

 

Modelujte dobré správanie pri jedle

Mnohokrát to, čo deťom ukazujete vo svojom správaní je to, čomu venujú väčšiu pozornosť než tomu, čo im hovoríte. Ak poviete svojim deťom, že je naozaj dôležité jesť vyváženú stravu, ale potom ju v skutočnosti sami nejedávate, pravdepodobne si nevypestujú tie pozitívne návyky, ktoré od nich vyžadujete. 

 

Vyskúšajte vizuálnu tabuľku potravín alebo knihu potravín

Poskytovanie vizuálnych podnetov môže pomôcť pri komunikácii pozitívnych správ o jedle. Skúste vytlačiť obrázky jedál, ktoré majú rady, a jedlá, ktoré plánujú ochutnať. Zakaždým, keď vyskúšajú nové jedlo, môžu ho pridať do tabuľky jedál alebo do svojej vlastnej knihy a obaja môžete vidieť pokrok.

 

Nenúťte ich

Snažte sa deti nenútiť, aby vyskúšali nové jedlo, ani ich oklamať, aby ho zjedli tak, že ho schováte do niečoho, čo im chutí. Deti musia mať pocit dôvery, kým budú ochotné zjesť niečo, čoho by sa mohli báť, že im nebude chutiť. Aj keď môžu autistické stravovacie návyky rodičov odrádzať, skúste byť trpezliví. Ukázať deťom lásku a prijatie sú vždy najdôležitejšie veci pre ich celkovú pohodu.

Čítajte viac o téme: Zdravé stravovanie, Autizmus
Zdieľať na facebooku