Ako sa každý deň stávať lepšou verziou svojho ja?

Poznávanie reálnych princípov života nám pomáha každý deň napredovať a stávať sa lepším a optimistickejším človekom.
Poznávanie reálnych princípov života nám pomáha každý deň napredovať a stávať sa lepším a optimistickejším človekom. / Foto: Bigstock

Každý človek túži byť šťastný, a preto sníva o tom, aby sa mu čo najviac snov zmenilo na realitu. Ideálne je, keď vie nielen to, po čom najviac túži, ale aj to, z čoho si netreba robiť ťažkú hlavu alebo čo nemôže vôbec ovplyvniť. Poznávanie reálnych princípov života nám pomáha každý deň napredovať a stávať sa lepším a optimistickejším človekom.

 

Život sa skladá z malých drobností. Niektoré doň stačí zakomponovať, iné trošku vylepšiť a ďalšie z neho úplne vyškrtnúť. Vďaka tomu, že vieme, čo máme v určitom momente urobiť, môžeme sa v živote posúvať pozitívnejším smerom a neustále sa stávať lepšou verziou seba samého. Aby sa nám to podarilo, mali by sme si uvedomiť určité faktory, ktoré nás dokážu správne nasmerovať. Ktoré to sú?

 

1. Niekedy sa niečo aj nepodarí 

Čím rýchlejšie to pochopíte, tým rýchlejšie sa po neúspechu dokážete znova postaviť na nohy. Nikdy si nemôžete byť stopercentne istí, že vám všetko vyjde, ale ak budete na tom tvrdo pracovať, určite sa to podarí. Preto sa snažte nad problémami víťaziť tak, že na nich budete pracovať. Iba v takom prípade môžete buď dosiahnuť úspech, alebo získať cennú životnú skúsenosť. 

 

2. Učiť sa treba celý život

V súčasnosti sa dôraz dáva aj na získavanie rôznych zručností. Lenže ak nevieme, ako bude v roku 2050 vyzerať náš svet a pracovný trh, nevieme tiež, ktoré zručnosti budme potrebovať. Podľa mnohých odborníkov na pedagogiku by sme si mali rozvíjať hlavne kritické myslenie, komunikačné schopnosti, spoluprácu a tvorivosť. Tiež by sme sa mali zamerať na univerzálne využiteľné schopnosti, a to predovšetkým schopnosť vyrovnávať sa so zmenami, učiť sa úplne nové veci alebo ustáť úplne nové situácie s chladnou hlavou. Aby človek udržal krok so svetom, bude potrebovať nielen prichádzať s novými nápadmi a vynálezmi, ale predovšetkým znova a znova objavovať sám seba. A tak sa musíme učiť neustále. Neustále je potrebné študovať nové informácie, premýšľať nad nimi a využívať ich  vo svoj prospech a rast.

 

3. Prežívajte naplno každý deň

V roku 2010 vykonali harvardskí psychológovia Matthew Killingsworth a Daniel Gilbert štúdiu, do ktorej sa zapojilo 2 250 jedincov. Pomocou aplikácie vedci v náhodných časoch monitorovali, čo práve daný človek robí a na čo sústreďuje svoju myseľ. Výsledky boli prekvapivé, ukázalo sa totiž, že ľudia až 47 percent času takmer vôbec nevenujú pozornosť tomu, čo práve robia. Ich myseľ sa túlala a zdá sa, že túlavá myseľ nie je šťastná myseľ. Neprítomnosť v danom momente však nebola následkom pocitu nešťastia, ale príčinou. Netreba neustále myslieť na to, čo sa stalo v minulosti alebo neustále snívať o budúcnosti. Snažte sa každý deň vychutnávať si prítomný okamih. Existuje niekoľko spôsobov, ako sa naučiť ukotviť svoju myseľ v prítomnosti. Vážte si každý naplno prežitý deň.

 

4. Veľa vecí nemôžete mať pod kontrolou

Utrácať svoj čas, nadanie a emocionálnu energiu na veci, ktoré nie ste schopní ovládať a riadiť, to vedie iba k sklamaniu, trápeniu a stagnácii. Vydávajte energiu iba na také záležitosti, ktoré môžete riešiť svojimi silami.

