Ako prežiť izoláciu s tínedžermi a pomôcť im zvládnuť tieto dni?

Aj tínedžeri koronakrízu prežívajú ťažko.
Aj tínedžeri koronakrízu prežívajú ťažko. / Foto: Pexels

Pre väčšinu dospievajúcich detí je už súčasná situácia veľmi náročná. Chýbajú im priatelia, ktorí sú pre nich v tomto období všetkým a aktivity, ktorými dennodenne žili. 

 

Spomeňte si na svoje tínedžerské roky. Zrejme sa vám vynorí množstvo zážitkov zo školy, brigád, trávenia času s priateľmi, prvými láskami. Tieto okamihy patria k tomuto veku a pomáhajú mladému človeku utvárať svoju vlastnú identitu. V časoch koronakrízy je mladý človek viac izolovaný, nútime ho zostávať doma, jeho sociálne kontakty sú obmedzené. Aj keď by sa mohlo zdať, že dnešní tínedžeri sú zvyknutí fungovať online, nedostatok sociálneho kontaktu ich nesmierne frustruje. Zároveň potrebujú aj svoj vlastný priestor, mimo rodičovského hniezda, ktorým sú teraz intenzívne obklopený.

 

Ako teda zvládnuť sociálnu izoláciu s tínedžermi a zároveň pomôcť tínedžerom zvládnuť sociálnu izoláciu?

 

Otvorená komunikácia o koronavíruse

Nezabúdajte, že neistota vyvoláva strach. Tínedžeri sú už dosť starí na to, aby sami získavali informácie a utvárali si na ne názor. Buďte pri tom, zdieľajte s nimi informácie o koronavíruse, dovoľte im, aby sa pýtali, vyjadrili svoj názor aj obavy. Môžete spoločne sledovať správy a diskutovať o nich. Ak vaše deti zaujíma dianie, môžete ich poprosiť, aby vás informovali, keď niečo zaujímavé zachytia. Dodá im to pocit dôležitosti a môže to pomôcť spoločne sa zomknúť a spoločne porozumieť opatreniam, ktoré sa na úrovni ochrany zdravia rozhodne vaša rodina urobiť.

 

Čo by mali rodičia urobiť pre seba?

Každý rodič by si mal v týchto dňoch dopriať starostlivosť o seba. Aj vďaka tomu dokáže byť následne lepšou oporou pre svoje dospievajúce dieťa, dokáže ho usmerniť, pochopiť a zároveň bude mať väčšiu sebaistotu v náročných situáciách, na ktoré neexistujú jednoznačné návody.

 

1 | Starajte sa o seba a akceptujte nepríjemné pocity

Táto situácia je pre vás záťaž, preto si doprajte náležitú starostlivosť. Sami najlepšie viete, čo vám pomáha. Doprajte si horúci kúpeň, relaxáciu, pozerajte menej správy – je to na vás.

Nebičujte sa, keď cítite úzkosť, frustráciu či hnev. Ide predsa o normálne reakcie na nenormálnu situáciu.

 

2 | Buďte v kontakte s priateľmi a širšom rodinou

Izolovanie neznamená absolútne vyhýbanie sa sociálnym kontaktom. Využívajte telefón a sociálne siete. V týchto dňoch môžu byť pre vás oporou priatelia, ktorí tiež majú doma tínedžerov a nájdete u nich pochopenie a možno aj inšpiráciu, ako sa so situáciou popasovali oni.

 

3 | Osvojujte si nové spôsoby zvládania stresu a buďte v tom transparentní

Stres zvládame lepšie, keď sme oddýchnutí – preto by ste si mali dopriať dostatok spánku, chutné jedlo a kvalitný režim s oddychom. Možno však budete musieť siahnuť po nových mechanizmoch zvládania: môžete sa učiť pracovať so svojimi negatívnymi myšlienkami, robiť dychové a jogové cvičenia, písať si denník – to všetko sú stratégie ako odbúravať stres.

