Čo učíme deti honosnými narodeninovými oslavami?

Oslava narodenín je oslavou zrodenia života. Predstavy, ako ho osláviť, sa však u mnohých rodičov začínajú výrazne rozchádzať.
Oslava narodenín je oslavou zrodenia života. Predstavy, ako ho osláviť, sa však u mnohých rodičov začínajú výrazne rozchádzať. / Foto: Pexels

Časy sa zmenili. Keď sme boli deti, jedného dňa sa u nás zišli blízki príbuzní, zablahoželali všetkým deťom v domácnosti naraz, bez ohľadu na to, kto mal práve narodeniny a zase sme ich rok nevideli. Oslavy boli o vrúcnom stretnutí po dlhej dobe, spoločne strávenom čase, vlastnoručne vyrobenej torte a drobnom podarúnku. Dnes sa prenajímajú drahé miestnosti, najímajú animátori, pečú poschodové torty, zabezpečuje externý catering, ... Už to nie sú tie malé, úprimné oslavy v kruhu najbližších, na ktoré sme boli zvyknutí.

 

Pred časom zverejnila moja známa, učiteľka šiestakov, status na FB o tom, že v ten deň pred budovou školy zastala limuzína. Veľké divadlo prilákalo k oknám takmer celé osadenstvo a všetci netrpezlivo čakali, čo sa bude diať. Nijaký politik, ani celebrita z nej však nevystúpili, aj šofér sedel stále na svojom mieste. Jedna jej žiačka mala v ten deň narodeniny a keď zakrátko zazvonilo na koniec poslednej vyučovacej hodiny, malá slečna sa spolu s niekoľkými vyvolenými spolužiakmi rozbehla dolu schodmi. Na stole učiteľky pristála graficky profesionálne spracovaná pozvánka na narodeninovú oslavu. Program zahŕňal, okrem spomínanej limuzíny, aj paintballovú zábavu, občerstvenie v luxusnej reštaurácii, darčeky pre účastníkov na pamiatku a rozvoz domov. Iste, na decká taká oslava zapôsobila, možno by sa pozdávala i mnohým dospelým. Táto drobná udalosť, oslava narodenín jedného dievčatka, však rozprúdila horúcu diskusiu. Je na mieste, aby malé deti dostávali tak extravagantné dary? Čo motivovalo rodičov, ktorí jej dali peniaze na takúto oslavu? Ako sa teraz majú zachovať ďalší rodičia, ktorých finančné možnosti nedovoľujú ich deťom vyhodiť si z kopýtka podobným štýlom? A ako sa cítia tie deti, ktoré pozvánku nedostali?

 

Učíme deti vzhliadať k celebritám, ktoré majú len málo spoločné s realitou

V zahraničí nie sú megalomanské párty pre deti celebrít nijakou výnimkou. Katie Holmes, Gwen Stefani, Angelina Jolie sú len príklady toho, koľko dokážu rodičia minúť na oslavu narodenín svojho dieťaťa. V jednej epizóde seriálu MTV „My Super Sweet Sixteen“ Sean „Diddy“ Combs daroval synovi auto za 360 tisíc dolárov. V inej časti mala osemročná Aniston oslavu v štýle rockovej hviezdy za takmer 30 tisíc dolárov, sedemročný Alex pirátsku párty za 31 tisíc dolárov a ešte o tisícku viac vyšli narodeniny šesťročnej Gracie. Diváci so zdvihnutým obočím sledovali aj oslavu prvých narodenín batoľaťa Jo Jo, za ktorú rodičia vysolili 40 tisíc dolárov. Ani boháči z Ázie nezaostávajú a za detskú narodeninovú párty sú ochotní zaplatiť aj 150 tisíc dolárov. Čo nám však v skutočnosti výška účtu za dary či oslavu prezradí o tom, kto naše dieťa je a čo pre nás znamená?

 

Zdroj: Pinterest

 

Narodeniny majú pripomenúť zrodenia života

Narodenie dieťaťa je azda najsilnejší emocionálny zážitok v živote človeka, pri ktorom sa derú slzy do očí, strácajú slová, v hrdle navierajú guče od dojatia. Neexistuje krajšie zhmotnenie lásky. Je preto pekným zvykom si túto krásnu udalosť, zázrak života, pripomenúť každý rok. Chceme, aby sa drobec cítil dôležitý, vedel a videl, ako nám na ňom záleží a ako veľmi ho ľúbime.

