Mnoho mladých dospelých sa sťahuje späť k rodičom. Ako nastaviť vzájomné spolužitie v rodine?

Bumerangové dieťa je mladý dospelý, ktorý sa po období nezávislosti a samostatnom živote vrácia k rodičom. Počet bumerangových detí rastie na celom svete. Súvisí to hlavne s náročnou ekonomickou situáciou.
Bumerangové dieťa je mladý dospelý, ktorý sa po období nezávislosti a samostatnom živote vrácia k rodičom. Počet bumerangových detí rastie na celom svete. Súvisí to hlavne s náročnou ekonomickou situáciou. / Foto: Bigstock

Bumerangové dieťa je mladý dospelý, ktorý sa po období nezávislosti a samostatnom živote vracia k rodičom. Počet bumerangových detí rastie na celom svete. Súvisí to hlavne s náročnou ekonomickou situáciou.

 

Termín bumerangové deti používajú americkí psychológovia pre potomkov, ktorí už odišli z domu, napríklad študovali a potom niekoľko rokov niekde aj bývali a pracovali. Po určitej dobe však kvôli rôznym okolnostiam sa opäť vracajú domov k rodičom. Dôvodov môže byť veľa. Ukončili školu, prišli o prácu, rozviedli sa, zlyhali, prežívajú kritické obdobie. Mnohí sa vracajú aj z rôznych finančných dôvodov, medzi ktoré patria hlavne zvýšené náklady na bývanie, nedostatočné mzdy, ktoré nepokrývajú základné náklady človeka. Hoci existuje množstvo faktorov, ktoré prispievajú k tomu, že sa mladí dospelí sťahujú späť k rodičom, zdá sa, že odďaľovanie manželstva je najväčším dôvodom. Bez dvoch príjmov v kombinácii s rastúcimi nákladmi na nájomné vo väčších mestách je pre mladých ľudí ťažké založiť si vlastný domov. Pre mladých dospelých je dnes v niektorých mestách ťažké nájsť si dobre platenú prácu, a preto nedokážu vyžiť sami. Hlavne počas pandémie sa čoraz častejšie začal v našej spoločnosti prejavovať tento fenomén. Samozrejme, že ako rodičia za nich pociťujete zodpovednosť. Váš domov je stále aj ich domovom a vy ste tu na to, aby ste im pomohli. To je prirodzené a pochopiteľné. No aby váš obnovený spoločný život neskončil v slepej uličke, plnej výčitiek a pocitov krivdy, mali by ste si vyjasniť pravidlá a na oboch stranách si uvedomiť, že nič nie je také ako predtým. Vaše deti už nie sú deti a vy voči nim nemáte vyživovaciu povinnosť. Bumerangové deti si so sebou zvyknú priniesť pocit dospelosti, ktorý sa prejavuje najmä tým, že si môžu robiť, čo chcú, chodiť, kam chcú, vracať sa domov, kedy chcú, no zároveň niektorí z nich vyžadujú prestretý stôl, vyprané a vyžehlené veci a tešiť sa z rôznych úľav a privilégií, ako keď boli malé deti.

 

