Akým spôsobom sa najčastejšie prejavujú toxickí ľudia?

To, že sú ľudia podráždení alebo majú zlú náladu, môže mať veľa príčin a tiež typických prejavov správania.
To, že sú ľudia podráždení alebo majú zlú náladu, môže mať veľa príčin a tiež typických prejavov správania. / Foto: Pexels

O negatívne naladených ľuďoch sa toho popísalo viac než dosť. Sú to tí večne nespokojní ľudia, ktorým sa takmer všetko javí ako zlé, nikto ich nechápe, nikto nemá taký ťažký život ako oni. Všetci poznáme takýchto ľudí. To, že sú ľudia podráždení alebo majú zlú náladu, môže mať veľa príčin a tiež typických prejavov správania. 

 

Vidíme to stále okolo seba. Niektorí ľudia sú často podráždení a zdá sa, že ich večne sužuje pochmúrnosť a náladovosť, iní majú dobrú náladu takmer stále. Podráždení či nahnevaní ľudia väčšinou šíria okolo seba zlú náladu a často povedia aj to, čo pôvodne možno ani povedať nechceli. Čas od času môže každý vyvolať nepríjemnú atmosféru, veď každý môže mať občas zlý deň. Niektorí ľudia ale majú toxicitu takpovediac pod kožou a málokedy je ich správanie príjemné okoliu. Títo ľudia sa prejavujú typickými formami správania. Pravdepodobne si u nich všimnete niektoré z týchto prejavov:

 

1. Ich nálada sa môže často meniť

Jeden deň sú milí a nevedia, čo by bez vás robili. Ďalší deň sa bez zjavnej príčiny stiahnu, môžu pôsobiť protivne, smutne, chladne, s nevypovedanou výčitkou. Keď sa ich však spýtate, čo sa deje, dostane sa vám odpoveď, že nič. To citlivého človeka nenechá chladným a snaží sa nahnevanému či smutnému človeku pomôcť, možno ospravedlňuje jeho podivné správanie a často začne hľadať chybu u seba. A to je presne to, o čo nahnevanému človeku ide. Jednoducho zneužíva vašu dobrosrdečnosť a vysáva vašu energiu, ale nedáva nič späť. Ak ide o prípad, kedy ste zlú náladu zavinili naozaj vy, všetko sa dá prediskutovať, ospravedlniť sa. Pokiaľ ste ale v situácii, kedy môžete len hádať, čo si dotyčný zaumienil, v takom prípade je lepšie odísť a vrátiť sa, keď sa nálada dotyčného upraví do normálu.

 

2. Majú tendenciu iných manipulovať

Spôsobujú  vám pocit, že do vzťahu prispievate iba vy, ale ten druhý nepremešká príležitosť, aby vám dal signál, že mu niečo dlhujete. Ubližuje vám, ale zároveň to berie ako pomoc. Z jeho pohľadu to robí akože kvôli vášmu dobru a vy si to vôbec nevážite. Tiež často hovoria zdanlivo neutrálne otázky takým tónom, že ide vlastne o útok. Vety, ktoré zo začiatku môžete vnímať ako súčasť príjemnej konverzácie, po čase chápete ako výčitku. Napríklad sa vás dotyčná osoba spýta, čo ste robili. Skôr, než začnete odpoved, si musíte vypočuť napríklad toto: „Stavím sa, že nič. Ako obvykle...“ 

 „Stavím sa, že bol lepší ako ten môj. Ja som sa mal hrozne a ty sa ani nespýtaš...“

Pokiaľ na základe takto „nevinne“ mierenej otázky vznikne hádka, buďte si istí, že vo vyhrotenom momente dotyčný človek povie: „Veď ja som sa len pýtal, čo si dnes robil!“. Tým vás môže dostať do nevýhodnej pozície.

 

3. Snažia sa obviniť z negativity vás

Toxickí ľudia  sa môžu vyhnúť zodpovednosti za negatívnu emóciu tým, že obvinia z negativity vás. Pravdepodobne budete zaskočení, pretože nič také nepociťujete. Začnete sa brániť a obhajovať a nakoniec budete možno naozaj nahnevaní, pretože ide o nevyrovnaný súboj a začínate sa do konfliktu zamotávať. Je preto dôležité si uvedomovať, ktoré emócie sú vaše a ktoré toho druhého. Len tak budete pripravení konflikt zastaviť hneď na začiatku.

 

4. Majú snahu vás citovo vydierať

Keď dôjde na nejaký váš zámer, negatívne naladení ľudia vás často postavia pred nepríjemnú dilemu – buď oni, alebo váš plán. Pričom nezabúdajú situáciu značne zdramatizovať a nepriamo vás prinútiť k prvej voľbe. Sú skrátka schopní počkať si na ten správny moment, kedy využiť citového vydieranie. Typická veta, ktorú používajú je: „Keby ti na mne naozaj záležalo, večer by si bol radšej so mnou ako s kamarátmi.“ Nezáleží pritom na tom, či sa s kamarátmi stretávate raz za týždeň, alebo raz za rok. Tejto osobe je to úplne jedno.

