6 životných lekcií, ktoré je dobré si uvedomiť čo najskôr

Tí, ktorí prešli mnohými ťažkými životnými skúškami, hovoria, že o niektorých veciach je lepšie vedieť skôr, lebo človek sa môže vyhnúť sklamaniam a nepríjemnostiam.
Tí, ktorí prešli mnohými ťažkými životnými skúškami, hovoria, že o niektorých veciach je lepšie vedieť skôr, lebo človek sa môže vyhnúť sklamaniam a nepríjemnostiam. / Foto: Bigstock

Tí, ktorí prešli mnohými ťažkými životnými skúškami, hovoria, že o niektorých veciach je lepšie vedieť skôr, lebo človek sa môže vyhnúť sklamaniam a nepríjemnostiam. Čo by sme si mali uvedomiť v živote čo najskôr, aby  sme sa vyhli problémom a pociťovali viac šťastia?

 

Šťastie je stav spokojnosti so životom. Je to blaho, ktoré pociťujeme ako radosť, spokojnosť a povznesenie. Je to taký stav človeka, ktorý zodpovedá najväčšej vnútornej spokojnosti s podmienkami vlastného bytia, plnosti a pochopenia života a uskutočnenia ľudského poslania. Šťastie je splnenie ideálu, dôsledok plného rozvinutia ľudských možností. Šťastie môže mať veľa podôb. Každý človek dobre vie, kedy je skutočne šťastný a čo mu pocit šťastia vyvoláva. Prežiť spokojný a šťastný život pomáha aj poznanie určitých zákonitostí života, ktoré sú už dobre overené časom. Tí, ktorí sa ich snažia spoznávať, si často pocity šťastia vedia buď navodiť, alebo sa situáciám, ktoré by im spôsobili starosti, vedia elegantne vyhnúť. Pozrime sa na sedem lekcií, ktoré je vhodné uvedomiť si čo najskôr, a tak sa vyhnúť zbytočným sklamaniam a problémom. 

 

1. Máte právo robiť to, čo máte radi

Deti od svojich rodičov často počujú, že ak chcú robiť to, čo majú radi, musia si to veľmi zaslúžiť, vydrieť a že sa k tomu možno ani nedopracujú. Pripravujú ich na to, že budú musieť robiť to, čo ich uživí, čo bude k dispozícii a podobne. Takýmto smerom ich potom vedú pri výbere škôl, krúžkov, priateľov, kurzov. Áno, doba je zložitá a veľa ľudí nemôže robiť to, čo by tak veľmi robiť chceli a to, čo tak veľmi milujú. Namiesto toho robia to, čo im príde do života, čo im niekto odporučí, vybaví, dohodí a podobne. Samozrejme, dá sa to vydržať a niekedy ani iná možnosť neexistuje. Existujú však obdobia v živote, keď človek má podmienky na to, aby sa aspoň chvíľu venoval tomu, čo ho skutočne zaujíma. A mal by to určite vyskúšať, pretože práve pri týchto činnostiach cíti skutočné šťastie, radosť a cíti sa sám sebou. Aj detstvo je obdobím, keď deti majú čas a priestor na to, aby skúšali všetko to, čo ich baví a zaujíma. Tí najšťastnejší sa dopracujú k tomu, že to, čo ich skutočne baví, budú aj celý život robiť. Dôležité však je uvedomiť si, že každý človek má na to právo a mal by si v živote nájsť aspoň krátke obdobie na to, aby si to aj vyskúšal. Len vtedy sa jeho duša uspokojí. Ak to nikdy ani neskúsi, navždy v ňom zostane pocit z nenaplnenej túžby. Niektorí ľudia to riešia aj tak, že ak nemôžu svoje túžby a poslanie naplniť v práci, tak sa to snažia uskutočňovať aspoň vo voľnom čase v rámci svojich záujmových aktivít. Aspoň takto sa snažia napĺňať si svoje sny. A je to vždy lepšia cesta, ako sa svojich snov úplne vzdať.

 

2. Negatívne emócie sa nemajú potláčať, ale spoznávať

Ľudia sú často ovplyvňovaní množstvom svojich emócií, ktoré im bránia vnímať realitu takú, aká je. Schopnosť zvládať svoje emócie a schopnosť vciťovať sa do iných ľudí je súčasťou emocionálnej inteligencie. Emočne inteligentní ľudia majú dobrý vzťah sami so sebou a tiež dokážu odhadnúť, aké pocity svojím jednaním vyvolávajú u druhých. Negatívne emócie nielen zhoršujú náladu, ale spôsobujú aj množstvo chorôb. Často ich potláčame a tvárime sa, že sa nič nedeje, ale práve potláčané negatívne emócie nesú v sebe informáciu o tom, čo v skutočnosti potrebujeme. Nie je to nič príjemné, keď niekto trpí, ale trápenie môže znamenať, že sa učíme viac vnímať jednotlivé situácie, rozvíjame si empatiu a súcit. Odborníci tvrdia, že vždy je lepšie uskutočňovať v súvislosti s emóciami vedomú prácu a nie proti nim bojovať. Emócie totiž veľa prezrádzajú o ľudskom živote. Najprv je potrebné emóciu si uvedomiť a pomenovať ju. Potom sa treba zbaviť negatívneho postoja k nim a tento bojový postoj je dobré nahradiť vnímavým a úctou naplneným postojom k sebe. Snažte sa k svojim negatívnym emóciám zaujať pokojný a pozorný vzťah a vnímajte reakcie vlastného organizmu. V takomto nastavení dokážete pochopiť, aké nevyriešené vnútorné problémy emócie signalizujú. Každá z nich je spojená s konkrétnou hlbokou potrebou, ktorú si nemusíte uvedomovať, ak sa nezastavíte, nezamyslíte sa hlbšie nad tým a nezačnete lepšie vnímať sami seba. S emóciami nie je potrebné bojovať, lepšie je nachádzať príčiny ich vzniku. Keď sa vám podarí zistiť príčinu, ktorá spôsobila vzplanutie negatívnej emócie, budete mať väčšiu šancu uspokojiť svoje skutočné túžby a príčina negatívnej emócie zmizne a zároveň svoj život budete môcť zmeniť smerom k lepšiemu. Napríklad strach vedie k hnevu, hnev k nenávisti, nenávisť k utrpeniu. Za mnohými negatívnymi emóciami je skrytý strach. Strach zo straty. Strach zo zraniteľnosti. Strach z opustenia. Ak sa však dokážete dostať k poznaniu strachu, uvidíte jeho pôvod. Ak strach z niekoho alebo z niečoho zmeníte na súcit, budete sa môcť pohnúť dopredu a veľa vecí vyriešiť. Existuje množstvo techník, ktoré vám môžu pomôcť zvládnuť negatívne emócie.