Pokiaľ sa dočítate o novom spôsobe, ako zvládať stres, nebojte sa povedať pred blízkymi, čo robíte a prečo. Nezabúdajte, že ste teraz všetci spolu a každá zmena režimu a správania môže vyvolať u druhých obavy. Je preto lepšie otvorene povedať: „Sú to ťažké dni, rozhodol/rozhodla som sa preto skúsiť relaxačné cvičenia, ktoré by mi mohli pomôcť situáciu lepšie zvládať.“

 

4 | Humor je cesta

Doprajte si do vašich dní viac humoru, siahnite po veselej knihe, vtipoch, komédiách, humor by mohol byť vašou novou stratégiou, ako zvládať ťažké situácie.

 

5 | Očakávajte komplikácie, výbuchy a konflikty

Neznamená to, že máte byť v neustálom napätí. Ak však pochopíte, že dospievanie je vekom výbuchov, zmien nálad a akceptujete to, tým menej vás tieto prejavy vášho dieťaťa budú zraňovať. Môže sa stať, že ste si na pubertálne výkyvy dieťaťa už zvykli, no aktuálna izolácia ich zhoršuje. To by vás nemalo zaskočiť – skúste k nim pristúpiť s porozumením a nebrať ich osobne. Pripomínajme si, že ide o prechodné obdobie – prejde puberta dieťaťa aj obdobie sociálnej izolácie.

 

6 | Buďte informovaní, no nie zahltení

Získavajte informácie o tom, čo sa deje, aké sú aktuálne odporúčania je užitočné, no mali by ste si dopriať správnu mieru. Nezahlcujte sa informáciami počas celého dňa. Vyberte si jeden dôveryhodný zdroj a preštudujte si správy raz za deň.

 

Čo môžete následne urobiť pre svojich tínedžerov?

Aj keď sa môže zdať, že dospievajúce dieťa svojho rodičia skôr odmieta, nenechajte sa tým zmiasť. Stále vás potrebujete a vy mu dokážete v čase krízy pomôcť.

 

1 | Premyslite, aké budú nové pravidlá fungovania a režim dňa

Trvať na režime dňa s dospievajúcim dieťaťom je veľká výzva, no má svoj psychologický význam. Buďte otvorení diskutovať o miernom uvoľnení pravidiel, no dbajte na to, aby istý režim spánku, stravovania, práce/štúdia a oddychu ostal v rodine zachovaný.

 

2 | Hľadajte cesty, ako tráviť kvalitný čas spolu

Je dobré, ak sú napätie a  konflikty vyvážené činnosťami, ktoré si spoločne užijete. Neskĺznite však k tomu, že budete tínedžerovi diktovať, ako bude s vami voľný čas tráviť – najlepšie je, keď ho zapojíte do plánovania a spolurozhodovania. Snažte sa pri tom o partnerský dialóg.

 

3 | Akceptujte, že vaše dospievajúce dieťa má svoj vlastný život

To, že ste teraz všetci spolu viac doma neznamená, že musíte byť spolu stále. Doprajte vášmu dospievajúcemu dieťaťu súkromie. Dospievanie je preňho náročný čas, aktuálna situácia s koronavírusom zvyšuje záťaž, doprajte mu čas pre samého seba. Neberte si osobne, ak tínedžeri nechcú s vami tráviť čas. Akceptujte ich súkromie a čas pre seba.

 

4 | Buďte pre tínedžera vzorom, ako zvládať ťažkú situáciu

To neznamená, že ju musíte zvládať perfektne, tiež ste len človek. Možno odvrknete partnerovi alebo dieťaťu, no je dôležité, ako zareagujete následne. Priznáte si chybu a vysvetlíte, čo vás k správaniu viedlo alebo necháte, aby v domácnosti narastala dusná atmosféra?

 

5 | Sociálne média sú pre tínedžera teraz veľmi dôležité

Majte pochopenie pre to, že tínedžer potrebuje kontakt s vrstovníkmi. Zrazu ich nestretáva v škole, možno máte prísne pravidlá aj ohľadom chodenia von. Umožnite preto tínedžerom byť online, v kontakte s priateľmi a zvážte úpravu pravidiel týkajúcich sa používania mobilných telefónov a počítačov. Určite je dôležité komunikovať, že ide o dočasnú zmenu, ktorá reaguje na aktuálnu situáciu.

