Hračky, ktoré inšpirujú deti k samostatnej hre

Pri samostatnej hre si deti samy zadajú úlohu, necítia únavu a dokážu vynaložiť väčšiu námahu. Je to pre ne výzva, vďaka ktorej si môžu vyskúšať svoje sily.
Pri samostatnej hre si deti samy zadajú úlohu, necítia únavu a dokážu vynaložiť väčšiu námahu. Je to pre ne výzva, vďaka ktorej si môžu vyskúšať svoje sily. / Foto: Bigstock

Prinútiť deti, aby sa hrali samostatne, môže byť zložité. Správne hračky však môžu inšpirovať deti všetkých vekových kategórií k tomu, aby skúmali, učili sa a hrali  sa samy. 

 

Samostatná hra je potrebná hlavne pre rozvoj inteligencie, fantázie a všetkých zmyslov dieťaťa. Dieťa počas nej skúma svoje okolie a bez rušivých zásahov plní úlohy, ktoré si samo zadalo. Robí to tak dlho, pokým nestratí záujem. Pri tejto hre si dieťa samo posúva svoje hranice. Ideálne tento proces prebieha niekde v prírode, v členitom teréne, kde si môže vytvárať skrýše, lezie po stromoch, stavia si vlastné príbytky, využíva vodu, pôdu, prírodné materiály. Ale dieťa sa dokáže samostatne hrať aj vo svojej izbe, ak má k dispozícii vhodné hračky. Pri samostatnej hre si deti samy zadajú úlohu, necítia únavu a dokážu vynaložiť väčšiu námahu. Je to pre ne výzva, vďaka ktorej si môžu vyskúšať svoje sily.  Samostatné hranie je niečo, čo sa musia naučiť všetky deti. 

 

V dnešnom článku sa pozrieme na niektoré hračky a pomôcky, ktoré motivujú deti k samostatnej hre a primárne sú určené pre deti predškolského veku. Samozrejme, nie všetky hračky sú vhodné pre každý vek a malé deti budú potrebovať zo začiatku priamy dohľad rodičov. Pri každej hračke je najdôležitejšie to, aby ste sa ubezpečili, že každá  jej časť, ktorú dieťa používa, je bezpečná. Napríklad malé hračky, ako je lego alebo iné časti stavebnice, ktoré by si bábätko alebo batoľa mohlo vložiť do úst, predstavuje nebezpečenstvo. Preto je dôležité, aby ste si na hračkách pozreli vekové kritériá a uistili sa tak, že hračka je pre  vaše dieťa bezpečná.  Dôležité sú hlavne tie hračky, ktoré podporujú formovanie pozornosti, predstavivosti, pomáhajú rozvíjať jemnú aj hrubú motoriku. Pozrime sa na hračky, ktoré podľa názoru odborníkov, najviac deti inšpirujú k samostatnej hre.

 

Vlaky

Vlaky podnecujú predstavivosť. Pomocou vláčikov sa deti môžu celé hodiny venovať intelektuálnej, fyzickej a tvorivej hre. Môžu s vláčikom manipulovať a pritom si v hlave vymýšľať príbeh, ktorého sú súčasťou. Mnohé deti premýšľajú aj nad konštrukciou vláčika. Pri výbere značky vlaku myslite na to, že pravdepodobne budete kupovať ďalšie kusy do vlakovej súpravy. Väčšina vlakových súprav je vhodná pre deti od 3 rokov.

 

Stavebnice 

Lego sady a ďalšie stavebnice sú vždy dobrou investíciou. Lego je druh hračky, ktorá rozvíja myslenie a tiež  zamestná ruky. Existujú obrovské množstvo Lego súprav a každá kocka ponúka nekonečné možnosti na rozvoj kreativity. Súpravy Lego sú k dispozícii pre deti od 18 mesiacov. Existujú aj sady s väčšími kockami. Ale aj tak je potrebné dávať pozor na to, aby dieťa kocky nedávalo do úst. Pre malé deti existuje aj množstvo ďalších stavebníc, ktoré podporujú kreativitu. Stavebnice deti zaujímajú hlavne vtedy, keď si z nich môžu vybudovať to, po čom práve túžia a čo majú na mysli.