 

5. Úspech súvisí s určitými  hodnotami

Hodnoty sú základné postoje k všetkým oblastiam života, k ľuďom, predmetom, situáciám a činnostiam, ktoré sa neustále premietajú do našich aktivít, pocitov a myšlienok. Tvoria základnú zložku našej motivácie. Hodnoty sú tie životné postoje, ktoré hovoria o tom, čo si v živote najviac ceníte, vážite, čo považujete v živote za najpodstatnejšie a čo vás najsilnejšie motivuje v dosahovaní vašich cieľov. Každý človek si cení niečo iné, každý má inú hodnotovú orientáciu. Ak poznáte vaše najvyššie hodnoty a konáte podľa nich, tak toho zrazu dokončíte viac, pretože robíte veci, ktoré chcete robiť, cítite sa lepšie, život je oveľa zmysluplnejší, môžete si určiť ciele, ktoré sú v súlade s vašimi najvyššími hodnotami. Zložité rozhodnutia sa nerodia ľahko. Oveľa lepšie sa s nimi človek zmieri vtedy, pokiaľ vychádzajú z pozitívnych hodnôt a vnútorného presvedčenia, ktoré slúžia ako kľúč pri rozhodovaní.

 

7. Niekto vždy bude mať viac, než máte vy sami 

Či sú to peniaze, priatelia alebo úspechy v športe, vždy sa nájde niekto, kto toho všetkého budete mať viac, než máte vy. Zapamätajte si však, že nemá žiadny význam, koľko čoho máte, dôležitá je túžba a úsilie dosiahnuť to, po čom najviac túžite a čo súvisí s vašimi cieľmi a hodnotami. Človek nemôže vždy mať to, čo by chcel, ale keď sa trochu vynasnaží, môže mať to, čo potrebuje. Rozhliadnite sa okolo seba. A vážte si to, čo máte už teraz. Mnohí ľudia nemajú ani to. Základom je neporovnávať sa s inými. Porovnávajte sa vždy len sami so sebou. Každý z nás je jedinečný, v živote má iný cieľ, poslanie, a z tohto dôvodu sa porovnávanie stáva úplne bezpredmetné. Keď sa na život pozriete z tejto stránky, jediné porovnávanie, ktoré má zmysel, je také, keď porovnávate sa vždy len sami so sebou. Keď si všímate, ako sa v čom sa zlepšujete, v čom stagnujete a v čom napredujete.

 

8. Jediný človek, ktorý vás môže urobiť šťastnými, ste vy sami

Prvopočiatkom vášho šťastia je váš vzťah k sebe samému. Je samozrejmé, že vonkajšie faktory môžu nejakým spôsobom pôsobiť na vašu náladu, tie však koniec koncov nie sú natoľko závažné, ako to, kým ste vo svojom vnútri.

 

9. Vždy sa nájdu ľudia, ktorým sa nebudete páčiť

Je naivné si myslieť, že každý človek vás bude mať rád.. Bez ohľadu na to, čím sa zaoberáte, tu vždy bude niekto, kto myslí a robí veci celkom inak ako vy. Preto sa sústreďte na to, čo si z celého srdca prajete. Všetko, čo si o vás myslia a čo vás hovoria iní ľudia, nemá v podstate žiadny význam. Všetko, čo by vás malo zaujímať, je to, čo si o sebe myslíte vy sami.

 

10. Život vám dáva hlavne to, do čoho vy sami vkladáte svoju energiu

Ak chcete byť milovaní, dávajte svoju lásku. Ak chcete mať priateľov, buďte sami priateľskí. Pokiaľ chcete byť bohatí, naučte sa ceniť si hodnoty. Dnes veľmi populárny zákon príťažlivosti  hovorí, že si môžeme privolať negatívne alebo pozitívne zážitky, či ľudí do svojho života na základe vlastných myšlienok a zámerov. Nad čím premýšľame, to sa premietne do nášho života. Takže, ak sa zameriavame na problémy, budeme ich mať stále viac. Ak sa sústredíme na riešenia a dobré veci, nájdeme príležitosti. Naše myšlienky vždy vytvárajú našu realitu. Zákon príťažlivosti pracuje aj s pozitívnymi i negatívnymi myšlienkami. Nerozlišuje medzi nimi. Je to čistá energia a pomocou emócii dávame tejto energii pohyb. Zákon príťažlivosti nám prinesie presne to, čo sa zhoduje s touto energiou (vibráciou). Takže ak chcete zmeniť nejakú oblasť vo svojom živote, musíte v prvom rade zmeniť svoje myslenie a požadovaná zmena sa dostaví. Každá jedna myšlienka vysiela signál, podobný rozhlasovému signálu, na ktorý reaguje zákon príťažlivosti zodpovedajúcim spôsobom. Tento mocný a spoľahlivý zákon príťažlivosti prináša spoľahlivé výsledky vzhľadom na vibrácie, ktoré vysielate.

 


Zdroje:
Oldřich Mikšík: Psychologická charakteristika osobnosti
Dale Carnegie: Život je krátky. Žite tak, aby bol úžasný
Věra Capponi – Tomáš Novák: Sám sobě psychologem

Čítajte viac o téme: Šťastie, Ciele, Nastavenie mysle
Zdieľať na facebooku