Pravidlá sú základ

Niet divu, že väčšina rodičov nie je pripravená na túto novú etapu vo svojom živote a má množstvo otázok, ako situáciu zvládnuť. Okrem orientácie v základných veciach existujú aj obavy o to, ako zaobchádzať s financiami, najmä keď sa mnohí rodičia blížia k dôchodku. A preto si hneď stanovte pravidlá a určte jasné hranice. Hovorte o tom hneď na začiatku, najlepšie ešte predtým, než sa deti späť nasťahujú a robte to bez pocitov viny. Deti sa k vám vracajú z istého dôvodu, potrebujú sa nadýchnuť, vyriešiť si existenčné problémy, znova nájsť pevnú pôdu pod nohami. Jasne povedzte, že to chápete ako prechodné obdobie a určite si aspoň približný časový limit, ako dlho to bude trvať. Dohodnite si vopred sumu, ktorou budú prispievať na domácnosť a stravu. Taktiež si vyjasnite, akým spôsobom sa budú podieľať na domácich prácach. Dôležitá je aj dohoda, ako sa budú prelínať vaše a ich súkromné životy, napríklad návštevy priateľov, prespávanie priateľa či priateľky cez noc, nočné príchody a podobne. Máte právo vedieť, či a kedy príde dieťa domov, lebo hoci má 25+, stále sa o svoje dieťa bojíte. Čím prísnejšie pravidlá nastolíte a čím ráznejšie na nich budete trvať, tým skôr sa vaše dieťa nakopne smerom k samostatnému životu. Inými slovami, mali by ste očakávať, že vaše dospelé dieťa bude prispievať a pomáhať pri chode domácnosti. Je jasné, že každá rodina je iná. Nezabudnite si vopred prediskutovať všetky pravidlá a očakávania v rámci vlastných zvyklostí. Zvážte tiež účtovanie nájomného. Okrem toho, že vaše výdavky sa zvýšia, účtovanie nájomného tiež pomáha mladým dospelým mať pocit, že niečím prispievajú do domácnosti. To môže mať význam nielen pri vštepovaní zmyslu pre zodpovednosť, ale môže to tiež pomáhať budovať sebaúctu mladého dospelého. Tieto náklady môžu zahŕňať hypotéky, dane, poistenie, energie a podobne.

 

Snažte sa viesť úprimnú diskusiu

Porozprávajte sa o tom, ako si  predstavujete spoločný život a dovoľte svojmu mladému dospelému vyjadriť svoje nápady. Nech sám (sama) prichádza s nápadmi, ako pomôcť, čím prispieť do chodu v domácnosti, prípadne čo zmeniť v rodinných rituáloch a podobne. Okrem iných prác musíte vopred určiť, kto perie, upratuje a vynáša smeti. Je dôležité porozprávať sa aj o dennom režime členov domácnosti. Napríklad, ak nechcete, aby váš mladý dospelý mal nejakých nočných hostí, musí byť o tom byť vopred informovaný. Podobne, ak očakávate, že bude doma do určitého času a nepodarí sa mu to, mal by zavolať. 

 

Nezachraňujte dieťa v prípade finančných problémov

Väčšina rodičov robí chybu, keď finančne zachraňuje svojich mladých dospelých. Nenaučí ich to, ako spravovať svoje peniaze. Z tohto dôvodu by ste nemali splácať ich dlhy. Namiesto toho im pomôžte stanoviť si nejaké finančné ciele, vrátane vypracovania plánu na splatenie dlhu a zostavenia rozpočtu. 

Pravdepodobnosť, že sa váš mladý dospelý možno vráti domov, je obzvlášť vysoká, najmä ak miera sobášov zostáva nízka a trh práce zostáva náročný. Tiež je potrebné si uvedomiť, že žijeme v mimoriadne náročnej dobe, takže to nebude nič neobvyklé. Z tohto dôvodu  je dôležité, aby ste boli na túto situáciu pripravení a vedeli, ako ju zvládnuť. Zavedenie pravidiel a motivácia mladých dospelých, aby pracovali na svojich cieľoch, prinesú väčší pokoj do rodiny.

Mnohí rodičia a aj mladí dospelí návrat domov považujú za krok späť vo svojom živote a niektorí z tohto dôvodu pociťujú úzkosť a smútok z nenaplnených snov. Psychológovia však upozorňujú na to, že tento jav sa vôbec nemusí vnímať práve takto. Upozorňujú na to, že bumerangový efekt môžete vnímať ako špeciálnu príležitosť na posilnenie vzťahov v rodine, teda ako špeciálny čas, ktorý ste dostali ako dar a ktorý každá rodina nemusí dostať. Bumerangovým deťom možno život niečo vzal, ale na druhej strane niečo navyše dostali. Ak správne využijú čas prežitý s rodičmi či starými rodičmi, vybudujú si silné citové väzby v rodine a niekedy práve toto je oveľa dôležitejšie ako kariéra či nezávislosť.

 


Zdroje:
Parenting boomerang children
The adult boomerang kids moving home to their parents

Čítajte viac o téme: Rodina
Zdieľať na facebooku