Čo je zákon príťažlivosti a ako funguje?

Zákon príťažlivosti hovorí o tom, že si do života priťahujeme to, čomu venujeme najviac pozornosti.
Zákon príťažlivosti hovorí o tom, že si do života priťahujeme to, čomu venujeme najviac pozornosti. / Foto: Pexels

Zákon príťažlivosti prvý raz opísal William Walker Atkinson v roku 1906. Hovorí o tom, že do života si priťahujeme veci, ktorým venujeme najviac pozornosti a najviac emócií. Teda tie, po ktorých túžime, ale paradoxne aj tie, z ktorých máme obavy.


Podľa kvantovej fyziky má všetko vo vesmíre vibrujúcu energiu. Všetko je v neustálom pohybe. To isté platí aj o nás. Sme súčasťou vesmíru a nielen naše myšlienky a myslenie je formou energie, ktorú vysielame do priestoru. Vysielaná energia sa nám nielenže vráti v určitej podobe ďalšej energie alebo rovno v zhmotnenej forme, ale ovplyvňuje a pôsobí na naše okolie, ktoré je tiež súčasťou tej istej vesmírnej energie. Takže naším konaním formujeme alebo deformujeme nielen seba, ale aj okolie.

Ak ste nespokojní so svojimi doterajšími životnými výsledkami, prvá pomoc v kontexte so zákonnom príťažlivosti je, zmeniť spôsob myslenia. Spôsob myslenia zmeníme zmenou našich myšlienok. Každá jedna myšlienka má svoju energiu, vibráciu a zakódovanú informáciu. Záleží iba od nás, ktoré myšlienky si v našej mysli budeme sústreďovať. Informácie, ktoré naše myšlienky obsahujú, následne vytvárajú našu realitu.

 

Dnes veľmi populárny zákon príťažlivosti teda hovorí, že si môžeme privolať negatívne alebo pozitívne zážitky, či ľudí do svojho života na základe vlastných myšlienok a zámerov. Nad čím premýšľame, to sa premietne do nášho života. Takže, ak sa zameriavame na problémy, budeme ich mať stále viac. Ak sa sústredíme na riešenia a dobré veci, nájdeme príležitosti. Naše myšlienky vždy vytvárajú našu realitu.

 

Zákon príťažlivosti pracuje aj s pozitívnymi i negatívnymi myšlienkami. Nerozlišuje medzi nimi. Je to čistá energia a pomocou emócii dávame tejto energii pohyb. Zákon príťažlivosti nám prinesie presne to, čo sa zhoduje s touto energiou (vibráciou). Svojím spôsobom je to veľmi jednoduché. Takže ak chceme zmeniť nejakú oblasť vo svojom živote, musíme v prvom rade zmeniť svoje myslenie a požadovaná zmena sa dostaví. Každá jedna myšlienka vysiela signál, podobný rozhlasovému signálu, na ktorý reaguje zákon príťažlivosti zodpovedajúcim spôsobom. Tento mocný a spoľahlivý zákon príťažlivosti prináša spoľahlivé výsledky vzhľadom na vibrácie, ktoré vysielame. Tento zákon nereaguje náhodne či nevyspytateľne, ale je spoľahlivý, spravodlivý, pôsobí stále a pôsobí veľkou silou. Keď si uvedomujeme silu a spoľahlivosť zákona príťažlivosti a chápeme, ako funguje, pričom zároveň vedome používame pocitový (emočný) navigačný systém, potom máme všetky predpoklady na to, aby sme si vytvorili úžasný, radostný život. Keď si vedome vyberáme, čomu venujeme pozornosť a dolaďujeme podrobnosti svojich zámerov s pomocou pocitového navigačného systému, stáva sa z nás mocný slobodný tvorca, ktorý napĺňa zmysel tohto svojho fyzického života.

 

Presne tak, ako spoľahlivo pôsobí zákon zemskej príťažlivosti (gravitácie) na všetku fyzickú hmotu na našej planéte, pôsobí spoľahlivo aj zákon príťažlivosti na všetky vibrácie.“

- Esher Hicks

 

Zásady zákona príťažlivosti

Zákon príťažlivosti najlepšie funguje, keď dodržujete tieto zásady:

 

1. Napĺňajte svoje zámery emóciami

Nestačí si predstaviť cieľ, musíte ho naplniť aj skutočnými a nefalšovanými citmi. Takto cieľ nabíjate energiou a on naberá na sile.

 

2. Viac dávajte, ako berte

Keď sa vám podarí získať nejaké peniaze, dajte časť peňazí na dobročinné účely. Ak ste si našli vysnívaného partnera, odvďačte sa osudu tým, že si tento dar budete vždy vážiť a budete sa dobre správať nielen k partnerovi, ale i k celej jeho rodine. Ak získate červený diplom, využívajte ho len s tými najčistejšími úmyslami v snahe pomôcť svetu.

 

3. Buďte vďační

Denne by sme aspoň 5 minút mali myslieť na tých, ktorým ste za niečo vďační.

 

Pozitívni ľudia majú tendenciu dostať to, čo chcú

Prvý fakt hrá v prospech zákona príťažlivosti a jeho vysvetlenie je pomerne jednoduché - pokiaľ myslíte pozitívne, máte oveľa väčšiu šancu získať viac. Barbara Friedrickson, výskumníčka, ktorá sa venuje pozitívnej psychológii, sa počas 20 ročného výskumu venovala práve skúmaniu pozitívnosti, ktorú zadefinovala ako okamihy pozitívnych pocitov. Tvrdí, že pozitívne pocity majú tendenciu rozširovať náš obzor a perspektívu.

