Ako s deťmi zvládnuť dlhú cestu autom?

Bez ohľadu na vzdialenosť, dostať sa z bodu A do bodu B s malými deťmi, je vždy jedinečná cestovateľská výzva. Pomôcť vám však môžu premyslené stratégie, pomocou ktorých môžete cestu dokonale naplánovať.
Bez ohľadu na vzdialenosť, dostať sa z bodu A do bodu B s malými deťmi, je vždy jedinečná cestovateľská výzva. Pomôcť vám však môžu premyslené stratégie, pomocou ktorých môžete cestu dokonale naplánovať. / Foto: Bigstock

Pre mnohých ľudí predstavuje cestovanie podstatnú a neoddeliteľnú súčasť života. Ak však máte malé deti, možno vás čaká hlavne v lete, počas dlhších presunov autom, problém s tým, ako zaujať deti tak, aby dlhšiu cestu autom zvládli bez väčších problémov. Možno vás inšpirujú niektoré z nasledujúcich nápadov. 

 

Bez ohľadu na vzdialenosť, dostať sa z bodu A do bodu B s malými deťmi, je vždy jedinečná cestovateľská výzva. Pomôcť vám však môžu premyslené stratégie, pomocou ktorých môžete cestu dokonale naplánovať. Je potrebné myslieť hlavne na čas, kedy bude dieťa jesť, spať a pomocou ktorých jazykových hier či rôznych aktivít sa bude môcť zabaviť.

 

Pri plánovaní cesty vnímajte predovšetkým potreby dieťaťa

Aj dospelí ľudia sa po dlhom dni prežitom v aute cítia unavení. A ako sa asi cítia deti? Keďže malé deti majú problém pochopiť pojem času, keď musia sedieť dlhé hodiny v aute, zdá sa im väčšinou tento čas extrémne dlhý.  Dieťa prežije dlhú cestu autom oveľa jednoduchšie vtedy, ak vie, čo môže očakávať. Z tohto dôvodu sa nezabudnite s dieťaťom porozprávať o tom, kam idete, čo môže  v aute robiť a čo nie a ako dlho bude jazda trvať v porovnaní s niečím, čo pozná. Mnohé deti aj v mladšom veku tieto informácie veľmi dobre chápu. Porozprávajte sa aj o tom, čo všetko počas jazdy autom môže robiť. Snažte sa aj spoločne hrať nejaké hry, rozprávajte sa, spievajte si, počúvajte hudbu, detské pesničky, dovoľte dieťaťu rozprávať o tom, čo vidí z okna auta. Do bezprostrednej blízkosti dieťaťa položte aj niekoľko obrázkových kníh, pastelky, zošit na maľovanie, stavebnice a hry, vďaka ktorým sa zamestná. Môžete mu jednotlivé veci dávať aj postupne, aby ho stále zamestnávala nová činnosť.

 

Alebo vyskúšajte i tieto aktivity:

  • hľadanie zvierat okolo cesty,
  • využite krátke rozprávky v mobile,
  • starším deťom pripravte hlavolamy, omaľovánky, krížovky  alebo zaujímavé knihy či časopisy,
  • ak máte chuť, rozprávajte príbehy z vášho detstva,
  • povedzte deťom, nech určujú značky áut,
  • hrajte sa jednoduché slovné hry.

P

ráve zaujímavé činnosti, hry a aktivity, ktoré máte premyslené a priebežne ich ponúkate dieťaťu, sú kľúčové, pretože mozog dieťaťa môžete oklamať, aby si myslel, že cesta je kratšia. Tým, že sa zameriate na samotnú cestu a zabavíte dieťa vecami, ako sú hry, hľadanie predmetov z okna, počúvanie hudby, spievanie pesničiek a spánok, tak čas bude dieťaťu plynúť rýchlejšie.

 

