Zaujímavé a bizarné fakty o tehotenstve

  Foto: Bigstock

Tehotenstvo sprevádza mnoho zmien, o ktorých veľa ľudí ani netuší. A niektoré sú naozaj zaujímavé či bizarné.

 

Nie je žiadnym tajomstvom, že tehotenstvo mení ľudské telo. Keď žena nosí dieťa, jej telo musí prejsť mnohými úpravami, aby sa ubezpečila, že ona a dieťa prejdú nasledujúcich deväť mesiacov bezpečne. Jej orgány sa budú musieť posunúť, aby uvoľnili miesto pre dieťa, ale existuje mnoho ďalších jemných zmien, ktoré nie sú na prvý pohľad zrejmé. Plod tiež prechádza pozoruhodnými zmenami, keď rastie v maternici, a môže si byť vedomý toho, čo sa deje vo vonkajšom svete, viac, než si uvedomujeme. Ktoré sú tie najzaujímavejšie fakty o tehotenstve?

 

Nevysvetliteľné úpravy orgánov

Srdce budúcej matky sa zväčšuje nie z lásky k rastúcemu bábätku, ale aby zvládlo zvýšený prietok krvi. Veľkosť nohy sa môže tiež zväčšiť, pretože kosti a väzy zmäknú v dôsledku uvoľňovania hormónov, ktoré pomáhajú pri pôrode. Zintenzívni sa aj čuch, ochranný mechanizmus, o ktorom sa predpokladá, že je prospešný pre rastúci plod.

 

Tajomstvo bezchybnej pleti

Tehotenstvo môže dodať pokožke prirodzený lesk, pretože množstvo krvi sa zvýši o 50% a tiež vďaka zvýšenej hladine estrogénu môžete mať jemnejšiu, lesklejšiu pokožku a lesklé vlasy.

 

Fetálne kmeňové bunky môžu cestovať po tele matky a „opravovať“ orgány

Ak má matka vážne poškodenie orgánu, ukázalo sa, že plod môže poslať fetálne kmeňové bunky na „opravu“ poškodeného orgánu. Na druhej strane, fetálne kmeňové bunky môžu tiež spúšťať poruchy imunity. Tieto bunky zostanú s matkou ešte roky.

 

Partner môže pociťovať príznaky tehotenstva

Tento zvláštny fenomén, známy ako „Couvade syndróm alebo Sympatické tehotenstvo''. Korene couvade možno nájsť v starovekých rituáloch, ktoré praktizovali muži s tehotnými partnerkami. Rituálne správanie zahŕňalo mužov napodobňujúcich tehotenstvo a dokonca aj pôrod počas partnerských tehotenstiev. V modernej dobe sa syndróm couvade vzťahuje na sympatické tehotenstvo, konkrétne u mužov. Je to fenomén, pri ktorom muži pociťujú emocionálne a fyzické príznaky tehotenstva. Niektoré výskumy ukázali, že to súvisí s hlbokou empatiou, súcitom, napríklad ako aj pri „preberaní bolesti“. 

 

Bábätko plače v brušku

Ultrazvukové zobrazovanie detí v maternici naznačuje, že 28-týždňové deti môžu ticho „plakať“ ako odpoveď na hluk. Aby to vedci ďalej preskúmali, prehrali 90 rôznych zvukov cez reproduktor umiestnený na bruchu tehotných žien a zaznamenali reakcie pomocou ultrazvukového skenovania. Objavili viditeľnú reakciu, ktorá odrážala plač dieťaťa. Dieťa samozrejme nemôže nahlas plakať, kým sa nenarodí. V maternici je dieťa úplne ponorené do plodovej vody, takže v pľúcach nie je žiadny vzduch, ktorý je potrebný na vytváranie zvukov. Akonáhle sa však narodí, môže plne rozšíriť svoje pľúca, nasať vzduch a vydať tých prvých pár nádherných výkrikov. Dobrou správou je, že bábätko neplače v brušku od smútku alebo ako odpoveď na bolesť. Výskum naznačuje, že si nacvičuje, ako komunikovať po narodení. 

 

Môže sa zmeniť hlas budúcej matky

So všetkými hormónmi, ktoré sa točia okolo tela tehotnej ženy, nie je prekvapujúce, že nastanú nejaké zmeny. Ďalším je, že hlas sa môže meniť. Nárast estrogénu a progesterónu môže spôsobiť opuch vokálnych záhybov, čo znamená, že niektoré vyššie tóny sa stratia a môžu sa objaviť nižšie.

 

Bábätko môže ochutnať niektoré jedlá, ktoré jete

Početné štúdie zaznamenali, že vyvíjajúce sa plody nakoniec získajú schopnosť ochutnať určité potraviny, pretože chute a vône sa môžu dostať cez plodovú vodu k dieťaťu. Je to neškodné, ale vedie to k zaujímavému vedľajšiemu účinku. Štúdie zistili, že dieťa si v konečnom dôsledku môže uprednostniť určité potraviny na základe potravín, ktoré jeho matka konzumuje počas tehotenstva. Skutočne, táto zábavná skutočnosť o tehotenstve môže často viesť k tomu, že niektoré matky zmenia stravu, aby priamo ovplyvnili chute svojho dieťaťa.

 

„Tehotenský mozog“

Mnoho žien sa sťažuje na tzv. „tehotenský mozog“, čo znamená, že viac zabúdajú a je pre nich ťažšie sústrediť sa na to, čo robia. Toto nie je len výplod fantázie tehotnej ženy. Vďaka problémom súvisiacim so spánkom mnohé ženy zisťujú, že ich kognitívne schopnosti a schopnosti zapamätať si výrazne klesajú. Okrem toho tehotné ženy často zažívajú skutočné problémy v schopnosti sústrediť sa. Všetky tieto problémy sa ďalej zhoršujú hlavnými fyzickými a emocionálnymi stresmi, ktorým sú tehotné žene vystavené.

 

Bábätko v maternici rozpoznáva hlasy

Bábätko sa zoznámi s hlasom matky, ako aj s inými hlasmi, ktorým je často vystavené. Ak partner spieva bábätku pravidelne, čoskoro rozpozná hlas aj pieseň. Po pôrode môže partner zopakovať pieseň, ktorú mu spieval, keď ešte bolo v maternici, a tento známy refrén dieťa rozpozná a pomôže mu upokojiť dieťa.

 

Syndróm Pica

Túžba po jedle počas tehotenstva je normálna. Niektoré ženy však tiež túžia po nepotravinových veciach, ako je papier alebo vlasy, a tento zvláštny, ale skutočný stav sa nazýva Pica.

Čítajte viac o téme: Tehotenstvo
Zdieľať na facebooku