Veci, ktoré môžete robiť na Štedrý deň ako rodina

  Foto: Bigstock

Nič sa nevyrovná čaru, ktoré majú Vianoce. Je to dokonalé obdobie roka venované oddychu, tráveniu času s blízkymi a vytváraniu spomienok na celý život. Jednou z najväčších súčastí Vianoc je príležitosť oddýchnuť si s ľuďmi, ktorých milujeme, a načerpať nové sily po strese každodenného života. Je to vzácny čas, keď si každý môže spoločne vychutnať jednoduché veci, ako sú dobré sviatočné jedlá, obľúbené filmy aj rodinné hry. Je to príležitosť schúliť sa na pohovke pod teplou dekou a konečne nechať naše telá a mysle relaxovať pred plápolajúcim ohňom. Štedrý večer je dokonalou nocou na dávanie a prijímanie lásky. Čo robiť na Štedrý deň a večer, aby ste si to spoločne užili ako rodina?

 

Ozdobte vianočný stromček

Sú domácnosti, ktoré vianočný stromček zdobia až večer pred Vianocami, prípadne na Štedrý deň. Postavenie stromčeka, pridanie ozdoby a spoločné trávenie času ako rodina naozaj znie ako ideálny spôsob, ako zazvoniť na vianočné sviatky.

 

Uvarte spoločne štedrovečernú hostinu

Na spoločnom varení v kuchyni je niečo také zvláštne. Každý má svoj názor a predstavu o tom, čím chce kŕmiť svoje brušká. Zhromaždite všetky potrebné ingrediencie a spolu varte. Urobte si čas, vytvorte niečo nové a komunikujte počas celého procesu.

 

Horúci čaj a vianočné príbehy

Je niečo neodolateľne príjemné a upokojujúce na tom, keď sa rodina stretne pri horúcom vianočnom čaji a vychutnávajú si spolu vianočné rozprávky. Môžete si napríklad užiť klasiku, ako je „Vianočná koleda“, ktorá vám pripomenie, aby ste mali k druhým vždy láskavý prístup a správali sa k nim s úctou.

 

Urobte si anjela

Deti si môžu ľahnúť do snehu, rukami a nohami odhrnúť sneh a urobiť tak obrys anjela. Pokiaľ nemáte v okolí  svojho domu kopy snehu, môžete ho urobiť z vianočných svetielok doma v obývačke. Nezabudnite tohto čarovného anjela zvečniť aj na fotografii. 

 

Zdroj: Marie Lauci

Vyrobte si perníkovú chalúpku

Pečenie vianočných zákuskov je vždy zábavná činnosť, ale keď skončíte s pečením koláčikov, môžete vytvoriť ešte niečo spoločne s deťmi — perníkovú chalúpku!

 

Pozrite si vianočný film

Od čiernobielych klasík, pri ktorých sa vám pod imelom zahmlia oči až po obľúbené sviatočné komédie, ktoré rozveselia celú rodinu, vynikajúci vianočný film si nájde každý. Užite si vianočný zážitok zo spoločného sledovania, ktorý sľubuje veľa sviatočnej atmosféry a dobre sa hodí k horúcemu nápoju a sladkým dobrotám.

 

Usporiadajte preteky v balení darčekov

Bežne trávime veľa času snahou dokonale zabaliť darčeky. Tento rok si z toho urobte hru. Nechajte každého priniesť svoje darčeky zabalené do kartónu alebo obyčajných škatúľ (takže sa nepokazia žiadne prekvapenia!) a snažte sa, aby boli všetky rovnako veľké, aby bola hra férová. Spustite časovač a pustite sa do balenia!

 

Prečítajte si nahlas vianočnú knihu

Rozbaľte svoje obľúbené vianočné knihy a prečítajte si ich nahlas. Môžete sa pri tom striedať. 

 

Vianočné puzzle

Ak hľadáte pokojnú rodinnú aktivitu, poskladanie obrovského puzzle s vianočnou tematikou môže byť dobrý výber.

 

Urobte si domácu poľovačku

Ďalšou zábavnou činnosťou, ktorú môžete robiť s deťmi doma, najmä ak je vonku nepríjemné mrazivé počasie, je poľovačka. Zostavte si zoznam vecí, ktoré by ste mali nájsť, ako napríklad škaredý vianočný sveter, červená dekorácia alebo váš obľúbený darček všetkých čias. Prípadne by organizátor poľovačky mohol po dome rozmiestniť rôzne stopy, ktoré musia všetci spoločne hľadať. Odmenou na konci môže byť tajná správa alebo nejaké chutné vianočné maškrty.

 

Nechajte svoje deti vyrobiť darčekové kupóny pre členov rodiny

Tieto kupóny môžu byť na rôzne činnosti, ktoré urobíte za druhých, napríklad kupón je vhodný na jedno bezplatné upratovanie izby, vynesenie smetí či prípravu večere.

 

Naplánujte si rodinné fotenie

Potrebujete výhovorku, aby ste celú rodinu obliekli do toho najlepšieho sviatočného? Naplánujte si zábavné rodinné fotenie, na ktorú budete roky spomínať. Nezabudnite si zobrať so sebou horúce kakao a maškrty, aby sa deti do konca aktivity usmievali. 

 

Usporiadajte vianočnú súťaž v karaoke

Vezmite si pár týchto karaoke mikrofónov a pustite si svoju obľúbenú vianočnú pesničku.

 

Zahrajte si vianočné šarády 

Vaše slová alebo frázy musia však súvisieť s Vianocami, ako napríklad vianočná koleda, vianočný film alebo meno Santovho soba.

 

Vyskúšajte islandskú štedrovečernú tradíciu Jólabókaflóð

Ide o národný zvyk, kedy si ľudia na Vianoce doma navzájom darujú dobrú knižku a počas Štedrého večera si každý, pri šálke horúceho čaju alebo tradičného nápoja jólabland číta tú svoju. 

 

Vydajte sa na nočnú jazdu

Vydajte sa na prechádzku a preskúmajte tie najlepšie a najjasnejšie svetlá vo vašom okolí. Zoberte si so sebou termosku s horúci čaj a ak pôjdete autom pustite si svoje obľúbené vianočné pesničky, aby ste prežili nezabudnuteľnú noc.

 

Zúčastnite sa štedrovečernej bohoslužby

Väčšina kostolov ponúka na Štedrý večer špeciálne programy (živé vystúpenia, koledovanie, betlehemy a iné), vďaka čomu je ideálnym miestom na strávenie večera. Zostaňte hore na polnočnú omšu alebo choďte na skoršiu bohoslužbu, na ktorej sa môžu zúčastniť aj deti.

 

Nezáleží na tom, koľko tradícií si vyberiete alebo do akej miery ich dodržiavate, dôležité je len to, aby ste strávili nejaký kvalitný čas s tými, ktorí sú pre vás najdôležitejší.

Čítajte viac o téme: Vianoce s rodinou
Zdieľať na facebooku