10 dobrých rád, ako sa starať o svoje duševné zdravie

Svetový deň duševného zdravia je 10. októbra.
Svetový deň duševného zdravia je 10. októbra. / Foto: Pexels

10.10.2020 - Pozornosť by sme mali venovať nielen svojmu telu, ale aj duševnému zdraviu. Práve dnes si to pripomínajú ľudia na celom svete.

 

10. október je Svetovým dňom duševného zdravia. V tento deň upriamujeme pozornosť na to najcennejšie a najkrehkejšie čo máme, na našu dušu. Starostlivosť o duševné zdravie by mala byť prioritou nielen každého človeka, ale aj celej spoločnosti. Aj napriek tomu, že sa mu poslednú dobu venuje zvýšená pozornosť, je veľmi dôležité aby sme o ňom neustále hovorili a zdôrazňovali význam duševného zdravia v kvalite života človeka.

 

Ak hovoríme o duševnom zdraví, je veľmi dôležité, aby sme ho nevnímali len cez rozmer duševných porúch, ale aj v polohe rozvoja pozitívneho duševného zdravia. Už definícia duševného zdravia hovorí, že Duševné zdravie znamená viac ako len neprítomnosť duševnej poruchy.“ Čo je to viac? To sú všetky tie časti kvality života, ktoré podporujú pozitívny kvalitný život a wellbeing. Patria medzi ne napríklad pozitívne emócie, medziľudské vzťahy, mať zmysel v živote a mnohé iné. Ponúkame 10 takýchto inšpirácií, ako sa môžete starať o svoje duševné zdravie.

 

1 | Dbajte o dobré medziľudské vzťahy

Rozvíjajte dobré medziľudské vzťahy, pretože tie sú základom duševného zdravia. Vášho ako aj ľudí okolo Vás. Dobré medziľudské vzťahy sú hlavným prediktorom dlhého života. Buďte oporou sebe, ako aj ľuďom naokolo.

 

2 | Vnímajte pozitívne emócie a podnety okolo seba. Vytvárajte pozitívne maličkosti.

Pozitívne emócie rozširujú naše vnímanie a podporujú naše zdravie. Tak fyzické, ako aj psychické. Pozitívne emócie nám pomáhajú učiť sa, rozvíjať sa a nevzdávať sa. Vďaka nim máme silu prekonávať prekážky a ísť ďalej. Sú našou hlavnou nabíjačkou. Preto sa nezabúdajme zo života tešiť a vnímať dennodenné pozitívne maličkosti dňa. Medzi pozitívne emócie patria láska, radosť, očarenie a úžas, nádej, hrdosť, vďačnosť, zvedavosť, smiech, inšpirácia a vnútorný pokoj. Vnímajme ich, rozvíjajme a rozdávajme naokolo.

 

3 | Vnímajte seba a ľudí okolo seba. Zaujímajte sa o nich.

Neistota a rýchlosť doby spôsobuje akoby sme sa odstrihli od seba samého. Nevnímame svoje pocity, správanie či skutočné potreby. Nejde však iba o nás samotných. Mnohí ľudia akoby prestali vnímať aj u ľudí okolo seba. Začnime sa preto opätovne zaujímať. O to čo cítime, čo naozaj potrebujeme a ako sa v skutočnosti správame. Dostaneme sa do kontaktu s realitou a práve vtedy dokážeme naozaj zlepšovať duševné a fyzické zdravie, seba a svojho okolia.

 

4 | Veľa spite

Spánok je základný nástroj a liek zdravého života. Tak fyzického ako aj duševného. Počas spánku naberá človek silu, reštartuje svoje telo, rastie a rozvíja sa. Nedostatok spánku nám ubližuje a ničí nás. Každý človek by mal spať minimálne 8 hodín, pričom dieťa viac. Preto spánok nepodceňujme a neopovrhujme ním. Bez neho nie je zdravie.

 

5 | Hýbte sa a choďte do prírody

Pohyb znamená robiť niečo pre svoje telo a dušu. Stačí sa prejsť, byť na čerstvom vzduchu, rozhýbať svoje kosti. Aj mierna fyzická aktivita pomáha telu a nabije pozitívnou energiou. Príroda je prirodzený zdroj energie a sily. Spojte pohyb s pobytom v prírode a budete mať dvojitý efekt.

