Aktivity, ktoré môžete robiť s deťmi v adventnom období

Aktivity pre rodiny s deťmi počas adventu.
Aktivity pre rodiny s deťmi počas adventu. / Foto: Pexels

Advent je ideálny čas, kedy spomaliť a venovať sa viac rodine. Deťom môžete príchod Vianoc spríjemniť rôznymi aktivitami. Tu nájdete 24 jednoduchých aktivít na každý deň, ktorými doma navodíte vianočnú atmosféru.

 

1. Pripravte si zbierku vianočných kníh na čítanie

Existuje veľa skvelých kníh o Vianociach. Môžete si vytvoriť špeciálny adventný čitateľský kútik, v ktorom zhromaždíte všetky vaše vianočné knihy a po večeroch si môžete čítať alebo aspoň prezerať vianočné ilustrácie. Ak nemáte žiadnu rozprávkovú vianočnú knihu, požičajte si z knižnice, kde nájdete určite dostatok rôznych vianočných príbehov pre deti rôzneho veku.

 

2. Zaspievajte si vianočné piesne

Naučte deti spievať vaše obľúbené vianočné piesne. Každý deň si pustite jednu skladbu a naučte sa spoločne jej slová. 

 

3. Dajte si spolu horúcu čokoládu či vianočný punč

Spravte si večer spoločne horúcu čokoládu alebo ovocný nealkoholický punč pre deti. Vôňa škorice, pomarančov či jabĺčok vytvorí u vás doma tú naozajstnú vianočnú atmosféru a prevonia váš domov.

 

4. Zahrajte si spoločenskú hru

Užite si spoločný rodinný večer hraním obľúbenej spoločenskej hry. Chvíle strávené spoločným hraním nikdy nie sú premárnené.

 

5. Pozrite si obľúbený vianočný film alebo rozprávku

Spravte si spoločný večer, pripravte si niečo dobré pod zub a pozrite si spolu obľúbený film alebo rozprávku. 

 

6. Pohľadajte najkrajšie vyzdobený dom 

Prejdite sa spoločne večer a hľadajte ten najkrajšie vysvietený dom alebo balkón. 

 

7. Pripravte si vianočné ozdoby

Pohľadajte v časopisoch či na internete návody na výrobu vianočných ozdôb a spoločne si ich vyrobte, neskôr si s nimi vyzdobte domácnosť.

 

8. Ozdobte spoločne medovník

Asi neexistuje tradičnejšia činnosť, ktorá sa dá s deťmi v predvianočnom adventom období vykonávať. Ak ešte nemáte všetko napečené, niečo si nechajte aj na spoločné pečenie s deťmi.

 

9. Vianočný kúpeľ

Zafarbite vodu na zeleno tabletkami do kúpeľa. Ako bonus môžete pridať nejakú vianočnú postavičku alebo stromček.

 

10. Vyrobte vlastnoručný darček

Vymyslite spoločne, čo by potešilo starých rodičov a potom spolu tento darček vyrobte. Môže to byť napríklad voňavý pečený čaj, vianočná ozdoba alebo spoločná fotka vo vlastnoručne vyrobenom fotorámiku.

 

11. Spravte dobrý skutok

Vianoce sú ideálnym obdobím, kedy učiť deti o nezištnosti a láskavosti k druhým. Vymyslite spoločne, ako by ste mohli pomôcť druhým ľuďom.

 

12. Napíšte list Ježiškovi

Slovenská pošta organizuje projekt Vianočná pošta už 23 rokov. Napíšte spoločne Ježiškovi list alebo pohľadnicu. Na obálku alebo pohľadnicu pridajte adresu: „Ježiško 999 99“. Nezabudnite uviesť svoju adresu a môžete poslať poštou a ostáva už len čakať na odpoveď od Ježiška. Vianočné želania môžete napísať alebo nakresliť do listu či na pohľadnicu do piatku, 17. decembra 2021.

 

13. Vystrihnite si z papiera snehové vločky

Naučte sa spoločne robiť rôzne snehové vločky z papiera. Postup na vystrihnutie vločiek rôznych tvarov nájdete tu.

Paper snowflakes are SO SIMPLE and super inexpensive to make! It's easy to make beautiful and perfect looking snowflakes every single time! 
Zdroj: onelittleproject.com

 

14. Pozrite si vianočné fotky z minulých rokov

Zaspomínajte si spoločne na minuloročné spoločné sviatky. Spýtajte sa detí, čo sa im páčilo najviac.

 

15. Pripravte a naplňte vtáčiu búdku

Vtáčiu búdku si môžete aj vyrobiť alebo zakúpiť a naplniť ju semienkami pre vtáčiky. Počas zimy ju potom spoločne dopĺňajte podľa potreby.

 

16. Nakreslite si vianočný obrázok

Nakreslite si niečo s vianočnou tematikou. 

 

17. Vymaľujte si vianočnú omaľovánku 

Môžete si vyrobiť a vyfarbiť vianočné omaľovánky. 40 strán vianočných aktivít pre predškolákov nájdete aj v našej časti Sovička. 

 

Zdroj: Eduworld

 

18. Poprechádzajte sa v lese

Takúto prechádzku môžete využiť na nazbieranie drobných vecí, ktoré neskôr použijete na vianočnú výzdobu.

 

19. Vyrobte si vianočné šálky

Budete potrebovať biele šálky a fixky na porcelán. Počas spoločnej aktivity môžete vytvoriť krásne originálne vianočné šálky.

Vianočné šálky / Zdroj: www.notonthehighstreet.com

 

20. Ozdobte si okná

Je veľa spôsobov ako si vyzdobiť okná na Vianoce. Môžete použiť vystrihnuté papierové vločky alebo kupované elektrostatické nálepky, ktoré môžete použiť aj o rok. Pre efektnejší vzhľad okien môžete použiť snehový sprej alebo sprej, ktorý vám vytvorí na oknách ilúziu námrazy. Možností je naozaj veľa a pre deti je to veľká zábava.

 

21. Vymyslite si vlastný vianočný príbeh

Večer si pred spaním porozprávajte príbeh, ktorý vymyslíte spoločne so svojimi deťmi. Nechajte sa unášať fantáziou vašich detí.

 

22. Navštívte niekoho osamelého

V dnešnej dobe je mnoho osamelých ľudí a pandémia a nutná izolácia s ňou spojená pocity úzkosti zo samoty ešte znásobila. Spomeňte si na niekoho vo vašom okolí, kto žije sám a potešte ho návštevou. Obdarujte ho koláčikmi či nejakým vlastnoručne vyrobeným darčekom.

 

23. Porozprávajte deťom o Vianociach, keď ste vy boli deťmi

Deti bude zaujímať každý detail z toho, ako ste vy ako dieťa prežívali Vianoce. Nezabudnite na nič, zaspomínajte si na tradície, jedlá, výzdobu, vône a darčeky, ktoré ste dostali a vryli sa vám do pamäti.

 

24. Prineste si betlehemské svetlo

Či už je vaša rodina veriaca alebo nie, nosenie betlehemského svetla na Štedrý deň z kostola je krásna tradícia pre všetky deti. 

Čítajte viac o téme: Vianoce s rodinou
Zdieľať na facebooku