Ako pomôcť dieťaťu zvládnuť jeho náladovosť?

Niektoré deti sú neustále usmiate a pokojné, iné sú mrzutejšie a často sa im mení nálada.
Niektoré deti sú neustále usmiate a pokojné, iné sú mrzutejšie a často sa im mení nálada. / Foto: Bigstock

Každé dieťa je špecifické a jedinečné. Niektoré deti sú viac usmiate a pokojné, iné sú mrzutejšie a často sa im mení nálada. Čo robiť, keď chcete dieťaťu pomôcť zvládnuť výkyvy jeho nálad?

 

Náladu a správanie detí väčšinou ovplyvňuje atmosféra v rodine, nálady rodičov, hlad alebo kvalita spánku. Dieťa, ktoré je len občas nezvládnuteľné, sa mohlo len zle vyspať alebo zjedlo priveľa cukru, alebo pociťuje hlad. Ak sa nálada dieťaťa mení veľmi často, môže ísť o náladovosť. U detí je to však bežný jav. Výkyvy nálad totiž netrápia len dospelých, ale aj deti. Najčastejšie to spôsobuje sklamanie z toho, že nie všetko ide tak, ako si to dieťa predstavuje. Ako riešiť takéto situácie a ako dieťaťu pomôcť?

 

1. Podporujte pozitívne správanie dieťaťa

Je dôležité, aby sa obaja rodičia dohodli a pri náladovosti na dieťa pôsobili rovnako. Dajte mu jasne najavo, že sa vám jeho bezdôvodné negatívne správanie, kedy je dieťa voči vám agresívne, nepáči a nebudete na to reagovať. Povedzte mu, že si ho radi vypočujete, keď sa upokojí. Niektorým deťom práve tento prístup pomáha. Ako druhú stratégiu psychológovia odporúčajú zamerať sa viac na pozitívne správanie dieťaťa. Je to pre rodiča oveľa menej náročné a pre dieťa prijateľnejšie, navyše sa podporuje vzájomná spolupráca a citové porozumenie. Ak je dieťa často kritizované a opravované, získava negatívny názor na seba, podľa čoho sa potom aj nevhodne správa. Ocenením všetkého dobrého navodíte celkovo dobrú atmosféru a budete si vzájomne viac vychádzať v ústrety. 

 

2. Čo najčastejšie prežívajte spoločné chvíle

Spoločne strávený čas je pre dieťa veľmi dôležitý. Umožňuje  mu to nahliadnuť do sveta rodičov, vidí ich smiať sa alebo rozprávať zážitky z práce. Často sa jedná o veľmi vzácne chvíle, pretože rodičia majú svoju prácu a deti školu alebo koníčky. Napriek tomu sú to okamihy, ktoré sú neopakovateľné a emočne obohacujúce. Napríklad čítanie rozprávok dáva dieťaťu pocit, že má rodiča len samo pre seba a posilňuje sa tým vzájomný vzťah. Čas vyhradený pre rodinu nikdy neodkladajte. Mnoho terapeutov, ktorí pracujú s rodinami, za najväčší omyl v rodinnom spolužití pokladajú fenomén odkladania. Deti rýchlo rastú, každú chvíľu sa zameriavajú na iné veci, a preto využite vzácny čas, keď sú vám naklonené, keď túžia po vašej prítomnosti, keď ste pre nich hrdinom, keď chcú byť jednoducho s vami. Jeden pán často spomína: „Vždy, keď som sa holil, syn prišiel ku mne a prosil ma, aby som mu rozprával rôzne príbehy. Mne sa nechcelo. Buď som ho poslal preč alebo som ten príbeh povedal čo najkratšie. Mesiace ubiehali. Syn chodil za mnou do kúpeľne čoraz menej. Raz som na neho zakričal, že nech príde do kúpeľne, že mu poviem príbeh. Syn len odpovedal, že nemá čas, lebo sa rozpráva s kamarátom cez Skype. V tej chvíli som pochopil, že som nevyužil čas na zbližovanie so synom, keď sa to ešte dalo. Nič sa nedá vrátiť späť.“ A nezabúdajte tiež na rôzne rodinné rituály. Rituály sú v rodine dôležité. Budujú vzájomnú blízkosť a vzájomnosť, stabilizujú rodinné spolužitie, vnášajú do vecí poriadok a zmysel, uľahčujú procesy zmeny. Preto sú nenahraditeľné. Ba čo viac, sú životne dôležité pre zdravú a príjemnú rodinnú klímu, lebo rituály ako oázy pokoja a oddychu pomáhajú rodičom i deťom nachádzať harmóniu a vyrovnanosť. V takomto prostredí bývajú deti menej náladové. 

 