 

6 | Spoznajte a rozvíjate svoje silné stránky. Vnímajte v ľuďoch ich silné stránky

Každý človek má svoje silné stránky. Každý z nás má v sebe niečo dobré. Spoznávajte ich a rozvíjajte. Zistite, ktoré sú vaše najcharakteristickejšie pozitívne stránky. Môže to byť vďačnosť, odvaha, láska k učeniu, humor, sociálna inteligencia, zvedavosť, spravodlivosť, láska, ľudskosť a cit, nádej, odpustenie, pokora alebo iné. Vnímajte tiež v iných ľuďoch ich silné stránky. Povedzte im ich a podporte ich. Zlepšujete si tak vzájomný vzťah a vytvárate prostredie, v ktorom sa bude dariť Vám aj iným.. Urobte si test silných stránok zadarmo na www.viacharacter.org. Test v českej verzii je iba pre mládež do 17 rokov. Ak však máte viac rokov, tiež si môžete test urobiť.  Neváhajte a pokojne si ho urobte aj vy. Spoznajte a rozvíjajte svoje silné stránky.

 

7 | Majte záľuby, koníčky

Venujte čas svojim záľubám. Podporujú v nás prežívanie pozitívnych emócií a využívame pri nich naše silné stránky.  Hľadajme rovnováhu medzi povinnosťami a záľubami. Spoznávajme sa aj vďaka našim záujmom a záľubám. Robia  z nás lepších a spokojnejších ľudí.

 

8 | Majte myseľ nastavenú na rast - spoznávajte a učte sa nové veci

Poznáme fixné a rastové nastavenie mysle človeka. Fixné myslenie nás vedie k presvedčeniu, že človek má isté schopnosti a nedokáže s nimi veľmi hýbať. Ľudia s fixným nastavením mysle trávia celý život neustálym potvrdzovaním svojich schopností. Veria, že úspech príde sám, a že ak už raz aj niečo dosiahnu, nemusia na sebe ďalej pracovať. Vyhýbajú sa výzvam a pri prekážkach sa rýchlo vzdávajú. Takíto ľudia si môžu myslieť, že napríklad na matematiku nemajú predpoklady, a preto im nikdy nepôjde. Aj preto sa vzdajú skôr,  ako poriadne zaberú.

Existuje však aj rastové myslenie. To reflektuje, že máme nejaké dedičné schopnosti, no dôležitejšia je práca na svojich schopnostiach, talentoch a reflexia toho, ako sa nám darí ich rozvíjať. Myseľ  vníma svet z pohľadu príležitosti a skúsenosti, prekážky ako výzvy a talent ako základný kameň rastu a rozvoja človeka. Človek s rastovým nastavením mysle počúva s otvorenými ušami a srdcom. Rád sa učí nové veci, spoznáva seba, svet a vie byť sám sebe inšpiráciou. Žiť s otvorenou mysľou si vyžaduje veľkú mieru pokory, vďačnosti, vytrvalosti a odhodlania. Otvorenej mysli sa vieme naučiť.

 

9 | Odstrihnite sa na chvíľu od technológií

Technológie sú užitočné a sú bežnou súčasťou nášho života. V mnohom nám uľahčujú život a pomáhajú. Zároveň ho ale aj urýchľujú a preťažujú našu pozornosť. Je veľmi dôležité, aby sme dovolili našej hlave a telu, aby si oddýchli. Preto si vytvorte každý deň alebo aspoň raz do týždňa cielený časový priestor bez technológií.

 

10 | Vypnite myseľ a relaxujte

Vypnite a relaxujte. Nielen bez technológií, ale celkovo. Vytvorte si priestor na upokojenie, spomalenie a relax. Relaxujte tak, ako to máte radi. Pri dobrej knihe, hudbe, pri teplom čaji, pri sviečke, v parku, pri vode, na prechádzke, v záhradke alebo ináč. Je to len a len na Vás.

Zdieľať na facebooku