Toto správanie majú spoločné najšťastnejší ľudia, ktorých ste v živote stretli

Šťastie je stav spokojnosti so životom, blaho, ktoré pociťujeme ako radosť, spokojnosť a povznesenie. Je to taký stav človeka, ktorý zodpovedá najväčšej vnútornej spokojnosti s podmienkami vlastného bytia.
Šťastie je stav spokojnosti so životom, blaho, ktoré pociťujeme ako radosť, spokojnosť a povznesenie. Je to taký stav človeka, ktorý zodpovedá najväčšej vnútornej spokojnosti s podmienkami vlastného bytia. / Foto: Bigstock

Každý človek túži  žiť šťastný a naplnený život. Niekomu ku šťastiu stačí málo, iní ku šťastiu potrebujú veľa. Existujú signály, ktoré naznačujú, že človek žije šťastný život a možno si to ani neuvedomuje. 

 

Šťastie je stav spokojnosti so životom, blaho, ktoré pociťujeme ako radosť, spokojnosť a povznesenie. Je to taký stav človeka, ktorý zodpovedá najväčšej vnútornej spokojnosti s podmienkami vlastného bytia, plnosti a pochopenia života a uskutočnenia ľudského poslania. Šťastie je splnenie ideálu, dôsledok plného rozvinutia ľudských možností. Šťastie môže mať veľa podôb. Každý človek dobre vie, kedy je skutočne šťastný a čo mu pocit šťastia vyvoláva. Niekedy však v návale povinností zabúdame na všetko, čo nám život doteraz dal, a tak necítime pocit šťastia. Z tohto dôvodu je dobré si to neustále pripomínať. Psychológovia často hovoria, že existuje niekoľko signálov, ktoré nám napovedajú, že šťastní naozaj sme. Aké správanie môžeme pozorovať u skutočne šťastných ľudí?

 

1. Dokážu sa tešiť z úspechov druhých

Šťastní ľudia sa úprimne tešia z úspechov iných ľudí. Neexistuje u nich žiadna pretvárka ani faloš. Úspech iných nevyvoláva v nich pocit ohrozenia, pretože majú zdravé sebavedomie a sebaúctu. Vedia, že s nikým nesúperia a úprimne si želajú, aby aj iní ľudia uspeli. Sami sa totiž tešia zo svojich úspechov a z tohto dôvodu úspech druhých ich nemá prečo iritovať. 

 

2. Nemusia o svojom šťastí všade hovoriť

To, že sú šťastní, nepotrebujú dávať najavo. Svoj život držia skôr v súkromí. Nemusia neustále dávať fotky a videá zobrazujúce ich šťastie na sociálne siete. Je veľký rozdiel byť šťastný a ukázať všetkým, že ste šťastní. Žiaľ, mnohí sa zameriavajú na to druhé, nie na to prvé. Mnohí ľudia sa veľmi snažia ukázať, že sú šťastní, a to hlavne na sociálnych sieťach alebo v rozhovoroch s inými, ale často klamú sami seba alebo sa snažia vytvoriť falošnú  predstavu o ich živote, čo ich robí ešte nešťastnejšími, pretože potrebujú súhlas od iných. Viaceré výskumy začínajú potvrdzovať, že čím viac sa niekto snaží, aby jeho život vyzeral na sociálnych sieťach nádherne, tým horšie sa vo svojom vnútri cíti. Šťastní ľudia nemusia všade ukazovať a hovoriť: „Som šťastný!" Svoje šťastie si užívajú hlavne v súkromí a v tichej radosti.

 

3. Dokážu akceptovať aj negatívne emócie

Dokážu akceptovať aj negatívne emócie. Vedia totiž, že vyhýbať sa im, by bolo toxické. Nezamieňajú si šťastie s „toxickou pozitivitou“, kde ľudia nútia seba aj ostatných, aby boli pozitívni aj v ťažkých časoch. Táto neurotická potreba správať sa za každých okolností iba pozitívne,  často pramení z toho, že nás v detstve učili, že hnev je zlý. Ale žiaľ, neustále potláčanie negatívnych emócií a neustále sa usmievanie, najmä keď ste nešťastní, môže  spôsobiť vážne psychické problémy. Mnoho ľudí, ktorí majú bolesť a sú nahnevaní, často pôsobia veselo, mierne, zdvorilo, zodpovedne, kontrolovane, ale konajú chladne. Tento vonkajší obraz skrýva oheň ležiaci hlboko vo vnútri človeka. Ak sa s týmto ohňom dlho nepracuje, časom spôsobí obrovské problémy. Šťastní ľudia sa nemusia vždy usmievať. Chápu, že život má svoje vzostupy a pády a je v poriadku pohybovať sa v tomto rozpätí. Keď sú smutní, nechajú v sebe pôsobiť smútok, keď sú nahnevaní, vedia prejaviť hnev. Vedia, že nakoniec emócie pominú a život bude pokračovať ďalej.