3. Nechajte dieťa vyjadriť svoj názor

Váš domov by mal byť miestom, kde sa vaše dieťa môže vyjadrovať bez strachu. Vypočujte si jeho názor, a to aj vtedy, keď s ním nebudete súhlasiť. Niekedy sú deti náladové, lebo majú pocit, že ich svet nikto v rodine neberie vážne a inokedy zase preto, lebo nevedia, čo majú robiť. Pasívnym správaním vyjadrujú svoju nespokojnosť. Z tohto dôvodu je veľmi dôležité dieťa aktívne počúvať a viesť s ním kvalitnú komunikáciu. Aktívne počúvanie znamená, že chceme počuť, čo nám dieťa hovorí a venovať tomu čas. Prostredníctvom aktívneho počúvania akceptujeme pocity dieťaťa a učíme ho, aby aj ono samotné prijalo vlastné pocity. Na počúvanie je potrebné sa koncentrovať a venovať mu reálnu pozornosť. Pri počúvaní detí nerobte ďalšie veci. Je dobré, keď vidia, že im venujete  maximálnu pozornosť. Ak nie ste úplne pokojní, poproste dieťa, nech pár minút počká. Povedzte, že si potrebujete oddýchnuť a potom mu venujte svoj čas. Tým mu dávate  istotu, že si jeho slová vážite a  dostávajú sa  na miesto určenia. Počúvať aktívne znamená počúvať nielen ušami, ale aj srdcom a očami. Prikyvujte, usmievajte sa, prejavujte živý záujem. Majte priateľský výraz tváre. Neprejavujte nervozitu či pocity prameniace z nedostatku času, ale naopak, povzbudzujte deti, nech hovoria ešte viac a podrobnejšie. Nevynášajte unáhlené závery. Zbytočnými pokarhaniami a rýchlymi uzávermi môžete dieťa zablokovať a ono stratí dôveru. Prestane rozprávať. Dajte deťom šancu, aby hľadali vlastné riešenia. Aj keď sú deti malé, ich citové prežívanie je veľké. Pociťujú ich veľmi intenzívne, lebo ich ešte nevedia udržať pod kontrolou. Deti musia cítiť, že rodičia chápu, čo prežívajú, a predovšetkým, že so svojimi problémami nezostali samy. Zvoľte si tiež čas, môže to byť nejaký konkrétny deň v týždni alebo to môže byť každý deň pár minút pred večerou, keď dieťa môže povedať to, čo naozaj potrebuje povedať. Tento čas by mal byť vyhradený na skutočne úprimný rozhovor, kedy dieťa môže otvorene povedať, čo ho trápi, rozrušuje, zarmucuje a podobne. Povedzte mu, že práve v tej chvíli môže hovoriť o všetkom. Uistite ho tiež, že v prípade potreby môže úprimne kedykoľvek (nielen počas vyhradeného času) rodičom povedať to, čo cíti alebo potrebuje.             

 

4. Snažte sa reagovať na správanie dieťaťa pokojne

Uistite sa, že nereagujete neprimerane, keď je vaše dieťa náladové. Váš hnev mu dá len väčšiu silu na to, aby sa v budúcnosti správalo ešte horšie. Najlepšia vec, ktorú môžete urobiť, je zostať v pokoji. Ak prestanete s dohováraním, krikom, hrozbami, verte, že to zaberie. V opačnom prípade sa situácia v rodine len vyhrotí a dlhú dobu bude prevládať napätá atmosféra a všetci budú mať zlú náladu. I keď je to veľmi náročné, snažte sa, ak sa to len trochu dá, vyhýbať sa stresu v rodine. Deti nemajú rady stres a napätie. Rozrušuje ich to. Stres z vás cítia a spôsobuje im náhlu zmenu nálady či dokonca úzkosť.

 

5. Zdravo sa stravujte

Správna výživa má tiež pozitívny vplyv na náladu detí. Je preto potrebné, aby čo najčastejšie konzumovali veľa zeleniny, ovocia, vajec, strukovín, rýb celozrnné pečivo, ovos, bobuľovité ovocie a najmä dostatok nesladenej pitnej vody. Zamerajte sa hlavne na také potraviny, ktoré sú najväčším zdrojom vitamínu B, ktorý ovplyvňuje pozitívnu náladu. Tiež je potrebné dávať pozor na rizikové potraviny pre deti. Najnovšie výskumy zdôrazňujú súvislosť medzi častými zmenami nálad u detí a potravinami, ktoré konzumujú. Napríklad zvýšená konzumácia cukru vyvoláva neúmerné stúpanie a klesanie glukózy v krvi, ktoré môže dráždiť nervovú sústavu dieťaťa a viesť tak k výrazným zmenám nálad. Pozor treba dávať aj na umelé prísady, farbivá, konzervanty a dochucovadlá. Niektoré štúdie viedli k výsledkom, ktoré potvrdzujú, že tieto látky môžu výrazne vplývať na hyperaktivitu detí. V prípade mlieka, ak dieťa trpí intoleranciou laktózy, býva po požití mlieka a mliečnych výrobkoch nespokojné, podráždené až agresívne. Rovnako je náchylnejšie na infekciu uší a nachladnutia. Kazeín, ktorý sa nachádza v mliečnych výrobkoch, je pre ľudské telo ťažšie stráviteľný. Ak dieťa uprednostňuje pitie mlieka, je vhodné nájsť bio farmu, bez pridaných hormónov a antibiotík. Bohatým zdrojom dostatočného množstva vápnika a vitamínu B a D je napríklad brokolica, kefír, kvalitný grécky jogurt, kapusta, žerucha alebo ovos. A samozrejme, deti by nemali jesť nezdravé tuky, fast food, bielu múku a spracované potraviny. Deti, ktoré často konzumujú polotovary a fast food, si naň vybudujú nezdravú závislosť. Ich telo totiž po zjedení vysokokalorického jedla začne vylučovať dopamín, ktorý prináša človeku pocity zadosťučinenia, odmeny a spokojnosti. Je to pre ne jednoduchšia a rýchlejšia cesta k spokojnosti, ako keď sa majú zasýtiť zdravými potravinami. Avšak následne im chýbajú antioxidanty z ovocia a zeleniny, zdravé tuky z rýb a rastlinných olejov. A nedostatok vhodnej výživy vedie k výraznejším zmenám nálady, problémom so spánkom a trávením.

 


ZDROJE:
Daniel J. Siegel a Tina Payneová-Brysonová: Klidná výchova k disciplíně
RaulPosse, Julian Melgosa: Umenie výchovy
Rob Parsons:  Desať tipov pre rodinu
Sal Severe: Čo robiť, aby sa vaše deti vhodne správali

Čítajte viac o téme: Problémové správanie
Zdieľať na facebooku