 

3. Zmenu nečakajte hneď. Kým sa vytvorí nový návyk, chce to čas

Každý človek chce v určitom období svojho života urobiť nejakú zmenu k lepšiemu. Na začiatku obvykle cítime silnú motiváciu, ktorá nám pomáha vydržať nejaký čas. No tá často postupne vyprcháva a ak navyše prežívame veľkú záťaž, je pravdepodobné, že sa k starému návyku vrátime. Niektorí odborníci  považujú 21 dní za čas, vďaka ktorému sa dopracujete k novému návyku.  Ďalší však 21 dní považujú za krátku dobu  na to, aby ste sa každé ráno zobudili o niečo skôr a išli si zabehať. Na to, aby ste v sebe zafixovali tento zvyk, predsa len treba trošku viac času. Sme individuálni, a preto aj na nový návyk potrebujeme individuálny čas. Podľa viacerých štúdií by ste fixovaním nového zvyku mali stráviť minimálne mesiac. Ak prekonáte túto hranicu, začnete ranný beh vnímať ako prirodzenú súčasť života. V tom najlepšom prípade vám dokonca nový návyk bude chýbať. V jednom experimente vedci prezentovali výsledky naozaj zaujímavého výskumu. U celkovo 96 ľudí počas 12 týždňov sledovali, ako sa v nich zakorení určitý zvyk. Prišli na to, že v priemere sa u nich nový zvyk pevne zakorenil v časovom horizonte 76 dní. Je to viac ako dva mesiace. Niekomu sa to môže zdať dlho, avšak je dôležité všetko urobiť pre to, aby ste vydržali. Takže, ak chcete niečo vo svojom živote zmeniť, musíte byť trpezliví a nevzdávať sa vo vykonávaní toho, čo chcete dosiahnuť.

 

4. Každý človek kráča po vlastnej ceste

Všetci máme svoje sny, ciele, ašpirácie, rodinu, blízkych priateľov a ďalších ľudí, ktorí sú súčasťou nášho sveta. Každý človek má inú predstavu o svete a je naozaj ťažké ho presviedčať o našej pravde. Toto uvedomenie predstavuje najlepší spôsob, ako sa udržať v pokoji a v pohode, neurážať sa a nepreberať zodpovednosť za iných dospelých ľudí. Nemôžeme ovládať ostatných. Nemôžeme čakať, že budú konať tak, ako si to my predstavujeme. Pokus o to môže nejaký čas fungovať, ale nakoniec nás dotyčný človek aj tak prestane vnímať a nastúpi na vlastnú cestu. Namiesto ovládania iných je lepšie im pomôcť v putovaní za vlastným snom. Takto sa dajú jednoduchšie vytvoriť pekné vzťahy.

 

5. Tešte sa nielen zo splneného sna, ale aj z cesty, po ktorej kráčate za ním

Keď sa sústredíte na nadšenie z objavovania, zlepšovanie, skúmanie a experimentovanie, dodáte tým palivo vašej motivácii. Ak sa sústredíte len na výsledky, motivácia bude slabá. Ak narazíte na problém, postupne sa stratí. Preto kľúčom je sústredienie sa na cestu a nie  na cieľ. Premýšľajte nad tým, čo nové sa v procese učíte a ako sa môžete zlepšiť. Najťažšie to majú tí študenti, ktorí študujú len kvôli nejakému titulu. Úžasné je študovať veci, ktoré vás skutočne bavia a vy si štúdium naozaj užívate.

 

6. To, čo robíte nevnímajte až priveľmi vážne

Tvrdá práca a smiech sa navzájom nevylučujú. Smiať a radovať sa môžete aj pri tom najnáročnejšom výskume či zložitej práci. Stáva sa, že keď sa človek neberie príliš vážne, vtedy k nemu začnú prúdiť tie najlepšie nápady. Najlepšie nápady prichádzajú ľahko. Najlepší tok tvorivosti prichádza vo chvíľach radosti. Ľudské spojenie  s vlastnou tvorivosťou často začína práve smiechom a smiať sa pri práci alebo pri riešení problému znamená byť otvorený novým možnostiam.

 


Zdroje:
James Clear: Atómové návyky
Carol Dweck: Nastavenie mysle
Hal Urban: To najdôležitejšie v živote
Stephen R. Covey: 7návykov skutočne efektívnych ľudí
7 crucial lessons people learn too late in life

Čítajte viac o téme: Šťastie, Nastavenie mysle
Zdieľať na facebooku