FOMO ovplyvňuje aj detský spánok

FOMO ovplyvňuje aj detský spánok, niektoré deti sa obávajú zaspať, aby o niečo zaujímavé neprišli.
FOMO ovplyvňuje aj detský spánok, niektoré deti sa obávajú zaspať, aby o niečo zaujímavé neprišli. / Foto: Bigstock

Nie všetky deti si rady cez deň pospia alebo sa večer vypýtajú späť, keď cítia únavu. Sú deti, pri ktorých je spánok večný boj.

 

FOMO alebo aj „Fear Of Missing Out“ (strach z toho, že niečo zmeškám) je sociálna úzkosť. Vychádza z viery, že všetci ostatní sa môžu zabávať zatiaľ čo osoba, ktorá úzkosť prežíva, nie je prítomná. Takýto človek má neustálu túžbu zostať v spojení s ostatnými. Často sa tento pocit úzkosti v dnešnej dobe spája s používaním sociálnych sietí u tínedžerov, keď sa snažia byť stále online, aby im niečo neuniklo. FOMO, teda strach, že niečo zmeškám, však môžu mať aj malé deti. Niektoré deti nemôžu zaspať zo strachu, že by prišli o nejaké vzácne chvíle. Spánková poradkyňa Shawnee L. Baker tvrdí, že batoľatá vždy hľadajú tri veci: bezpečnosť, pozornosť a náklonnosť. Keď si uvedomia, že vy môžete byť hore a mať viac zábavy ako ony v posteli, môže to viesť k odmietaniu spánku.

 

6 znakov, že vaše malé dieťa má FOMO

  1. Dojčatá s FOMO nepovažujú upokojujúce aktivity za veľmi upokojujúce. Ostatné deti môžu byť upokojené dojčením, hojdaním alebo hladkaním, no tieto deti to neupokojí.
  2. FOMO deti majú zhoršený spánok na nových miestach. Nové miesto znamená pre dieťa veľa nových vecí na pozorovanie, čo znamená skrátený alebo zhoršený spánok.
  3. Na verejnosti sa deti nedokážu sústrediť na jedenie či pitie, pretože sú príliš zaneprázdnené pozorovaním sveta a ľudí okolo seba.
  4. Deti s FOMO často nevykazujú žiadne príznaky, že sú unavené. Napokon pri veľkej únave začínajú byť až hyperaktívne.
  5. Deti s FOMO majú tendenciu odolávať rutine pred spánkom. Spánková rutina je navrhnuté tak, aby signalizovala vášmu dieťaťu, že je čas sa upokojiť a zaspať. Vaše dieťa s FOMO však nechce relaxovať a zaspávať. Bude teda bojovať proti akýmkoľvek upokojujúcim činnostiam.
  6. Ukladanie detí s FOMO do postele trvá hodiny.

 

Ako dosiahnuť, aby vaše dieťa prestalo bojovať so spánkom?

Bohužiaľ, neexistuje žiadna zázračná rada, ktorá by tento problém jednoducho vyriešila. Pamätajte, že toto je súčasť temperamentu vášho dieťaťa. Môžete sa utešiť aspoň tým, že účinky FOMO sa budú s pribúdajúcim vekom zmierňovať. Jednoducho akceptujte, že vaše dieťa nebude jedným z tých „ľahkých“ spáčov, ktorí jednoducho zaspávajú bez námahy, a ušetríte si tak veľa zbytočného úsilia a frustrácie. To však neznamená, že musíte žiť s nevyspatým a unaveným dieťaťom vo svojom dome. Existujú kroky, ktoré môžete urobiť, aby ste pomohli dieťaťu s FOMO predĺžiť si spánok a spať lepšie cez deň či v noci:

 

Prehodnoťte spánkový režim: Bábätká sa nebudia každý deň presne v rovnakom čase, takže by nemali ísť každý deň v rovnakom čase spať.

 

Zamerajte sa na prostredie: Vytvorte upokojujúcu atmosféru priaznivú pre spánok. Zaistite, aby miestnosť bola veľmi tmavá, napríklad zatemňovacími roletami a záclonami, aby ste sa uistili, že v miestnosti nie je absolútne žiadne svetlo (to je obzvlášť dôležité počas spánku cez deň), vyvarujte sa vyrušovaniu detí,  napríklad mobilným telefónom, a eliminujte v miestnosti prístroje s viditeľným svetlom aj v prípade jednoduchých LED diód. Ak máte v spálni akýkoľvek prístroj, ktorý vydáva nejaké svetlo zakryte ho kúskom tmavej pásky alebo ho umiestnite mimo miestnosť.

 

Dodržujte rutinu: Je dôležité, aby ste pri ukladaní dieťaťa robili všetky činnosti každý večer v rovnakom poradí, aby ste mu pomohli pochopiť, že je čas na spánok. Rutiny pomáhajú spúšťať prirodzené hodiny tela každého človeka.

 

Dajte pozor na zvuky: Zabezpečte, aby vaše dieťa malo naozaj pokoj a ticho, keď sa pokúša zaspať. Zvuky od súrodencov, domácich miláčikov alebo hlučných susedov taktiež bránia bábätkám zaspať.

 

Dbajte na denný spánok: Ako hovorí spánková poradkyňa Erin Junker: "Prvý spánok skutočne udáva tón dňa, čím kvalitnejší spánok dosiahnu počas dňa, tým lepšie budú spať v noci“.

 

Ľahnite si k dieťaťu: Niektorým deťom pomáha aj to, že si k nim ľahnete, kým nezaspia, hlavne počas dňa. Pomôže im to uvoľniť sa a aj vy si chvíľu oddýchnite a načerpáte energiu zavretím očí alebo krátkym spánkom.

 

Nakoniec, pokiaľ ide o spánok je dôležité si uvedomiť, že spánok je ako každá iná zručnosť - deti potrebujú vašu pomoc, aby sa naučili, ako to robiť správne.

Čítajte viac o téme: Spánok detí
Zdieľať na facebooku