Dodržiavajte spánkový režim svojho dieťaťa čo najlepšie

Ak máte v aute maličké dieťa, snažte sa dodržať čas jeho spánku. Predídete tak jeho mrzutosti a extrémnej únave. Mnohí rodiča počas  jazdy zastanú, uspia dieťa v kočíku, spiace ho prenesú do auta a pokračujú v ceste ďalej. Všetko je jednoduchšie a príjemnejšie, keď sú všetci v rodine, vrátane dospelých, dobre oddýchnutí. Preto mnohí rodičia začínajú cestovať nie skôr, ale presne v tom čase, kedy je zvyčajný čas prebúdzania v rodine  a snažia sa tiež doraziť do konečného cieľa skôr, ako sa dieťatko pravidelne kúpe, večer mu  rozprávajú rozprávku a ide spať. Aj takýmto spôsobom sa snažia predísť extrémnej únave, plaču, mrzutosti a iným problémom. Ak cesta trvá viac dní, je dobré vždy večer niekde prespať. Ak dieťa nespí len v aute, znáša cestu lepšie. Práve dodržiavanie spánkovej rutiny pomáha v rodine zachovať pokoj a harmóniu. Vynechaný spánok môže spôsobiť, že sa vaše dieťa nadmerne unaví, čo mu sťaží zaspávanie v ďalších dňoch. Prerušené spánkové rutiny môžu narušiť cirkadiánne rytmy, melatonínový cyklus a telesné hodiny, čím sa v mozgu dieťaťa vytvorí nežiaduci proces, ktorý môže ovplyvniť niekoľko dní náladu dieťaťa, chuť do jedla, pozornosť a podobne. Ak dieťa počas dňa spí v aute, odborníci odporúčajú pustiť jemnú, upokojujúcu hudbu a použiť tienidlá na okná vzadu, aby ste zabránili slnečným lúčom, aby ostro svietili na telo dieťaťa. Vhodné je, aby dieťa malo pri sebe z postieľky niektoré obľúbené predmety. Napríklad malý vankúšik, plyšovú hračku alebo deku. Tieto predmety mu zabezpečia spojenie s domovom.

 

Počas cesty jedzte zdravé jedlá

Nielen kvalitný odpočinok, ale aj zdravá strava môže prispieť k dobrej nálade počas cestovania. Nie je vždy ľahké nájsť počas cestovania také reštaurácie, ktoré vám dokážu ponúknuť zdravé jedlo a nápoje. A tak je dobré zabaliť si so sebou kvalitnú vodu a napríklad jablká, pomaranče, oriešky, kvalitný tvrdý syr, cereálne tyčinky či cereálne piškóty. Je dobré vyhýbať sa sladkým a rôznym nezdravým  jedlám a nápojom. Veľké množstvo cukru či nevhodné potraviny, ktoré napríklad rýchlo podliehajú skaze,  môžu spôsobiť zlý spánok, bolesti žalúdka, nadúvanie a plynatosť. Na druhej strane, pochutiny zamerané hlavne na bielkoviny, zdravé tuky a vlákninu, môžu pomôcť regulovať náladu vášho dieťaťa a hladinu cukru v krvi. Ale buďte opatrní, aby ste sa vyhli tomu, aby malé deti (do 5 rokov) jedli v pohybujúcom sa vozidle. Vždy totiž existuje nebezpečenstvo udusenia. Deti by v aute nemali jesť hlavne popkorn, hranolky, mrkvu, orechy, semená, arašidy, cukríky a iné malé kúsky potravín.

 

Myslite aj na príjemné podmienky v aute

Ak má vaše dieťa nevoľnosti pri cestovaní( kinetózu), čo je častý problém malých detí, pretože sa stále učia, ako vyrovnať kognitívnu disonanciu, keď sú fyzicky prenesené niekde inde a sledujú, ako sa svet pohybuje, keď sedia stacionárne v autosedačke. Oči a uši dieťaťu hovoria, že sa hýbe, ale ono cíti, že predsa len sedí na sedadle. Telá dospelých ľudí sa naučili tento problém zvládať. Deti tieto zručnosti ešte nemusia mať. To je dôvod, prečo môže byť pre dieťa aj sedenie náročná práca a spôsobovať mu závraty a nevoľnosť. Ak slnko silno svieti, dieťa môže mať aj v aute na očiach slnečné okuliare, alebo skúste umiestniť autosedačku tak, aby sa vyhýbala priamemu slnku. Regulujte teplotu v aute primeraným spôsobom. Aby sa dieťaťu sedelo v sedačke pohodlnejšie, ak je to nutné, môžete mu pod nohy niečo umiestniť, aby si mohlo oprieť nohy. 

 

Uvedomte si, že cesta s dieťaťom trvá dlhšie

Už pri plánovaní cesty myslite na to, že cesta s dieťaťom trvá oveľa dlhšie, ako keď cestujú len dospelí ľudia. Je to preto, že musíte naplánovať častejšie zastavenia a musíte robiť dlhšie prestávky, ako by ste ich robili za iných podmienok. Odborníci odporúčajú vystúpiť z auta každú 1,5 až 2,5 hodiny aspoň na 10 až 15 minút, a to nielen preto, aby každý mohol ísť na záchod, ale aj preto, aby ste si mohli zacvičiť, najesť sa, napiť alebo sa poprechádzať. Odporúča sa tiež jesť vonku a ponúknuť dieťaťu takú hračku, ktorá podporuje jeho pohyb. Zmena prostredia dáva každému šancu vyčistiť si hlavu a ponúka veľmi potrebný reset. Po takomto oddychu ďalšie hodiny cestovania prežijete v pohode a dobre naladení.

Čítajte viac o téme: Cestovanie s deťmi
Zdieľať na facebooku