Chcete si zlepšiť vzťah so svojou mamou? Vyskúšajte tieto tipy

Svet nie je ideálny a občas sa stáva, že niektorí ľudia majú problémové vzťahy aj s vlastnou matkou. Vždy je však potrebné to  pokúsiť to zmeniť. Pomôcť môžu osvedčené postupy.
Svet nie je ideálny a občas sa stáva, že niektorí ľudia majú problémové vzťahy aj s vlastnou matkou. Vždy je však potrebné to pokúsiť to zmeniť. Pomôcť môžu osvedčené postupy. / Foto: Bigstock

Nie každý má ideálny vzťah s matkou. Môžete cítiť určité napätie, ktoré sa do vzťahu vkradlo možno už pred mnohými rokmi. Možno dozrel čas a vy chcete tento vzťah posunúť ďalej. Ako to čo najlepšie urobiť a ako začať?

 

Svet nie je ideálny a občas sa stáva, že niektorí ľudia majú problémové vzťahy aj s vlastnou matkou. Časom však často bolesť pominie a človek je pripravený napraviť  napätý vzťah. Možno však nevie, ako začať. Prečítajte si niekoľko tipov, ako matku osloviť a začať s ňou budovať pevnejšie puto a krajšie vzťahy.

 

1. Preberte iniciatívu 

Skôr než pristúpite k riešeniu „horúcej“ témy, je potrebné obnoviť pravidelnú komunikáciu. Možno ste sa za posledné mesiace rozprávali menej, ale po čase vás to začalo trápiť. Nečakajte, že mama zavolá prvá. Možno by aj mala, ale sama možno nevie, ako začať. Nečakajte. Čokoľvek sa stalo, čokoľvek vám povedala alebo urobila, začnite vy komunikovať. Každý deň je vzácny a nemá zmysel žiť v napätí a v smútku. Nikto sa predsa nechce hnevať so svojou mamou. Je to ten najsmutnejší život. Nemusíte hneď utekať na návštevu, zo začiatku stačí viackrát zavolať. Postupne vaše telefonáty budú čoraz otvorenejšie a úprimnejšie. Zrazu pocítite, že je čas na návštevu. Na prvej návšteve neotvárajte nevyriešenú či boľavú tému. Čas vám ukáže, kedy sa pustiť do problému. Práve toto vystihnúť, je veľké umenie. Urobte to vtedy,  aby to všetkých čo najmenej bolelo.

 

2. Buďte súcitní a odpúšťajte

Majte súcit so sebou aj so svojou mamou. Prejavenie súcitu neznamená, že musíte úplne odmietnuť bolesti alebo ťažkosti z minulosti. Znamená to však, že uznávate, že nie každý má rovnaké vnútorné zdroje na prijímanie rozhodnutí, ktoré považujete za najlepšie. Jedným zo spôsobov, ako skutočne začať lepšie rozumieť svojej matke, je pýtať sa jej na jej výchovu. To vám môže dať lepšiu predstavu o jej motivácii a spôsobe, akým reaguje na konflikty. Niektorí ľudia sa môžu zdráhať hovoriť o svojej minulosti, najmä ak boli tvrdí. Dajte svojej mame vedieť, že ju jednoducho chcete lepšie spoznať a pochopiť svoju i jej históriu. Možno máte pocit, že vás mama zradila alebo urobila niečo, čo poškodilo váš život. V takejto chvíli je dôležité pochopiť fakt, že vás vychovávala tak, ako v danej chvíli vedela. Ona to v určitom období svojho života ináč nevedela. Robila, čo mohla a čo v tej dobe považovala za správne a to najlepšie pre vás. Možno jednala aj sebecky, ale ona si v tom období života prevdepodobne neuvedomovala. Každý človek sa vyvíja celý život a nikto nie je dokonalý. Možno ešte nebola zrelá na rodičovstvo a musíte si uvedomiť aj to, že pred pár rokmi nebolo k dispozícii toľko informácií o rodičovstve ako v tejto dobe. Pomôže vám fakt, keď si pomyslíte, že nič z toho, z čoho máte pocit, že vám ublížilo, nerobila zámerne. Ona vás skutočne nevedela vychovávať ináč. Nemala k dispozícii informácie, financie a schopnosti, ktoré ste pravdepodbne od nej očakávali. Vy by ste to urobili určite ináč. Ona to však urobila tak, ako to vtedy považovala za najsprávnejšie. Uvedomenie tejto skutočnosti pomáha odblokovať rôzne traumy z detstva a ponúka nový pohľad na rodičov. Po tomto uvedomení sa pokúste jej odpustiť. Skutočné odpustenie z hĺbky srdca má obrovskú moc. Je balzamom pre nás samotných, ale samozrejme aj pre mamu. Skutočné odpustenie je sila, ktorá je silnejšia ako čokoľvek iné, za čo ju chceme ukryť. Ak sa chceme zbaviť negatívnych emócií, nepomôže nám žiadna racionalizácia, pomocou ktorej chceme nájsť pravdu a zároveň vyslobodenie, nepomôže ani nekonečná analýza skutkov, hľadanie vysvetlení či dôkazov. Pri týchto činnostiach sa neustále pohybujete v negatívnych emóciách. Jedine odpustenie dáva šancu vystúpiť z bludného kruhu. Nič iné ako odpustenie nedokáže telo zbaviť jedu. K odpusteniu je potrebné sa dopracovať a dá sa urobiť v momente, keď svoju matku  pochopíte v úprimnej ľudskej rovine. Na odpustenie musíte byť pripravení. Keď sa vám podarí jej odpustiť, dávate tým sami sebe šancu na to, aby ste vy sami duchovne povyrástli  a vaša duša sa mohla rozvíjať ďalej. Práve odpustenie pomáha pri formovaní lepších vzájomných vzťahov, ktoré sa po odpustení vždy zmenia smerom k lepšiemu.

