Ako utíšiť dieťa, keď mu idú prvé zuby?

Prerezávanie prvých zúbkov môže byť pre dieťa bolestivé.
Prerezávanie prvých zúbkov môže byť pre dieťa bolestivé. / Foto: Bigstock

Prvých pár mesiacov života detí je plných vzrušenia a množstva zmien. Jedným z nich je aj prerezávanie zúbkov, ktoré môže byť nepríjemné, avšak je to prirodzený proces a zažije ho každé dieťa. 

 

Prerezávanie zúbkov sa často začína, keď majú deti medzi 6. a 12. mesiacom, aj keď v niektorých prípadoch sa prvé zúbky môžu objaviť skôr alebo dokonca o niečo neskôr. Ako mnohí rodičia môžu potvrdiť, príznaky prerezávania zúbkov, vrátane bolesti ďasien, vyrážky v ústach a slintania, môžu spôsobiť, že deti sú mimoriadne nervózne a podráždené. Táto podráždenosť sa zvyčajne zhoršuje počas spánku, keď deti nemajú svoje bežné denné rozptýlenia. Prerezávanie zubov môže spôsobiť niekoľko nepríjemných symptómov, vrátane miernej podráždenosti, plaču, zvýšenej telesnej teploty, nadmerného slintania, túžby žuť tvrdé predmety a opuchnutého a citlivého ďasna. Ako viete utíšiť novorodencov, keď im idú prvé zúbky?

 

Chladené ovocie

Keď ich zoznámite s tuhou stravou,  čo sa zvyčajne vyskytuje okolo 6. mesiaca, môžete im pomôcť upokojiť boľavé ďasná chutným občerstvením z vychladených roztlačených banánov, jablkového pretlaku, jahôd, melónu alebo iného mäkkého ovocia.

 

Chladná kovová lyžička

Vezmite si malú kovovú lyžičku a vložte ju do chladničky. Keď lyžička vychladne, jemne potrite ďasná zakrivenou stranou.

 

Chladiace hryzátko

Zmierňuje bolesť v priebehu prerezávania zúbkov. Mať niečo na žuvanie spolu s chladom na upokojenie bolesti môže byť veľmi upokojujúce. 

 

Teplý kúpeľ

Doprajte im teplý, relaxačný kúpeľ. Môže to upokojiť ich telo a môže to byť aj zábavné rozptýlenie od nepohodlia. Po kúpeli im doprajte jemnú masáž a potierajte ich detským olejom.

 

Večerné maznanie

Predtým, ako ich uložíte na spanie, trochu sa s nimi pomaznajte. Maznanie dokáže byť pre nich veľmi upokojujúce a hlavne môže byť užitočné pred spaním, aby sa pripravili na spánok a zároveň upokojili akékoľvek nepohodlie. 

 

Odpútajte pozornosť od bolesti pri prerezávaní zúbkov

Keď si všimnete, že sa rozčuľujú a sú nervózne, rozptýľte ich čo najviac upokojujúcim objatím a náklonnosťou. Zahrajte si s nimi nejaké hry, aby ste sa pokúsili zbaviť ich bolesti, aj keď je to len krátkodobá úľava.

 

Snažte sa dodržiavať pravidelný čas spánku

Ak ich uložíte v čase, keď pravidelne idú spať, môže im to pomôcť udržať si určitú rutinu.

 

Sušienky na zúbky

Ide o tvrdé sušienky, vďaka svojim tvarom a lahodnej jemnej chuti sú chutnou odmenou a maškrtou pre prvé zúbky a veselé chrumkanie. Mali by ste počkať, kým bude mať dieťa 6 mesiacov, aby ste ich vyskúšali a môžete si pripraviť svoje vlastné, ​​aj bez cukru.  Pomáhajú zmierniť bolesť a zároveň stimulujú deti, aby používali ruky a skúmali svoje okolie. Recept nájdete TU.

 

Doprajte im masáž ďasien

Na úľavu od bolesti je jedným z najlepších prostriedkov na prerezávanie zúbkov jemná masáž ďasien. Po umytí rúk jemne krúživými pohybmi prstami im opatrne potierajte ďasná. Deti môžu inštinktívne začať cmúľať alebo žuť vaše prsty, a to je tiež v poriadku. 

 

 

Použite flanel

Vlhký flanel čerstvý z chladničky môže pôsobiť veľmi upokojujúco.

 

Nechajte ich jesť surovú zeleninu

Pomôcť môže tvrdá zelenina ako mrkva alebo ovocie ako jablká. Tieto majú výhodu v tom, že sú zdravé, pričom sú dostatočne tvrdé na to, aby pomohli pri prerezávaní zúbkov a povzbudzujú zuby, aby sa prerezali.

 

Snažte sa zostať čo najpokojnejší

Prerezávanie zubov môže byť skúškou pre každého vo vašej domácnosti, najmä keď sa zdá, že dlho nič nefunguje. Ak môžete, zhlboka sa nadýchnite a pamätajte, že toto štádium čoskoro pominie, keď sa zub usadí na svojom mieste. Aj vaše deti dokážu zachytiť vaše emócie, takže sa snažte neprepadať panike. Ak máte problémy alebo máte obavy, nikdy neváhajte osloviť lekára, aby vám poradil.

 

Prerezávanie zubov sa zvyčajne dá zvládnuť doma. Obráťte sa na lekára, ak sa objaví:

  • Neutíšiteľný plač. Prerezávanie zubov by nemalo spôsobovať nadmerný plač alebo nepohodlie.
  • Znížená chuť do jedla. Hoci prerezávanie zúbkov môže spôsobiť opuchnuté a citlivé ďasná, nemalo by to nevyhnutne prerušiť kŕmenie. Ak prerezávanie zúbkov spôsobuje nedostatok chuti do jedla alebo nepohodlie narúša jedenie alebo pitie.

 

Ak sa obávate, že nepohodlie pri prerezávaní zúbkov u vašich detí nie je možné zmierniť žiadnou z vyššie uvedených metód, poraďte sa so svojím lekárom o používaní liekov proti bolesti alebo liekov na prerezávanie zúbkov. Pamätajte, že každé dieťa je iné, takže experimentujte, aby ste zistili, čo najlepšie funguje pre to vaše. A majte na pamäti, že väčšina detí bude pravdepodobne nervózne, keď im idú zúbky. Ale akonáhle prejdú týmto dôležitým míľnikom, dostanete svoje sladké a šťastné deti späť.

Zdieľať na facebooku