Vyrobte si vianočné ozdoby s deťmi z prírodných materiálov

Vyrábanie vianočných ozdôb s deťmi z prírodných materiálov
Vyrábanie vianočných ozdôb s deťmi z prírodných materiálov / Zdroj: adailysomething.com

December je mesiac, kedy sa deti už nevedia dočkať Vianoc. Hovoria, aké darčeky by si priali nájsť pod stromčekom, učia sa spievať koledy. Pozerajú vianočné rozprávky. Je to čas, kedy si spoločne s deťmi môžeme vyzdobiť byt, aj ozdobiť stromček. Vyrobiť darčeky a obdarovať nimi blízkych. Vyrobiť vianočné ozdoby nielen pre seba, ale aj pre druhých. Deti tak vedieme k tomu nielen dostávať, ale aj dávať.

 

Pokiaľ deti baví tvorenie, vianočný čas je jedinečná príležitosť. Môžeme využiť techniky, ktoré deti už poznajú. Je to možnosť naučiť sa niečo nové. Nakoľko vonku je zima a trávime v prírode menej času, dobrou motiváciou pre deti je ísť si nazbierať materiál na tvorenie. Povedzte dieťaťu - „ideme von si nazbierať šišky na stromček“ a uvidíte iskričky nadšenia v očiach. Deti milujú Vianoce a všetko, čo s nimi súvisí.

 

Navliekanie sušených pomarančov

Pri tejto aktivite pôjde o väčšiu aktivitu z našej strany. Nakrájame pomaranče na plátky. Dáme ich na 4 – 6  hodín do trúby na 50 stupňov. Deti bude veľmi zaujímať zmena, ktorá sa s pomarančmi udeje. Následne môžeme deti nechať pomaranče navliekať na nitku. Menším deťom treba pomôcť navliecť nitku do ihly a urobiť uzol. Pri samotnom prevliekaní si trénujú jemnú motoriku. Vzniknutú pomarančovú reťaz potom môžete zavesiť na stromček.

 

Navliekanie pomaranča / Zdroj: adailysomething.com

 

Ľahšia alternatíva je nerobiť celú reťaz. Dieťa môže vždy prevliecť nitku len cez jeden pomaranč. Nitky si pripravte a nastrihajte spolu s dieťaťom. Strihanie nitiek zvládnu so správnymi nožnicami aj menšie deti. Následne dieťa nitku prevlečie cez pomaranč. A ozdoba je hotová!

 

Pomaranč si môžete ešte ozdobiť klinčekmi. Pri napichovaní dieťa zapája pinzetový úchop. Ten je neskôr veľmi potrebný pri správnom držaní ceruzky.

 

Sušenými pomarančmi si môžete lepiacou tavnou pištoľou ozdobiť aj adventný veniec, prípadne spraviť dekoráciu na dvere. Učíme tak deti, že pekné veci nemusíme kupovať. Môžeme si ich aj sami vyrobiť. A spoločne tak stráviť príjemný čas.

 

Reťaz zo sušených pomarančov / Zdoj: adailysomething.com

 

Farbenie šišiek

Mnohé deti radi maľujú štetcom Ich tvorivosť podporuje, keď si maľovanie skúšajú na rôznych povrchoch, nielen na papieri. Jednou z možností je maľovanie šišiek. Nakoľko šiška  má malé časti, dieťa si takto trénuje krátke pohyby pri maľovaní. Treba rátať s tým, že si dieťa zašpiní prsty.

 

Môžete deti nechať zafarbiť šišky / Zdroj: artycraftykids.com

 

Obmotávanie šišiek vlnou 

Ak máte doma hrubú vlnu, obmotávať ňou šišku je výborné pre tréning zápästia. Vlnu odporúčam najprv na kúsku šišky prilepiť tavnou pištolou – aby dieťaťu neutekal koniec. Na konci opäť prilepiť.

 

Môžete obmotať šišky vlnou / Zdroj: cfabbridesign.com 

 

Ozdoby z halúzok 

Nazberať si vonku halúzky, doma ich nalámať a vytvárať z nich rôzne útvary – stromček, domček, trojuholník. Aktivita pomáha detskej priestorovej orientácii. Dospelý detský výtvor zlepí tavnou pištoľou, aby držal pokope. Dieťa si ešte môže vymaľovať halúzky štetcom alebo obmotať spomínanou vlnou. A krásna ozdoba je na svete.

 

Vianočné ozdoby z halúzok / Zdroj: iheartcraftythings.com

 

Ozdoby zo škorice 

Škorica je typické vianočné korenie. Dávame ho do vareného vína či do medovníkov. Tiež si ním môžeme ozdobiť stromček. Pre deti, ktoré práve baví viazanie uzlov, je to perfektná príležitosť trénovať si túto zručnosť. Buď dieťa alebo my nastriháme nitky. Dieťa na pripravenú nitku položí celú škoricu a spraví uzlík. Tento uzlík sa dieťaťu výborne robí, lebo uzol uťahuje na pevnom povrchu škorice. Ďalší uzlík spravíme my a ten slúži na zavesenie.

Deti môžu zviazať škoricu / Zdroj: Danka Lacikova

Variantou je viazanie farebných stúh okolo škorice. Takto si dieťa trénuje viacero uzlov a škorica je krásne farebná.

 

 S deťmi môžete viazať okolo škorice aj ozdobné stuhy. / Zdroj:thisgrandmaisfun.com

Kartónový veniec s ihličím 

V predvianočnom čase mávame veľa kartónov  z rôznych zásielok. Vyrobme si spolu s deťmi z niektorej krabice vianočný veniec. Stačí, keď na kus kartónu obkreslíme tanier / kruh. Väčší a menší. Vystrihneme oba kruhy tak, že prestrihnuté je aj jedno miesto v kartóne Následne okolo kartónu cez toto miesto navlečieme viacero gumičiek. A dieťa už len do gumičiek zapichuje ihličnaté halúzky. Krásny a jednoduchý veniec, pri ktorom spolupracuje dieťa s dospelým. Veniec si následne môžete ešte ozdobiť klinčekmi, celou škoricou, či sušenými pomarančmi, ktoré pripevníte tavnou pištoľou.

 

Podrobný návod s obrázkami nájdete tu.

 

Kartónový veniec s ihličín

Čítajte viac o téme: Vianoce s rodinou
Zdieľať na facebooku