Čo robiť, aby súrodenci cestu autom zvládli v pohode a bez problémov?

Dlhá cesta autom môže niekedy pre deti, ale aj pre rodičov, predstavovať náročnú situáciu. Nepríjemne sa javí hlavne krik, hašterenie, plač alebo bitka. Tieto prejavy najhoršie vplývajú na vodiča.
Dlhá cesta autom môže niekedy pre deti, ale aj pre rodičov, predstavovať náročnú situáciu. Nepríjemne sa javí hlavne krik, hašterenie, plač alebo bitka. Tieto prejavy najhoršie vplývajú na vodiča. / Foto: Bigstock

Dlhá cesta autom môže niekedy pre deti, ale aj pre rodičov, predstavovať náročnú situáciu. Nepríjemne sa javí hlavne krik, hašterenie, plač alebo bitka. Tieto prejavy najhoršie vplývajú na vodiča. Čo robiť, aby cesta autom s deťmi prebiehala bez problémov?

 

Cestovanie v aute s dieťaťom môže rodičov privádzať aj do náročných a nebezpečných situácií. A situáciu ešte často zhoršuje i to, že rodičia vedia, že ich výchovné možnosti počas šoférovania sú dosť obmedzené. Ako si poradiť v týchto situáciách? Čo robiť, aby sa rodinné cestovanie autom nezmenilo na bojisko na kolesách? Ako zachovať v aute s deťmi pohodu a dobrú náladu? Čo robiť, aby sa deti v aute nebili, nehádali, nekričali, nezapárali do seba? Odborníci tvrdia, že základom bezpečnejšej a cesty bez stresu sú jasne nastavené pravidlá. Aké to sú?

 

1. krok: Rozhodnite sa, kde budú deti sedieť

Ak máte viac detí, premyslite si, ako ich čo najlepšie v aute posadiť. Vedľa seba môžu sedieť deti, ktoré majú približne rovnaký vek, pretože sa môžu rozprávať o rovnakých veciach alebo sa dokážu aj spoločne niečo hrať. Ak vám toto nefunguje, môžete najstaršie dieťa posadiť uprostred, teda medzi mladších súrodencov. Najstaršie dieťa môže mladšie deti nejako zabaviť, čítať im, zdvihnúť spadnuté hračky, nakŕmiť ich a podobne. Postupne sami zistíte, ktoré z vašich detí môžu pri sebe sedieť a ktoré nie. Vždy myslite na bezpečnosť. Používajte vhodné autosedačky. Pred odchodom pripomeňte svojim deťom, aby sa pripútali.

 

2. krok : Premyslite si, ako sa deti v aute môžu zabaviť

Najhoršie je, keď sa deti nudia. Práve vtedy vymýšľajú nevhodné veci, ktoré rušia šoféra pri šoférovaní. Ak sa chcete tejto situácii vyhnúť, premyslite si, čo by vaše deti mohlo v aute baviť najviac. Môže to byť kniha, omaľovánky, hlavolam, nejaká hračka a podobne. Alebo si vyhľadajte nejakú dobrú audioknihu. Dnes ich už nájdete na trhu skutočne dosť. Stačí si vybrať niečo, čo majú deti rady. Či sa už jedná o osemsmerovky, hlavolamy, krížovky, maľované krížovky či sudoku a jeho obmeny. Záleží len na vás, či sa rozhodnete pre klasickú papierovú verziu, alebo si stiahnete aplikáciu do mobilu. Pokiaľ vás viac zaujímavú aplikácie, prehľadajte obchod pre aplikácie. Populárne sú hry ako napríklad  100 doors či Puzzlerama, ktoré v sebe ukrývajú viac ako 8 rôznych hier na rôznych úrovniach, čiže spolu dokopy viac ako 3 500 levelov. Dobre poslúžia aj rôzne karty alebo spoločenské hry. Spoločenské hry dostanete kúpiť aj v malých cestovných baleniach s magnetickými podložkami. Počas cesty autom si  deti môžu aj maľovať. Nezabudnite však na pevnú podložku, ktorá by im pri maľovaní chýbala. Dajú sa tiež kúpiť rôzne cestovné balenia v hračkárstvach či v papiernictvách. Môžu sa tiež hrať  aj  meno, mesto, zviera, vec alebo piškvorky. Ak máte malé deti, ktoré už doma začína baviť kreslenie a vedia podržať pastelku, kúpte im na cesty tabuľku s magnetickým perom. Je ľahká a nezaberie veľa miesta. Nepotrebujete k nej pastelky a môžu kresliť a mazať donekonečna. Dokonca k nej dokážete kúpiť aj rôzne pečiatky, takže sa určite pobavia. Alebo skúste vyskúšať niektoré z rodinných hier do auta. Alebo vyskúšajte techniku 1 – 2 – 3. Metóda sa využíva takto:

1. Pozrite sa uprene na svoje nahnevané a plačúce dieťa, ukážte jeden prst a povedzte pokojne, jasne a zároveň výrazne: „To je jeden!“ 

2. Dieťa to asi nezaujíma, takže musíte pokračovať ďalej. Necháte uplynúť pár sekúnd, potom zodvihnete dva prsty a poviete: „To sú dva!“ Nič viac nepoviete. Možno záchvat dieťaťa pokračuje ďalej, a tak musíte pokračovať aj vy.

3. Približne po piatich sekundách zdvihnite tri prsty  a povedzte: „To sú tri!“

 

Rodičia, ktorí poznajú túto techniku, v aute ju využívajú tak, že rátajú do troch a ak sa dieťa neupokojí, tak zastanú na kraji cesty alebo na parkovisku. Keď dieťa vidí, že ste zastali a nič nehovoríte, túto situáciu vníma ako dosť dramatickú a väčšinou sa potom už upokojí. Ak v priebehu ďalšej cesty musíte techniku zopakovať, okrem toho, že na chvíľu zastavíte, poviete dieťaťu, aký trest ho doma čaká. Keď však prídete domov, musíte to, čo ste sľúbili, hneď uskutočniť. Najprv zrealizujte trest a až potom napríklad vykladajte nákup z kufra. 

 

3. krok: Stanovte si pravidlá

Uistite sa, že vaše deti vedia, čo od nich očakávate. Môžete to zjednodušiť tak, že pevne uvediete, že „ platia domáce pravidlá “, alebo si vytvorte samostatný zoznam štyroch alebo piatich pravidiel správania sa v aute. Ide o to, že by ste mali mať všetko pod kontrolou.

 

4. krok:  Zastavte, ak sa vyskytne problém

Neustále sledovanie svojich detí v spätnom zrkadle alebo otáčanie sa, aby ste sa pokúsili uplatniť svoju autoritu, znamená, že sa nesústredíte tam, kde by ste mali sústrediť, teda na jazdu. Ak sa niektoré z vašich detí v aute správa naozaj veľmi nevhodne, zastavte, aby ste to vyriešili. A v prípade potreby zmeňte usporiadanie sedadiel, aby ste počas ďalších hodín počas cestovania zachovali pokoj.

 

Čítajte viac o téme: Disciplína detí, Cestovanie s deťmi
Zdieľať na facebooku