Toto by mal vedieť každý rodič o bezpečnosti malých detí

Vytvorenie bezpečného prostredia je dôležitou súčasťou starostlivosti o dieťa.
Vytvorenie bezpečného prostredia je dôležitou súčasťou starostlivosti o dieťa. / Foto: Bigstock

Vytvorenie bezpečného prostredia je dôležitou súčasťou starostlivosti o dieťa. Existuje niekoľko jednoduchých vecí, ktoré môžete urobiť, aby ste udržali svoje dieťa v bezpečí. 

 

Mnohým zraneniam detí sa dá predísť

Deti sa rýchlo rozvíjajú fyzicky aj duševne, najmä do veku šiestich rokov. Poznanie ich vývojových štádií vám pomôže predvídať jeho fyzické schopnosti, ako je lezenie (hrubá motorika), otváranie nádob (jemná motorika) a jeho duševný vývoj (zvedavosť ). Deti sa vyvíjajú rôzne a majú rôzne temperamenty a povahy. Je vaše dieťa aktívne alebo má radšej pokojné aktivity? Zistite viac o charaktere a schopnostiach svojho dieťaťa a budete mať lepšiu predstavu o tom, ako ho udržať v bezpečí bez toho, aby ste ho priveľmi obmedzovali. Zranenia sú najčastejšou príčinou smrti v detstve po prvom roku života a sú hlavným dôvodom, prečo deti potrebujú lekársku pomoc. K väčšine zranení malých nedôjde nešťastnou náhodou. Väčšina zranení je predvídateľná a do značnej miery sa im dá predísť. Deti sú prirodzene aktívne a zvedavé. To sú však aj atribúty, ktoré ich vystavujú riziku zranenia. Ako rodič však môžete urobiť veľa, aby ste predišli zraneniam svojho dieťaťa.

 

Ako eliminovať nebezpečné situácie?

1. Krájanie jedla na malé kúsky

Dodnes mnohí nesprávne odporúčajú pre malé deti krájanú alebo sekanú stravu. Jedlo nakrájané na kocky je však pre deti do jedného roka príliš malé. Pre takéto malé deti platí pravidlo, že čím väčší kus jedla, tým je bezpečnejšie z pohľadu udusenia. Viaceré výskumy ukazujú, že najvyššie riziko zadusenia vzniká, keď je dieťa kŕmené oproti tomu, keď si dieťa vloží jedlo do úst samo. Navyše sa predpokladá, že väčšie kusy jedla v ústach spôsobia, že dieťa zapojí viac mozgových neurónov, čo mu pomôže naučiť sa, ako bezpečne manipulovať s jedlom v ústach.

 

2. Spanie dieťaťa na chrbte

Vzhľadom na riziko syndrómu náhleho úmrtia dojčiat by deti mali byť uložené na chrbte pred spaním počas celého prvého roku života. Vo veku okolo 4 až 6 mesiacov sa však väčšina detí začne sama pretáčať, a to nie je dôvod na obavy. V tom momente „nemusíte zostať hore celú noc, kontrolovať ich a prevracať ich späť,“ hovorí odborníčka na bezpečnosť detí Debra Holtzman, autorka knihy Bezpečné dieťa. Deti by mali byť na spánok ukladané vždy na chrbátik no platí, že dieťatko, ktoré je pripravené na brušku spať, sa na bruško samé pretočí.

 

3. Vankúše a plyšové hračky v postieľke bábätka

Mäkké predmety, ako sú vankúše a plyšové hračky, paplóny, deky môžu upchať nos a ústa malého dieťaťa. Upchaté dýchacie cesty môžu predstavovať riziko udusenia alebo viesť k syndrómu náhleho úmrtia dojčiat. Odborníci presne nevedia, čo spôsobuje syndróm náhleho úmrtia dojčiat mnohí ho spájajú ho s nedostatočne vyvinutou časťou mozgu, v ktorej je uložené dýchacie centrum. To zabráni bábätkám prebudiť sa, ak nemôžu správne dýchať. Až 80 percent úmrtí nastane do pol roka života dieťaťa a najčastejšie okolo tretieho mesiaca. Súvisí to práve s rozvojom mozgových centier, ktoré riadia dýchanie a srdcovú činnosť.  

 

4. Zábrany na schodoch

„Bezpečnostné zábrany na schody sú navrhnuté pre deti vo veku od 6 do 24 mesiacov,“ hovorí Colleen Driscoll, výkonná riaditeľka Medzinárodnej asociácie pre bezpečnosť detí. Ak však máte dieťa, ktoré je schopné vyliezť na zábranu pred dosiahnutím tohto veku, môže byť v skutočnosti bezpečnejšie ju zložiť, pretože vylezenie na zábranu (najmä na tú, ktorá sa nachádza v hornej časti schodiska) predstavuje pre vaše dieťa väčšie riziko zranenia ako pád zo schodov.

 

5. Bezpečnosť pri prvých krokoch

Chôdza je obrovským míľnikom v živote dieťaťa. Novoobjavená mobilita a nezávislosť sú vzrušujúce a desivé pre rodičov aj deti. Keď sa vaše dieťa začne pohybovať je ťažšie udržať ho v bezpečí. No mnohým zraneniam sa dá vyhnúť vytvorením bezpečného prostredia, v ktorom sa vaše dieťa naučí chodiť. Keď sa dieťa pokúša chodiť, vyzujte mu topánky. Byť naboso pomôže dieťaťu zostať vzpriamené, pretože bosé nohy môžu pomôcť zlepšiť rovnováhu, udržať si lepšiu stabilitu vášho a znížiť  tak počet pádov.

 

6. Pozor na izbové kvety

Každé dieťa prechádza štádiom, kedy ochutnáva všetko, čo mu príde pod ruku. Zvedavosť v kombinácií s novoobjavenou pohyblivosťou vedú dieťa ku preskúmavaniu všetkého v jeho okolí. A k tomu patria aj kvety, ktoré sú často ľahko dostupné, pretože bývajú položené na dlážke. No niektoré izbové kvety môžu byť pre deti po požití toxické. Ide napríklad o poinsettiu známu aj ako vianočná ruža, sansevériu alebo svokrin jazyk, brečtan, kroton, ľaliu či dracenu.Deti, ktoré požili kvety alebo listy takýchto rastlín, môžu pociťovať vracanie, žalúdočnú nevoľnosť, hnačku, pálenie v ústach, podráždenie kože a opuch pier, jazyka a hrdla. Je preto potrebné zabezpečiť domácnosť tak, aby sa v prvých rokoch dieťa k takýmto kvetom vôbec nedostalo.

Zdieľať na facebooku