 

Hracie súpravy, domčeky pre bábiky a figúrky

Hracie súpravy, ako sú napríklad miniatúrne mestá, hrady a požiarne či policajné stanice, domčeky pre bábiky a iné figúrky, napríklad plastové zvieratká, superhrdinovia z rozprávok, mini lietadlá alebo malé autíčka, umožňujú deťom tvoriť čokoľvek podľa vlastnej fantázie a tiež fyzicky manipulovať s týmito hračkami. Tieto malé hračky sú prispôsobené malej detskej ruke, vďaka čomu sú skvelé na to, aby pomohli deťom rozvíjať jemnú motoriku. Tieto hračky sa dajú tiež kombinovať s vláčikmi alebo s čímkoľvek, čo deti nájdu vo svojej izbe alebo na dvore.

 

Oblečenie a nábytok pre bábiky

Keď sa deti hrajú s figúrkami a bábikami, používajú svoje ruky na manipuláciu s miniatúrnym imaginárnym svetom. S prezliekaním šatočiek a manipuláciou s väčšími hracími súpravami,  ako sú napríklad kuchynské súpravy, môžu deti zapojiť do činnosti celé telo a tiež svoju fantáziu. Oblečenie a doplnky okrem toho, že výborne precvičujú motorické zručnosti, navyše pomáhajú malým deťom naučiť sa obliekať. 

 

Hádanky, hlavolamy, puzzle

Od raného detstva až po dospelosť sa s hádankami a hlavolamami dokážeme príjemne zabaviť a precvičiť si aj svoj mozog. Je to jeden z unikátnych spôsobov, ktorý sa postará o správne zachovanie stavu našej mysle a psychiky. Hádanky sú tiež veľmi dôležitým vzdelávacím nástrojom i pre batoľatá a malé deti, pretože im poskytujú veľa príležitostí pre vzdelávanie. Podporujú jednak fungovanie mozgu, zvyšujú priestorové povedomie a rozvíjajú hlbšie pochopenie rozličných tém. Všetky deti sa v priebehu svojho rastu učia a hádanky môžu byť určitým nosičom na pochopenie konkrétnych úloh. Jednou z veľmi dobrých pomôcok v tomto smere môžu byť aj puzzle. Vaše deti sa budú skvele baviť pri práci na puzzle, ktoré obsahujú ich obľúbenú postavu alebo nejaký pekný obraz. Môžete začať na ľahkých úrovniach a časom zvyšovať úroveň obťažnosti. 

 

Umelecké a remeselné súpravy

Deti sú prirodzene kreatívne. Niektoré to vyjadrujú prostredníctvom toho, že niečo postavia, iné zase rady niečo maľujú alebo modelujú. Umelecké a remeselné súpravy sú praktické v tom, že obsahujú všetky veci, ktoré dieťa potrebuje a väčšinou je pri nich zabalený aj návod. Maľovanie je dôležitou činnosťou pre tvorivý rozvoj detí. Stimuluje ich mozog, pomáha v rozvoji komunikácie a emocionálnej oblasti. Je to skvelý spôsob, ako im predstaviť svet umenia, ktorý môžete vekom rozširovať prostredníctvom ďalších foriem, ako je kresba alebo fotografia. Obyčajné čmáranie na papier je súčasťou prirodzeného postupu k písaniu. Experimentovanie s nástrojmi na písanie a kreslenie pomáha budovať zručnosti malých svalov a koordináciu ruka-oko potrebné na písanie. Tak isto aj maľovanie prstami je fascinujúcim umením aj zmyslovým zážitkom.

Čítajte viac o téme: Hračky
Zdieľať na facebooku