Aktivity, ktoré podporia dieťa v matematickom myslení

Matematické myslenie je potrebné rozvíjať u detí čo najskôr. Ideálne je, ak na to využijete situácie z reálneho života. 
Matematické myslenie je potrebné rozvíjať u detí čo najskôr. Ideálne je, ak na to využijete situácie z reálneho života.  / Foto: Bigstock

Matematické myslenie je potrebné rozvíjať u detí čo najskôr. Ideálne je, ak na to využijete situácie z reálneho života. 

 

Aj keď matematiku niektoré deti nemajú rady, je v mnohých životných oblastiach nevyhnutná. Pre deti môže byť ľahšie pochopiť matematické pojmy a ich praktické aplikovanie, keď ich spájajú s niečím skutočným a vidia ich ako súčasť každodenného života. Rodičia môžu pomocou rôznych predmetov pomôcť deťom skúmať a objavovať čísla, merania, vzory a tvary. Môžete pomôcť vášmu dieťaťu vytvoriť si pozitívny prístup, tým, že mu ukážete, že matematika môže byť zaujímavá a zábavná. Matematika zahŕňa zaznamenávanie čísel, tvarov, vzorov, veľkosti, času a merania. Jej začlenenie do každodenných situácií je jednoduché a zábavné. Matematika je všade - na ihrisku, v obchode i doma.

 

25 aktivít, ktoré pomôžu deťom lepšie pochopiť matematiku

  1. Pri pečení alebo varení so svojimi deťmi vážte suroviny v rôznych jednotkách a skúste ich aj premieňať. Je to skvelý spôsob, ako im ukázať význam matematiky v každodennom živote.
  2. Pozrite si spolu filmy o živote zaujímavých matematikov a ich prínose. Napríklad  o Albertovi Einsteinovi, Isaacovi Newtonovi, Alanovi Turingovi či Johnovi Nashovi podľa ktorého vznikol aj film Čistá duša.
  3. V potravinách nechajte svoje dieťa porovnať koľko sliviek (alebo drobného ovocia) potrebuje dať na váhu, kým dostane 1 kilogram s nejakým veľkým kusom zeleniny, napríklad brokolicou. Dieťa si vďaka tomu uvedomí, že čím ľahší druh, tým viac kusov ho musí byť, aby bola dosiahnutá požadovaná váha.
  4. Predstavte dieťaťu zaujímavé zamestnania, kde sa využíva matematika. Medzi zaujímavé práce môže patriť architekt, astronaut, módny návrhár či  počítačový programátor.
  5. Dajte deťom konkrétnu sumu peňazí a nechajte ich nakupovať napríklad ingrediencie na večeru bez toho, aby prekročili rozpočet.
  6. Naplánujte si spolu výlet a vypočítajte, koľko kilometrov prejdete určenou rýchlosťou. Skúste odhadnúť, ako dlho bude trvať, kým sa dostanete do cieľa.
  7. Pri nakupovaní v rôznych obchodoch skúste porovnávať ceny niektorých potravín, porozprávajte sa ktorá cena je vyššia, ktorá nižšia a vypočítajte rozdiel.
  8. Zahrajte sa na obchod. Na niektoré veci z domácnosti nalepte cenovky, vyrobte si papierové peniaze a pusťte sa do nakupovania.
  9. Čítajte si spolu knihy, ktoré sú zamerané na matematiku. V edícií Príšerná veda vyšla od brtiského autora Kjartan Poskitta kniha Vražedná matika alebo detská kniha od autorky Anne Rooney s názvom 50 úžasných vecí, ktoré by deti mali vedieť o matematike. Kniha Matemágia, ktorú napísal Johnny Ball jednoduchým spôsobom prezradí, ako fungujú veci okolo nás vďaka matematike.
  10. Nechajte svoje dieťa vybrať auto, ktoré by si chcelo kúpiť, keď bude mať 18 rokov. Vyhľadajte hodnotu vozidla a zistite, koľko bude musieť každý týždeň zarobiť, aby si ho v 18-tich mohlo dovoliť kúpiť.
  11. Prejdite sa okolo domu a nájdite príklady rovnobežných a kolmých čiar na dverách, stenách, nábytku a iných objektoch.
  12. Nájdite rôzne geometrické tvary v okolí vášho domu. Urobte si fotografie týchto objektov a vyznačte tvary (napríklad strecha, poštová schránka, zábradlie) a môžete vytvoriť knihu o geometrických tvaroch pre mladšieho súrodenca.
  13. Pri špeciálnych príležitostiach v kalendári si pár dní vopred začnite odpočítavanie. Deti si tak precvičia počítanie od vyšších čísel po menšie.
  14. Zahrajte si spolu hry, ktoré obsahujú počítanie. So staršími deťmi si môžete zahrať karty, už obyčajný žolík vyžaduje schopnosť rýchleho počítania.
  15. Naučte sa zlomky krájaním potravín, či ovocia. Deti sa na názornom príklade naučia, čo znamená polovica, tretina alebo štvrtina. Použitím rôznych tvarov potravín si deti dokážu názornejšie predstaviť, čo znamená pojem zlomok.
  16. Oslávte s deťmi Medzinárodný deň pí. Oslavuje sa 14. marca (podľa amerického zapisovania dátumu 3/14), pretože pí sa všeobecne zaokrúhľuje na hodnotu 3,14. Porozprávajte sa s deťmi o jeho vzniku a význame.
  17. Nechajte deťom na hranie rôzne matematické nástroje ako sú pravítka, odmerky, osobnú, či kuchynskú váhu a rôzne geometrické tvary. Sú pre deti skvelé na objavovanie matematiky.

 

Pochopenie čísel je rovnako dôležité, ako vedieť čítať či písať. Pravidelným precvičovaním ukážete deťom, že matematika je vytvorená tak, aby im pomohla. Čím lepšie budú chápať, ako funguje matematika v bežnom živote, tým lepšie dokážu pochopiť, ako funguje svet okolo nich.

Čítajte viac o téme: Matematika
Zdieľať na facebooku