Drunkorexia trápi hlavne dospievajúcich a vysokoškolákov

Drunkorexia je nový termín, ktorý bol vymyslený na označenie kombinácie nepravidelného jedenia a nadmernej konzumácie alkoholu.
Drunkorexia je nový termín, ktorý bol vymyslený na označenie kombinácie nepravidelného jedenia a nadmernej konzumácie alkoholu. / Foto: Bigsotck

Drunkorexia je hovorový výraz pre anorexiu alebo bulímiu kombinovanú s poruchou užívania alkoholu. Tento výraz sa vo všeobecnosti používa na označenie využívania extrémnych metód kontroly hmotnosti kvôli kompenzácii plánovaného nadmerného pitia.

 

Je dobre známe, že poruchy príjmu potravy sú bežné medzi dospievajúcimi a vysokoškolákmi. Silná konzumácia alkoholu je ďalším známym nezdravým zvykom tejto vekovej kategórie. Výskum ukazuje, že keď mladí ľudia skombinujú tieto dva nezdravé návyky, môže to negatívne ovplyvniť ich dlhodobé zdravie. Drunkorexia je nový termín, ktorý bol vymyslený na označenie kombinácie nepravidelného jedenia a nadmernej konzumácie alkoholu. Drunkorexiu teda charakterizujú poruchy výživy a nadmerná konzumácia alkoholu. Mnohí mladí ľudia využívajú túto kombináciu  podvýživy a nadmerného pitia, aby sa vyhli prírastku hmotnosti z alkoholu a tiež kvôli tomu, aby  ušetrili peniaze za jeho nákup. Mnohí študenti uviedli, že radšej nedajú peniaze za jedlo, len aby mali na alkohol. Touto poruchou trpia najmä mladé dievčatá, ktoré chcú piť alkohol, ale nechcú po ňom pribrať. Radšej držia celodenný pôst, len aby si večer v bare mohli bez výčitiek dopriať alkohol.

 

Ako prebiehal výskum?

Štúdia z University of Missouri ukazuje, že keď mladí ľudia skombinujú tieto dva nezdravé návyky, môže to mať vplyv na ich dlhodobé zdravie. Victoria Osborne so svojimi kolegami skúmala vzťah medzi pitím alkoholu a poruchami stravovania, vrátane obmedzovania kalórií. Vedci zistili, že 16 percent opýtaných uviedlo, že obmedzili kalórie, aby ušetrili peniaze na alkohol. Spomedzi respondentov tento prístup využilo asi trikrát viac žien ako mužov. Základnou motiváciou pre drunkorexiu je teda hlavne zabránenie priberaniu, rýchlejšie podľahnutie vplyvu alkoholu kvôli lepšej nálade a šetrenie peňazí, ktoré by sa minuli na jedlo. Pri tejto poruche si mladí ľudia veľmi dobre uvedomujú, že peniaze, ktoré majú určené na jedlo, chcú minúť na alkohol. Podľa vedcov môže mať drunkorexia nebezpečné kognitívne, behaviorálne a fyzické následky. Ľudí tiež vystavuje riziku vzniku závažnejších porúch príjmu potravy alebo problémom so závislosťou. „Drunkorexia môže tiež spôsobiť krátkodobé a dlhodobé kognitívne problémy, vrátane ťažkostí so sústredením, štúdiom a rozhodovaním," upozorňuje Victoria Osborne. Ľudia, ktorých súčasťou života sú poruchy  stravovania v kombinácii s nadmerným pitím, sú tiež viac ohrození násilným správaním, rizikovým sexuálnym správaním, otravou alkoholom, zneužívaním návykových látok a chronickými chorobami v neskoršom veku. Osborne hovorí, že ženy sú vystavené vyššiemu riziku zdravotných problémov súvisiacich s nadmerným pitím, pretože metabolizujú alkohol inak ako muži. To znamená, že ženy môžu ochorieť rýchlejšie a utrpieť poškodenie životne dôležitých orgánov skôr ako muži. „Je dôležité, aby mladí ľudia pochopili riziká tohto správania. Je potrebné učiť ich o nebezpečenstvách nadmerného pitia. Bohužiaľ, ale väčšina z nich neuvažuje o dlhodobých zdravotných následkoch nesprávneho stravovania a nadmerného pitia,“ konštatuje Victoria Osborne. Hlavne počas prázdnin sú mladí ľudia vystavení oveľa väčšiemu pokušeniu a príležitostiam piť alkohol. Často trávia voľné dni bez kontroly a viac ako inokedy aj záchranárske výjazdy smerujú práve k mladým ľuďom, ba dokonca k neplnoletým deťom. 

 

Ako zistíte, či vaše dieťa trpí drunkorexiou?

Ak sa u vášho dieťaťa vyskytuje niektoré z nasledujúcich príznakov, môže ísť o drunkorexiu.

Fyzické príznaky

  • Výrazné priberanie/schudnutie v krátkom čase.
  • Tmavé kruhy pod očami.
  • Zhoršený imunitný systém.
  • Žltnutie kože.
  • Rednúce vlasy.
  • Gastrointestinálne problémy.
  • Otrava alkoholom.

 

Emocionálne príznaky

Emocionálne príznaky drunkorexie sa dajú ľahšie identifikovať ako fyzické príznaky a môžu zahŕňať napríklad toto:

  • Nadmerné cvičenie.
  • Neustále sledovanie kalórií.
  • Nízke sebavedomie.
  • Slabá regulácia emócií.
  • Výkyvy nálad.
  • Znížený kalorický príjem.
  • Skúšanie rôznych diét.
  • Užívanie diuretík.
  • Prejedanie sa, po ktorom nasledujú pocity ľútosti, podráždenosti alebo hanby.

 

Aké sú príčiny Drunkorexie?

Keď prichádza mladý človek na vysokú školu, musí opustiť domov, je odkázaný sám na seba, prechádza často emocionálne náročným obdobím. Často cíti stres, zmätok, zraniteľnosť, chaos, stratu identity. Práve prvý rok na internáte je preto najrizikovejší a aj odolný človek pod tlakom okolia môže podľahnúť tomuto spôsobu života. Niektorí rodičia o tomto probléme svojho dieťaťa nevedia a iní to berú ako prechodnú fázu v ich živote a situáciu zľahčujú. Neuvedomujú si, že toto správanie je vždy nebezpečné, a to bez ohľadu na vek alebo životné štádium. Veľmi veľa ľudí pod vplyvom takéhoto spôsobu života sa stali alkoholikmi. Ideálne je z tejto cesty čo najrýchlejšie odísť a ak to už nie je možné, je potrebné čo najskôr začať s liečbou. Kvôli tomuto problému mnoho vysokoškolákov totiž predčasne odchádza z vysokej školy.

 


Zdroje:
Drunkorexia
Drunkorexia: Recept na katastrofu

Čítajte viac o téme: Zdravie
Zdieľať na facebooku