Predvianočné rodinné aktivity

Obdobie pred Vianocami nemusí byť spojené len s nakupovaním a upratovaním. Pre mnohé rodiny to môže byť aj čas hier, pokoja a radosti.
Obdobie pred Vianocami nemusí byť spojené len s nakupovaním a upratovaním. Pre mnohé rodiny to môže byť aj čas hier, pokoja a radosti. / Foto: Pexels

Predvianočné obdobie, teda čas adventu, je vynikajúcou príležitosťou pre spoločné trávenie času s deťmi. Okrem spoločného pečenia koláčov môžete vyskúšať i ďalšie zaujímavé aktivity. Možno vás niektoré zaujmú a tohto roku ich spoločne s deťmi vyskúšate.

 

Štyri týždne pred Vianocami pre mnohých predstavujú hlavne horúčkovité prípravy, upratovanie a nákupy vianočných darčekov. Advent mal však pôvodne úplne iný účel. Predstavoval a pre mnohých aj predstavuje obdobie pokoja, rozjímania, dobročinnosti a upokojenia. Ide o obdobie štyroch nedieľ pred Štedrým večerom. Aj keď pre väčšinu ľudí je to obdobie zhonu, zháňania darčekov, upratovania, pečenia koláčov a príprav na Vianoce, nemusí to v každej rodine presne takto prebiehať. Samotné slovo advent pochádza z latinčiny zo slova  Adventus. V preklade to znamená príchod a odkazuje na príchod Spasiteľa. Pre kresťanov je teda advent obdobím čakania na príchod Spasiteľa a duchovných príprav na Vianoce. 

 

Pozrime sa na niekoľko aktivít, ktoré pomáhajú vniesť  radosť a duchovno do bežného obdobia pred Vianocami.

 

Snívajte pred Vianocami

Jeden večer môžete venovať spoločnému snívaniu. Povedzte deťom, nech sa zamyslia nad tým, o čom najradšej snívajú pred Vianocami. Nech si spomenú, čo by chceli zažiť, ktorú krajinu by chceli na Vianoce navštíviť, na akom mieste by chceli stretnúť nejakých známych alebo neznámych ľudí, po akom zvieratku túžia, čo by chceli zažiť so svojimi kamarátmi alebo spolužiakmi práve v období Vianoc. Pomôcť im môžete aj rozprávkou, a to hlavne vtedy, keď ich nedokážu inšpirovať reálni ľudia, mestá a  situácie. Práve v takýchto prípadoch sa výborným pomocníkom stáva rozprávka, ktorá deti môže priviesť k zamysleniu a fantazírovaniu. Existuje veľa kníh, ktoré sú inšpirované Vianocami. Medzi ne patria napríklad aj tieto knihy: Krtko a Vianoce, Krtko a snehuliak, Keď príde zima do Snehovej Vsi, Pošepkala vločka nehu do oblôčka, Príbehy o Ježiškovi, Dobrodružné Vianoce, Vianoce so snehuliakmi, Hviezdna noc, Vánoční příbeh, Vianočné rozprávky a iné.

 

Sledujte filmy  s vianočnou tematikou

Ak chcete v rodine nastoliť vianočnú atmosféru, môžete už aj niekoľko dní pred Vianocami sledovať filmy s vianočnou tematikou. Môžete sa inšpirovať napríklad týmito filmami: Vianočná koleda (klasická rozprávka Charlesa Dickensa), Polárny expres, Malý lord, Kučeravá Sue, Aj Santa má brata, náboženské filmy o narodení Ježiša Krista, S tebou ma baví svet, Perinbaba, Tri oriešky pre Popolušku, Mrázik, Vianočné oblátky a mnoho ďalších. Dôležité je hlavne to, aby ste sa následne o týchto filmoch porozprávali, analyzovali konanie postáv a vhodné je aj sústrediť sa na ich citový svet. V decembri je ten najlepší čas, aby ste deťom ukázali aj pôvodné slovenské tradície a pestovali tak v nich lásku k folklóru. Na internete nájdete programy zamerané na túto problematiku. Prostredníctvom zvyklostí a tradičných zvyklostí sa môžu zoznámiť s tým, ako žili naši predkovia a ako vyzeralo Slovensko v minulosti.

 

Môžete si pozrieť napríklad: 

Zvyky na Luciu

Šťastia, zdravia, vinšujeme vám

Vianočné zvyky na Orave

Na Ondreja

 

Čítanie príbehu na pokračovanie

V kníhkupectve, ale aj na internete, môžete nájsť množstvo príbehov o Vianociach. Jednoduchým spôsobom si môžete predvianočný čas spríjemniť aj tým, že budete každý deň na pokračovanie čítať tieto príbehy. Ideálne je, keď jeden člen rodiny číta nahlas. Každý deň to môže byť niekto iný.