 

5. Nevedia sa tešiť z vašej radosti

Nech im oznámite aj tú najlepšiu správu, nečakajte, že vás nechajú dlho sa z nej radovať. Na všetkom nájdu chybu a môžete si byť istí, že vám sa vám budú snažiť pokaziť náladu. Povýšili vás v práci? Asi vám povedia: „No áno, ale toľko práce za také peniaze, to predsa ani nestojí za to...“  Týmto spôsobom sa vás snažia znížiť na svoju vlastnú úroveň. 

 

6. Majú sklon zveličovať

Negatívni ľudia radi skresľujú a dramatizujú situáciu, len aby vás priviedli do poriadneho konfliktu. Pritom ich mnohé výhrady nemusia byť vo väčšine prípadov pravdivé. V takýchto situáciách nestojí dostať sa do konfliktu. Radšej rovno prerušte rozhovor alebo odíďte.

 

7. Neustále vás kritizujú

Trpezlivo čakajú na vašu chybu a hneď vám ju vytknú. Nemusí ísť vlastne ani o chybu, stačí, keď nesúhlasia s vaším spôsobom života. Vznášaním kritiky alebo upozorňovaním na vaše chyby zámerne napádajú vaše sebavedomie. 

 

8. Konverzáciu nechajú nedokončenú a potom prejdú do režimu offline

Nezdvíhajú telefón, neodpovedajú na SMS ani e-maily. A vy za ten dlhý čas ich mlčania si v hlave prehrávate konverzáciu alebo hádku znova a znova, snažíte sa pochopiť, v akom stave vášho vzťahu sa momentálne nachádzate, premýšľate, čo ste urobili nevhodne, čím ste dotyčného človeka nahnevali a podobne. Ľudia, ktorým na vás záleží, vám nedovolia, aby ste sa cítili takto zle bez toho, aby ste sa to pokúsili vyriešiť. To, samozrejme, neznamená, že to vyriešite hneď, ale aspoň sa o to pokúsia. 

 

Čo môže spôsobovať ich negativitu?

Je dobré vedieť, prečo sa niektorí ľudia rýchlo nahnevajú a sú podráždení. Potom môžeme skôr pochopiť ich rozpoloženie, prejavy ich  správania alebo zmysel toho, či im dokážeme pomôcť my alebo by im mal pomôcť odborník. Keď je niekto podráždený, v jeho mysli sa zosilňujú negatívne skúsenosti a situácie. Čím viac sa niekto zameriava na negatívne udalosti v živote, tým je podráždenejší. Zameriava sa teda na ďalšiu negativitu. Podráždení ľudia hľadajú potvrdenie toho, čo cítia. Tí, ktorí sa im snažia pomôcť, sú často vnímaní ako ich nepriatelia a reagujú na nich negatívne, nepriateľsky alebo dokonca agresívne. No a tí pomáhajúci potom môžu mať pocit, že musia chodiť ako keby po špičkách alebo že neexistuje spôsob, ako nad nimi vyhrať. Keď je niekto stratený v zlej nálade, prichádza o dobré veci okolo seba. Veci, ktoré im zvyčajne prinášajú radosť, sa pre nich stávajú nezaujímavými. Niekedy sa im tieto veci môžu zdať až otravné. Takto sa sami uväznia v tomto spôsobe myslenia na dlhú dobu a ťažko hľadajú zo vzniknutej situácie únikovú cestu. Niekedy podráždenosť môže vzniknúť aj preto, lebo  sa dlhú dobu nachádzajú v blízkosti podráždených, toxických a negatívne naladených ľudí. Výskumy ukazujú, že negatívne nálady sú často nákazlivé. Niekto, kto musí tráviť čas s negatívnymi ľuďmi, pravdepodobne zažije oveľa viac stresu, čo ho ľahko nahnevá alebo frustruje. Možno ste si aj vy sami všimli, že sa cítite horšie v blízkosti niekoho, kto je podráždený, čo znamená, že aj vás ovplyvňuje nálada, ktorú dotyčná osoba vyžaruje. No treba si tiež uvedomiť, že podráždenosť môžu spôsobovať aj rôzne zdravotné dôvody:

Štúdie ukazujú, že podráždenosť môže byť príznakom:

 

Ľudia môžu byť negatívne naladení aj kvôli fyzickému ochoreniu, a to hlavne vtedy, ak toto ochorenie ovplyvňuje ich energetickú hladinu, spôsobuje neustálu bolesť alebo iné ťažko zvládnuteľné symptómy. Ak vidíte, že niekto v okolí trpí dlhšiu dobu, vhodné je motivovať ho k tomu, aby vyhľadal odborníka. Existujú ľudia, ktorí radšej prijmú pomoc od iných ako od najbližších.

 


Zdroje:
Toxic people
Irritable causes

Čítajte viac o téme: Emocionálna inteligencia, Nastavenie mysle
Zdieľať na facebooku