Prvé narodeniny sú zväčša o rodičoch, babkách, dedkoch, tetách, ujoch, bratrancoch a sesterniciach. No keď sa dieťa začne socializovať, zoznam obľúbených škôlkarov, spolužiakov, kamarátov sa začne rozširovať. Niektorí rodičia tento trend podporujú s radosťou, pre iných to začne znamenať nemalý problém.

Naozaj už na to, aby sa dieťa cítilo výnimočne, nestačí zdvihnúť telefón a zaželať všetko dobré, alebo prísť najbližšieho kamaráta objať a potriasť mu rukou? Alebo si pozvať 2 najlepších kamarátov domov do vlastnej detskej izby?

 

Aj bežné rodiny to ženú na hranu, i keď nemusia

Dnešní rodičia sú vyčerpaní, vystresovaní, unavení z veľkých nárokov, ktoré sú na nich kladené. Zlyhávajú sami pred sebou. Najjednoduchšia cesta, ako sa z tohto pocitu dostať, je dopriať deťom po materiálnej stránke. Mnohí to vidia tak, že ak dokážu dať dieťaťu niečo veľkolepé, ukážu mu, ako veľmi ho ľúbia, ako im na ňom záleží. Pocit viny zrazu zmizne. Teda aspoň na chvíľu. Je to však tá správna cesta? Snažiť sa nahrádzať nedostatok vlastného času alebo podčiarkovať jedinečnosť dieťaťa veľkolepými oslavami? Takýto trend môže viesť akurát k tomu, že deti budú mať pocit, že materiálne veci sú to, čo na konci rozhoduje, ako veľmi sa máme radi. Niekde vo vnútri, kam sa možno ani neodvážime pozrieť, sa však skrýva jasná odpoveď: Peniaze šťastie neprinesú.

 

Sú však aj rodičia, ktorí takéto oslavy neorganizujú z pocitu svojej absencie pri výchove dieťaťa. Dôvodom sú nekonečné oslavy iných kamarátov. Tohtoročný výskum vo Veľkej Británii priniesol zaujímavé čísla. Rodičia v priemere minú na oslavu narodenín svojho potomka 166 libier (188 eur). Deti si zvyčajne pozývajú 12 kamarátov, no každý piaty rodič pozýva celú triedu. Narodeniny spolužiakov tiež nie sú lacnou záležitosťou, rodičia musia kúpiť počas roka zvyčajne deväť darčekov pre cudzie deti, pričom jeden stojí priemerne 10 libier (11eur).

Nemusíte začať hrať túto „párty hru“ s rodičmi, ktorí žijú inak ako vy. Ktorí si potrpia na iné veci ako vy. Pozvanie na veľkolepú oslavu neznamená, že sa jej automaticky musí vaše dieťa zúčastniť, ak vám takéto niečo nie je po vôli. Veď, čo iné sa bude odohrávať v hlave malého dieťaťa po návrate domov, ak nie to, že by chcelo najbližšie dostať minimálne niečo podobné?

Peniaze by nemali tvoriť základ sebavedomia malého dieťaťa. Žiadneho. Toho, ktorého rodičia ich majú hojne, ani toho, ktorého rodina žije z ruky do úst. Malé deti by mali mať radosť z úprimných dôverných priateľstiev, bezstarostných hier a pevnej láskavej rodiny. Darčeky na oslavách by nemali byť ľahko kúpené za peniaze rodičov, ale vlastnoručne vyrobené.

 

Čo si pamätáte z osláv svojich narodenín vy? Ako mama piekla tortu a tato sa hral s vami na indiánov? Ako ste spoločne praskali nafúknuté balóniky? Tanec s 2 najlepšími kamoškami v detskej izbe na najväčšie hity? Ako ste každý rok išli do ZOO, či do cukrárne? Nie je to o peniazoch, je to o pocitoch. Deti sa budú cítiť výnimočne v daný deň, či majú alebo nemajú párty, ak im venujete niečo, čo bude špeciálne pre ne, napríklad vlastnoručne upečenú tortu, večeru v reštaurácii, piknik s rodinou, výlet s priateľmi. Ak deti vidia, ako ukazujeme blízkym svoju lásku, naučia sa to podobne. Tým, že dôraz nebudeme klásť na peniaze, zistia, že narodeniny sú o spoločne strávenom čase a spomienkach, ktoré nám vydržia navždy.

Čítajte viac o téme: Peniaze
Zdieľať na facebooku