 

Písanie vianočných pohľadníc

V minulosti to bolo úplne bežné, ale v súčasnosti čoraz menej ľudí píše klasické papierové vianočné pohľadnice. Skúste preto s deťmi napísať vlastnou rukou vianočné pohľadnice niekomu z rodiny alebo z priateľov, ktorí sú vám blízki.  Jednak si pripomeniete, kto všetko je súčasťou vašej rodiny a tiež prostredníctvom tejto aktivity vnesiete do rodiny atmosféru Vianoc. 

 

Spoločná večerná prechádzka mestom

Vychutnajte si jeden  večer tak, že nebudete v meste nič nakupovať, nikam sa náhliť a budete sa len prechádzať a vnímať všetky farby, vône a zvuky predvianočného mesta. Hlavne menšie deti sa dokážu radovať z hry svetiel, ktoré sú súčasťou každého väčšieho mesta. Ak máte veľmi maličké deti, posaďte ich do auta a povozte ich po vysvietenom meste.

 

Kalendár dobrých skutkov

Klasický adventný kalendár môžete vymeniť za niečo originálnejšie. Vyrobte si adventný kalendár s prázdnymi okienkami. Každý deň urobte nejaký dobrý skutok, napíšte ho na papier a potom papierik vložte do okienka. Takto si vytvoríte adventný kalendár dobrých skutkov.

 

Naučte sa spievať vianočné koledy

Naučte sa spoločne zaspievať vianočné koledy. Ak vy alebo deti viete hrať na hudobný nástroj, môžete spievanie obohatiť hrou na hudobný nástroj. Na Štedrý deň budete veľmi šťastní, keď si spoločne zaspievate pri vianočnom stole a možno spevom potešíte aj príbuzných. Môžete sa tiež naučiť rôzne vianočné vinše. Alebo môžete vymyslieť aj vlastný vianočný vinš alebo básničku. Môžete si spievať alebo recitovať a nahrávajte sa na mobil alebo tablet. Potom si nahrávku vypočujte. Zažijete veľa zábavy. Môžete vyskúšať aj karaoke.

 

Postarajte sa o zvieratká

Môžete kŕmiť vtáčiky alebo môžete navštíviť zvieratká v útulku. Môžete im zaniesť deky, uteráky alebo nejakú potravu.

 

Vyrábajte ozdoby

Môžete si ozdobiť okná, vyrobiť vlastné papierové vločky, ozdoby na stromček, perníkový domček či perníkový adventný veniec. Možností máte naozaj veľa.

 

Hrajte sa spoločenské hry

Spoločenské hry nikdy neomrzia. Urobte si zoznam hier, ktoré chcete hrať. Skúste tradičné hry previesť do vianočnej atmosféry. Napríklad, kto vypadne v hre Človeče, nehnevaj sa, musí zaspievať koledu alebo zarecitovať básničku. 

 

Pozorujte hviezdy

Pozorujte spolu hviezdy. Ak je chladnejšie,  poriadne sa oblečte, pripravte si do termosky teplý nápoj a vyberte sa von na čerstvý vzduch. Ak ste poriadne oblečení, môžete si na chvíľku sadnúť aj na lavičky a môže sa začať spoločný rozhovor o hviezdach. Okrem hviezd na oblohe možno spozorujete aj ďalšie veci. Pre deti je to vždy veľmi napínavé.

 

Naučte deti starý rodinný recept

Takmer každá rodina má svoje obľúbené vianočné  jedlo. Niekedy je to rodinný koláč, špeciálna kapustnica alebo čokoľvek iné. Ak potrebujete zabaviť deti, môžete to urobiť aj tak, že ich zapojíte do prípravy nejakého jedla. Ak sa to len trochu dá, každému dieťaťu určte nejakú konkrétnu úlohu. Aj keď ju neurobia na sto percent, nevadí. Tu ide predsa o niečo úplne iné. Ide hlavne o spoločne strávený čas prežitý v radosti a v dobrej nálade.

 

Niekoľko vianočných hier

Počas adventu sa môžete zahrať aj niektoré z nasledujúcich hier:

 

Vianočný stoličkový tanec

Pripravte svoju rodinu na klasickú hru stoličkového tanca. Pri tejto zábavnej hre budete potrebovať len stoličky, ktorých bude vždy o jednu menej ako hráčov. Stačí si už len vybrať vianočné pesničky a môžete sa hrať. Kto zostane stáť, vypadáva z hry.

 

Zima – teplo

Pripravte drobné sladkosti alebo perníky a zabaľte ich do papierov. Potom ich schovajte na rôzne miesta v dome.  Dieťa sladkosti hľadá a vy ho povzbudzujte známymi vetami z detstva: „Zima, zima, teplejšie, teplo, horíš!“

 

Uhádni darček

Do ponožiek naukladajte rôzne malé darčeky, cukrovinky, učebné pomôcky a podobne. Potom naplnené ponožky umiestnite pod stromček. Deti postupne chodia ku stromčeku a na základe hmatu sa snažia uhádnuť, aký darček sa nachádza v ponožkách.

Čítajte viac o téme: Hry pre deti, Vianoce s rodinou
Zdieľať na facebooku