 

4. Rýchlo sa vedia odraziť od dna

Niekedy život nefunguje podľa vysnených predstáv. Môže dôjsť aj k nešťastným udalostiam alebo vás ľudia sklamú. Nešťastní ľudia v týchto chvíľach proti tomuto stavu veľmi bojujú. Akýkoľvek neúspech ich prinúti explodovať alebo majú pocit, že sa blíži koniec sveta. Alebo potrebujú veľa času na liečenie. Šťastní ľudia majú silu rýchlo sa odraziť a začať fungovať tak, ako fungovali predtým. Nepotrebujú plakať nad každým malým problémom. Akonáhle ich emócie pominú, vrátia sa na pôvodnú cestu a pokračujú vo svojom živote. Ba dokonca  tí najsilnejší aj počas krízy zostávajú dostatočne pokojní, snažia sa robiť tie najlepšie rozhodnutia, aby múdro  vyriešili problém.

 

5. Neklebetia a nešíria intrigy

Skutočne šťastní ľudia neohovárajú a nešíria negativitu. Uvedomujú si veľmi dobre, že je nevhodné vnášať týmto spôsobom negativitu medzi ľudí. Uvedomujú si tiež, že ak raz budú ohovárať oni, môže sa im to vrátiť tak, že niekto bude ohovárať aj ich.

 

6. Sú vďační a pokorní

Nech dosahujú akékoľvek úspechy, zachovávajú si úctu a pokoru. Vedia totiž, že práve ona je kľúčom k šťastnému životu, ktorý je naplnený láskou. Práve úcta a pokora sú znakom tých najúžasnejších ľudí. Mnohí z nich urobili vo svojom živote neuveriteľné a veľké veci, ale nemyslia si, že sú oni lepší ako ktorýkoľvek iný človek. Vychádzajú totiž z toho, že každý človek je v niečom dobrý a keď chce, môže tieto svoje schopnosti rozvinúť do maximálnej miery. Nenechajú si slávu vstúpiť do hlavy a nie sú arogantní a namyslení. Za všetko sú životu  vďační a nesprávajú sa namyslene či egoisticky a  ani sa nevychvaľujú. Vedia, že vďačnosť je predsa jedným z najväčších faktorov šťastia. 

 

7.  S tým, aký život žijú, sú nadmieru spokojní

Stále síce vidia priestor na zlepšenie sa, ale za to, kde sú teraz, sú maximálne vďační. Šťastní ľudia žijú svoj najlepší život podľa vlastných predstáv. Dokážu sa odpútať od toho, ako sa má žiť a žijú podľa toho, ako oni chcú žiť. Vedia, že  zasvätili svoj život niečomu, čo im prináša zmysel a naplnenie.

 

8. Cítia sa slobodne

Cítia slobodu nie v zmysle, čo sa týka vzťahu, ale v zmysle toho, že sú slobodnou osobou, ktorá môže robiť slobodné rozhodnutia. Nepotrebujú schválenie ani potvrdenie, aby sa cítili dobre. Sú oslobodení od tlakov, názorov a neukojiteľnej túžby mať stále viac a viac. Cítia slobodu v tom, že môžu byť presne tými, kým chcú byť a môžu robiť to, čo chcú.

 

9. Žijú v prítomnosti

Najšťastnejší ľudia, nie sú pripútaní k svojej minulosti. Zameriavajú sa na potenciál, ktorý môžu rozvíjať v súčasnosti. Vedia, že nemôžu zmeniť to, čo sa stalo v minulosti, ale môžu zmeniť len svoj postoj k tomu, čo sa stalo. Z tohto dôvodu nechávajú minulosť minulosťou a sústreďujú sa na prítomnosť a na to, ktoré veci môžu v prítomnosti robiť čo najlepšie. A to im dáva pocit šťastia.

 

10.  Dokážu žiť v stave vedomého bytia

Lev Nikolajevič Tolstoj povedal: „Ak by som bol teda požiadaný o najdôležitejšiu radu, akú by som mohol dať, takú radu, ktorú som považoval za najužitočnejšiu pre ľudí nášho storočia, povedal by som jednoducho: v mene Boha zastavte sa na chvíľu, prestaňte pracovať. Pozrite sa okolo seba." Prežiť každý deň v stave vedomého bytia predstavuje ten najlepší spôsob, ako zmeniť svoj život k lepšiemu. Šťastie sa odvíja aj toho, či dokážete byť v pokoji, nič nerobiť a vnímať len pomaly plynúcu krásu, ktorá sa práve deje v prítomnom okamihu. Keď si dokážete navodiť takýto stav, postupne sa naučíte tešiť sa aj z maličkostí.  Veď ako povedal básnik a duchovný vodca Thich Nhat Hanh: „Zázrak nie je chodiť po vode. Zázrak je kráčať po zelenej zemi, prebývať hlboko v prítomnom okamihu a cítiť sa skutočne nažive.“ Vďaka vedomej existencii sa dokážete nielen viac tešiť z maličkostí, ale si tiež viac uvedomujete svoje fungovanie vo svete, svoje poslanie, svoje sny a túžby. Vedomý človek sa nenechá ľahko ovplyvniť inými ľuďmi. Je viac sám sebou, a tak dokáže často preciťovať aj stavy veľkého šťastia.

 


Zdroje:
10 signs youre happy from happiest people ive ever met
B. Burchard: Životný náboj

Čítajte viac o téme: Šťastie
Zdieľať na facebooku