Očkovanie tehotných žien proti Covid-19: Môžu sa dať očkovať a je to bezpečné?

Tehotenstvo, očkovanie a Covid-19
Tehotenstvo, očkovanie a Covid-19 / Foto: Pexels

22.3.2021 - Spoločnosť posledné týždne žije očkovaním proti ochoreniu Covid-19. Špeciálnou skupinou sú v tejto téme tehotné ženy. Môžu sa tehotné ženy momentálne očkovať?

 

Spoločnosť Pfizer-BioNTech vo februári uviedla, že začína klinické testy vakcíny Covid-19 u tehotných žien. Cieľom výrobcu liekov je vykonať testy na 4 000 tehotných žien  z USA, Argentíny, Brazílie, Kanady, Čile, Mozambiku, Južnej Afriky, Španielska a Veľkej Británie. Testy budú prebiehať na ženách starších ako 18 rokov, ktoré sú medzi 24-tým až 34-tým týždňom tehotenstva. „Akékoľvek údaje, ktoré pomôžu ubezpečiť tehotné pacientky, že vakcína je pre nich bezpečná, sú zúfalo potrebné,“ uvádza doktorka Brenna Hughes, členka Americkej vysokej školy pôrodníkov a gynekológov.

 

Počas klinických testov niektoré zo žien dostanú skutočnú vakcínu, zatiaľ čo iné dostanú placebo. Až po pôrode budú vedieť, aký druh dostali. V tom okamihu bude ženám, ktoré dostali placebo, ponúknutá vakcína. Vedci budú monitorovať všetky negatívne vedľajšie účinky u žien. Existujú určité predbežné údaje o bezpečnosti počas tehotenstva, pretože niektoré ženy v predchádzajúcich štúdiách s vakcínou Covid-19 otehotneli počas klinických štúdií. V januári Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odporučila, aby sa vakcíny vyrobené spoločnosťami Moderna a Pfizer/BioNTech ponúkali iba tehotným ženám s najvyšším rizikom - ženám pracujúcim v prvej línii - a to iba po konzultácii s lekárom. Hovorca WHO pre Nature uviedol, že pre nedostatok údajov agentúra „nemôže poskytnúť odporúčanie na očkovanie všetkých tehotných žien“. V USA bolo doteraz očkovaných viac ako 20 000 osôb - väčšinou tehotné zdravotnícke pracovníčky alebo ženy zaradené do predchádzajúcich testovaní vakcínou Covid-19, ktoré neskôr zistili, že sú tehotné. Ako uviedol Dr. Anthony Fauci, odborník na infekčné choroby v krajine, Úrad pre kontrolu potravín a liečiv tieto ženy monitoruje a doteraz neevidujú žiadne nebezpečné nežiaduce účinky. Spoločnosť Pfizer dúfa, že bude publikovať údaje zo svojej klinickej štúdie o tehotenstve niekedy koncom tohto roka, uviedla Jerica Pitts, riaditeľka vzťahov s médiami spoločnosti Pfizer.

 

Tehotné ženy sú vysoko riziková skupina

Viac ako rok po pandémii, výskumy z celého sveta ukazujú, že tehotné ženy s Covid-19 sú vystavené vyššiemu riziku hospitalizácie a závažnému priebehu ochorenia ako ženy rovnakého veku, ktoré nie sú tehotné. Štúdia publikovaná v časopise American Journal of Obstetrics and Gynecology uviedla, že riziko nakazenia sa koronavírusmi je o 70% vyššie u tehotných žien ako u dospelých v rovnakom veku v USA. Emily H. Adhikari, z texaskej univerzity v Dallase v rozhovore pre Healio uviedla, že u tehotných žien, ktoré sú Covid-19 pozitívne je vyššia pravdepodobnosť predčasného pôrodu či potratu. Zdá sa tiež, že vyšší vek, nadváha a existujúce zdravotné ťažkosti, ako je hypertenzia a tehotenská cukrovka zvyšujú riziko vzniku závažného priebehu Covid-19. Nie je veľkým prekvapením, že respiračné vírusy predstavujú hrozbu pre tehotné ženy, ktorých pľúca už tak pracujú viac ako zvyčajne. Ako maternica rastie, tlačí hore proti bránici, znižuje kapacitu pľúc a zmenšuje prívod kyslíka, ktorý sa navyše delí medzi matku a plod. Okrem toho tehotenstvo znižuje imunitný systém, aby nepoškodilo dieťa. Vďaka tomu sú ženy náchylnejšie na komplikácie spôsobené infekciou. Existujú tiež obavy z možných nepriaznivých účinkov prenosu vírusu na matku i dieťa. Dobrá správa je, že deti sú väčšinou ušetrené pred ťažkou infekciou dýchacích ciest. Vzorky z placenty, pupočnej šnúry a krvi od matiek a dojčiat naznačujú, že vírus zriedka prechádza z matky na plod. Niektoré predbežné údaje však naznačujú, že infekcia vírusom môže poškodiť placentu a pravdepodobne spôsobiť poškodenie zdravia dieťaťa. Po zvážení všetkých týchto rizík v Nemecku vedci vyhodnotili, že tehotné ženy sú natoľko riziková skupina, ktorú však zatiaľ nie je možné bezpečne očkovať, že hneď do druhej skupiny po tej najviac ohrozenej skupine obyvateľov zaradili do očkovania aj dve blízke osoby, ktoré sú v jednej domácnosti s tehotnou ženou.

 

Vakcinácia počas tehotenstva nie je neobvyklá

Existujú ochorenia, ktoré sa v tehotenstve prekonávajú ťažšie a s veľkým rizikom vzhľadom na nebezpečenstvo podávania niektorých liekov a antibiotík. Na ochranu matky a jej dieťaťa sa už roky odporúča napríklad to, aby sa tehotné ženy očkovali proti chrípke a čiernemu kašľu. Vakcíny sú preverené a bezpečné ako pre matku tak pre dieťa. V súčasnosti neexistuje jasné usmernenie Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb o tom, či by tehotné ženy mali byť zaočkované proti Covid-19. "Vieme, že očkovanie je vo všeobecnosti bezpečné a účinné u tehotných žien," uvádza doktorka Christina Han, profesorka pôrodníctva a gynekológie, a tiež členka pracovnej skupiny COVID. Počas tehotenstva však podľa nej nie je povolený jeden typ vakcín: a to oslabené vakcíny, ktoré používajú oslabené verzie živých zárodkov spôsobujúcich choroby, ako napríklad ovčie kiahne. Vakcíny proti Covid-19 neobsahujú žiaden vírus – či už mŕtvy, oslabený alebo živý. Očkovaním sa do tela nevpúšťajú žiadne látky, ktoré majú za úlohu zlikvidovať vírus. Sú to látky, ktoré naučia imunitný systém, ako má vírus zničiť sám.

Čítajte viac o téme: Výskum, Koronavírus
Zdieľať na facebooku