 

3. Aktívne počúvajte

Jeden z najväčších úspechov v komunikácii je ten, keď dokážeme osobu počúvať nielen ušami, ale aj srdcom. Niekedy netreba veľké slová ani veľké materiálne dary, aby ste toho druhého presvedčili o tom, ako ho milujete. Už len samotné sústredené počúvanie je natoľko aktívna činnosť, ktorá veľa napovedá, aký vzťah máte k danej osobe. Niektorí ľudia si však myslia, že popri počúvaní toho druhého zvládnu ešte písať SMS, telefonovať, pozerať televíziu alebo sa hrať počítačovú hru. Práve tieto činnosti dávajú najavo, že osobu, s ktorou komunikujete, si veľmi nevážite. A v opačnom prípade, keď so záujmom počúvate, pozeráte sa priamo na človeka a vyjadrujete skutočný záujem, tak vtedy tomu druhému prejavujete aj lásku. V takejto situácii už potom nie sú potrebné ďalšie dôkazy. Je potrebné si uvedomiť, že práve v takýchto chvíľach robíte pre vzťah maximum, lebo ste dali jasne najavo, že dotyčný človek má pre vás obrovskú hodnotu. Keď sa rozprávate so svojou matkou, a sústreďte sa iba na počúvanie toho, čo hovorí. Nerozmýšľajte nad tým, čo budete hovoriť vy, neanalyzujte, čo hovorí, vnímajte s pokorou aj to, s čím nesúhlasíte ani ju neodsudzujte za to, aká je. Snažte sa pochopiť jej životný príbeh, a to aj vtedy, keď s tým nesúhlasíte. Aktívne počúvanie posilňuje pochopenie toho, čo matka hovorí, zvyšuje sa schopnosť vášho vzájomného prepojenia a vytvárajú sa nové príležitosti na nové spôsoby interakcie. Neskáčte do reči. Nechajte matku, nech dohovorí svoju myšlienku pred tým, ako jej začnete hovoriť váš názor  alebo sa začnete pýtať na ďalšie veci. Buďte trpezliví a ústretoví.

 

4. Vytvárajte si realistické očakávania

Ľudia majú často idealistické očakávania v súvislosti so svojimi matkami. Často sú inšpirovaní okolím, filmami, knihami. Nie každý však dokáže mať s vlastnou matkou nádherný vzťah, nech sa snaží akokoľvek. Je to tým, že každý človek je jedinečný, má špecifickým spôsobom nastavené svoje hodnoty a vnímanie sveta. Niekedy matky nedokážu naplniť očakávania svojich dospelých detí. Často za tým stojí ich niekedy veľmi ťažký životný príbeh, rôzne sklamania, choroby a podobne. Neprijatie tejto reality vedie k zbytočným smútkom, konfliktom, nespokojnosti. Z tohto dôvodu je veľmi dôležité mať realistické očakávania, ktoré dokážu pomôcť vnímať realitu takú, aká je. Vďaka tomuto pohľadu sa dokážete tiež viac tešiť z toho, čo vám život ponúka. Snažte sa vyhnúť porovnávaniu vášho vzťahu s mamou s tými, ktorých vidíte v televízii, s priateľmi alebo s kýmkoľvek v okolí. Všetky vzťahy medzi rodičmi a deťmi sú jedinečné. Zamerajte sa len na to, ako môžete zlepšiť svoj konkrétny vzťah s matkou a tešte sa z toho, čo vám život v danej chvíli ponúka.

5. Prijmite fakt, že nie všetky vzťahy je možné zmeniť k lepšiemu

Na vytvorenie dobrých vzťahov a pevného rodinného puta je potrebná spolupráca všetkých zainteresovaných osôb. Ak však len vám záleží na dobrých vzťahoch a druhej strane nie, prípadne naďalej zažívate len ďalšie útoky, či už fyzické, verbálne alebo emocionálne, tak je veľmi ťažké priviesť vašu snahu o zlepšenie vzťahu  do úspešného konca. Aj v takomto prípade je potrebné prijať realtiu takú, aká je. Nech vás hreje pri srdci to, že ste urobili maximum preto, aby sa vzťahy v rodine zlepšili.

 


Zdroje:
Tomáš Novák: Jak (ne)rozumět emocím stárnoucích rodičů
How to strengthen your relationship with your mom
B. Berckhanová: Komunikace bez zábran
Nancy van Peltová: Umenie komunikovať bez zábran
B. Pease, A. Pease: Úspešné komunikačné stratégie
J. křivohlavý: Jak si navzájem lépe porozumíme
Čítajte viac o téme: Rodina, Komunikácia
Zdieľať na facebooku