 

6 | Nevyhrocujte konflikt a nezľahčujte situáciu

Vyhýbajte sa frázam „Už sa so mnou vôbec nerozprávaš.“ Takéto nastavenie bude posilňovať postoj tínedžera, ktorý si zrejme myslí niečo obdobné o vás: „Ty ma vôbec nepočúvaš a nechápeš.“ Určite nezľahčujte situáciu, tínedžer vám neuverí. Voľte v rozhovore úprimnosť, aj keď nie je potešujúca.

 

7 | Dbajte na bezpečnosť vašej rodiny

Je na vás, aby ste zadefinovali hranice a máte na to právo. Vaše dospievajúce dieťa sa isto chce ďalej stretávať s priateľmi, možno s frajerom/frajerkou. Nie všetci berú odporúčania izolácie s rovnakou vážnosťou. Dbajte na to, aby tínedžer porozumel vážnosti situácie – je potom vyššia šanca, že navrhnuté opatrenia bude akceptovať (aj keď s istotou to nemôžeme zaručiť).

 

Počúvanie ako cesta k tínedžerovi

Naučte sa v tieto dni svoje dospievajúce dieťa viac počúvať. Je to predpoklad na to, aby začalo s vami viac hovoriť, nebálo sa vám otvoriť a ľahšie s ním dosiahnete dohodu.

Počúvanie je pre rodiča obzvlášť náročné, ak má už vopred takéto nastavenie:

  • Nechce počuť to, čo mu tínedžer hovorí.
  • Má potrebu ho neustále prerušovať a dávať prednášky.
  • Cíti sa zle a je pod tlakom.
  • Je netrpezlivý.
  • Cíti si a priori urazený, nech sa povie čokoľvek.
  • Očakáva od tínedžera výčitku.
  • Má strach a obavy.

 

Možno ste sa v niektorom z týchto neduhov našli – zistite, prečo máte takéto nastavenie a pokúste sa ho odstrániť.

Počúvanie nie je to isté, čo počuť. V počúvaní je premietnutá snaha pochopiť toho druhého a vyjadriť mu pochopenie. Rozvíjajte preto u seba rôzne druhy počúvania, ktoré utvárajú dôverný vzťah a atmosféru:

  • Aktívne počúvanie: Znamená, že chceme porozumieť tomu, čo druhý hovorí. „Myslíš tým, že už si z toho na nervy, dobre tomu rozumiem?“
  • Reflexívne počúvanie: Vysvetľuje, čo počujete. „Hovoríš, že si z tejto situácie otrávená.“
  • Empatické počúvanie: Vyjadruje empatiu s počúvaným. „Áno, aj mne je smutno, keď počujem ako ti je ťažko.“
  • Interpretujúce počúvanie: Dáva najavo poslucháčovi, že počujete aj širší kontext toho, čo počúva. „Vyzerá to tak, že máš veľké obavy z toho, čo bude.“

 

Ostať zatvorení doma s rodičmi je pre viacerých tínedžerov nočná mora. Inak to nevnímajú ani ich rodičia. Táto situácia je nepríjemná pre všetkých a jediné, čo môžeme urobiť, je naučiť sa v nej fungovať a vydržať. Takáto životná skúška môže vašu rodinu posilniť.

 


Zdroje:
Carl E Pickhardt Ph.D. (2019). The Power of Parental Listening to their Adolescent. Psychology Today.
Dona Matthews, Ph.D. (2020). This Is the New Normal: A COVID-19 survival guide for parents of tweens and teens. Psychology Today.
National Child Traumatic Stress Network. (2020). Parent and Caregiver Guide to Helping Families Cope with the Coronavirus Disease 2019 (COVID-19)
Čítajte viac o téme: Koronavírus
Zdieľať na facebooku