 

Ako zistíte, že zákon príťažlivosti vo vašom živote funguje?

Existuje niekoľko znakov, podľa ktorých zistíte, že vo vašom živote zákon príťažlivost funguje.

 

1. Máte pokoj vo svojom srdci

Hoci je šťastie v živote dôležité, rovnako dôležité je mať vo svojom vnútri pokoj. Akonáhle budete pracovať so zákonom príťažlivosti, začnete pociťovať pokoj. Vždy nasledujte svoje srdce a nájdete pokoj v rozvíjaní svojho osudu.

 

2. Ste šťastnejší

Zákon príťažlivosti funguje na základe vašich myšlienok a zámerov, ktoré ste si nastavili. Takže, ak vyžarujete pozitívnu energiu a pokúšate sa žiť lepšie každý deň, pravdepodobne sa budete cítiť celkovo lepšie vo svojom každodennom živote. Ak ste sa cítili v poslednej dobe veselí a nezávislí, tak zákon príťažlivosti funguje pre vás. Kým všetci sa zaoberajú a sústreďujú na svoje prekážky, vy ste si začali čoraz viac a viac všímať len tie dobré veci. Cítite, že ste obklopení správnymi ľuďmi, ktorí vám napomáhajú k úspechom a dobré veci sa ku vám len hrnú. Cítite sa zdravšie, ľahšie a hlavne veselšie. Prišli ste totiž na to, že to dobré v živote dokáže zatieniť to zlé.

 

3. Ste si vedomí toho, čo v živote naozaj chcete

Nebojíte sa povedať vesmíru, či sami sebe, čo od života chcete. Vaše ciele sú úplne jasné a vy ste pripravení urobiť všetko pre to, aby ste ich dosiahli. Kedže ste si všetkým tak istí, je viac pravdepodobné, že sa vám to aj podarí.

 

4. Lepšie spíte

To, že zaspávate s ľahkosťou znamená, že máte v živote menej stresu. Nemáte toľko myšlienok, ktoré vám nedovolia zaspať a žijete pomerne v pokoji. Keď ľudia dosiahnu svoje sny a v srdci pocítia ozajstné šťastie, majú tendenciu zaspať oveľa rýchlejšie. Preto aj dobrý spánok je znakom, že ste zvládli zákon príťažlivosti.

 

5. Máte lepšiu intuíciu

Aj podľa toho spoznáte, že ste zvládli zákon príťažlivosti. Začali ste totiž lepšie rozumieť tomu, čo v živote chcete a čo v živote potrebujete. Vďaka tomu sa vždy môžete spoľahnúť na svoju vlastnú intuíciu, ktorá nikdy nesklame a vždy vás dovedie presne tam, kde máte byť.

 

6. Darí sa vám po finančnej stránke

Veľa ľudí využíva zákon príťažlivosti práve kvôli financiám. Ak zákon funguje, tak aj vaše financie sú na tom lepšie. Máte viac pracovných možností, darí sa vašej kariére, povýšia vás, či možno konečne ste dostali odvahu dať výpoveď a začať robiť niečo, čo vás naozaj baví. Všetko je možné, ak máte správne úmysly a nikdy sa nevzdávate.

 

7. Žijete v prítomnosti

Viete, že vaše myšlienky vytvárajú vašu realitu, a preto sa snažíte žiť v prítomnosti a neobzeráte sa za minulosťou, či do budúcnosti. Minulosť už bola a budúcnosť ešte len bude a vy viete, že ak chcete niečo zmeniť, tak tu a teraz, v tomto okamihu je ten správny čas.

 

Každá myšlienka vysiela určité vibrácie, frekvencie. Sú myšlienky, ktorým venujeme naozaj veľkú pozornosť. A kam ide pozornosť, tam prúdi energia. O čom dlhodobo a emotívne premýšľate, to sa vám v živote aj reálne deje.

- Andy Winson

 

Pomocou zákona príťažlivosti si môžete pritiahnuť aj lásku

Pomocou zákona príťažlivosti si môžete pritiahnuť do vášho života napríklad aj spriaznenú dušu. Ako? Tak napríklad, keď budete umývať riad, skúste si predstavovať vášho partnera, ktorý stojí pri vás a utiera ho. Alebo vás popri umývaní objíma rukami. A popritom preciťujte, ako veľmi vás miluje. Cíťte, ako veľmi milujete vy jeho. Cíťte, aké skvelé je mať niekoho takého pri sebe. Vnímajte, ako vaše a jeho srdce bijú rovnakým rytmom. Preciťujte tento moment tak, akoby bol skutočný a v prvom rade buďte presvedčení o tom, že takéto niečo sa už čoskoro stane aj v reálnom svete.

 

Foto: Pexels

 

Len materiálne veci neprinášajú skutočné šťastie

Zrejme ste už počuli o tom, že materiálne veci v skutočnosti neprinášajú veľkú dávku radosti a ide len o krátkodobý efekt. V skutočnosti je práve myslenie na danú vec tou jedinou odmenou, ktorá sa ti naskytne a dá sa povedať, že cesta je cieľ. Sonja Lyubomirsky, výskumníčka v oblasti pozitívnej psychológie, sa venovala výskumu, podľa ktorého väčšina ľudí verí, že dostať nádherný dom, auto či vyhrať milión dolárov, z nich urobí šťastných jedincov, no pravda je úplne inde. Tieto veci tvoria len 10 percent z celkového šťastia a dokážu zlepšiť tvoju náladu len na veľmi krátky čas.

Zdieľať na facebooku