Psychologička Helen D´Silva: Chcete sa zbaviť úzkosti? Zmeňte ju na radosť a nadšenie

Pružná myseľ výrazným spôsobom pomáha znižovať úzkosť. Je to preto, lebo pružná myseľ nám neustále pripomína, že život sa neustále mení, a preto aj naše postoje sa musia meniť.
Pružná myseľ výrazným spôsobom pomáha znižovať úzkosť. Je to preto, lebo pružná myseľ nám neustále pripomína, že život sa neustále mení, a preto aj naše postoje sa musia meniť. / Foto: Oleg Magni/Pexels

Odborníci neustále hľadajú spôsoby, pomocou ktorých by mohli ľuďom pomáhať v boji proti úzkosti. Austrálska psychologička Helen D'Silva pomáha ľuďom tým, že ich učí pretransformovať úzkosť na radosť a nadšenie z nejakej obľúbenej činnosti.

 

Stres a úzkosť sa stali súčasťou našich životov. Žijeme hektický spôsob života a ten si žiada svoju daň. Nič nie je zadarmo.„Sami na seba tlačíme aj do takých vecí, ktoré nás emočne vysávajú. Dostali sme sa do toho sami. Nastal čas, aby sme si pomohli v tom, ako sa dostať z tejto cesty späť,“ upozorňuje austrálska psychologička Helen D'Silva.

Helen pracuje predovšetkým s vlastníkmi firiem, manažérmi a vrcholovými športovcami. Je propagátorkou psychologických techník, ktoré zviditeľňujú schopnosti a zručnosti jedincov a tiež techník, ktoré dokážu pozdvihnúť úroveň a kvalitu ich životov. Niektoré svoje  techniky nepovažuje za liečebnú terapiu, ale skôr za životnú stratégiu, ktorá vedie k šťastiu a vnútornej spokojnosti.

predchádzajúcom článku sme podrobnejšie písali o úzkosti. Termínom úzkosť sa často súhrnne označujú tiesnivé myšlienky akejkoľvek povahy. Slovo úzkosť si väčšinou spájame aj s určitou slabosťou alebo ju dávame do súvislosti so stresom. Často ju považujeme za niečo nezdravé a nežiaduce. Ale niektorí športoví psychológovia ju vnímajú ináč. Tí ju dokážu spájať s radosťou a so vzrušením. „Počas mnohých rokov výskumu sa ukázalo, že optimálna odozva na vzrušenie prináša špičkový výkon nielen v oblasti športu, ale aj v práci či v podnikaní," vysvetľuje Helen D'Silva.

 

Úzkosť vnímaná ako radosť a nadšenie

Úzkosť, ktorá je vnímaná ako nadšenie, človeka poháňa k tomu, aby bol v pohotovosti. Zameria a pripraví ho vykonať to, na čom záleží. „Ide len o to, aby sme sa dokázali na úzkosť pozrieť z iného uhla pohľadu. Naučte sa ju zvládať a ovládať spôsobom, ktorý pre vás bude užitočný. Pretransformujte ju na nadšenie. Aj takto sa dá s úzkosťou pracovať,“ vysvetľuje psychologička Helen D'Silva. Podľa Helen D'Silvy začíname pociťovať stres a úzkosť vo chvíli, keď sú porušené alebo znehodnotené niektoré z našich životných priorít, hodnôt a princípov, ktoré vytvárajú našu životnú filozofiu, morálku a etiku. Výsledkom je potom kombinácia negatívnych účinkov, ktoré vedú k prežívaniu už spomínaného stresu a úzkosti. V takejto chvíli psychologička odporúča predstaviť si tieto strachy a neistoty ako súkromných ​​kostlivcov, ktorých musíte dostať zo skrine. Riešením je odhaliť príčinu a neriešiť len symptómy.

 

Ako zmeniť pohľad na úzkosť a ako sa oslobodiť?

Ak sa teda chcete raz a navždy zbaviť stresu a úzkosti, musíte prísť na to, čo ich vyvoláva. Sledujte a zaznamenávajte si ich. Zapisujte si situácie, ľudí, miesta, všetko, čo vás nepríjemne vyvádza z miery. Zastavte sa a spýtajte sa sami seba, prečo sú vo vás vyvolávané takéto pocity. Po určitej dobe odpovede prídu a možno sa vám nebudú páčiť. Možno, že budete prekvapení, čo všetko vypláva na povrch. Ak sa však chcete stať emočne vyrovnanými a silnými osobnosťami, ak chcete, aby sa vám uľavilo, budete toto celé musieť absolvovať. Hovorí sa, že spoznané zlo sa stáva časom oveľa menším zlom. Keď spoznáte, čo vás stresuje, môžete s tým začať pracovať. Postaviť sa problému  priamo pred jeho tvár, vyhýbať sa mu, eliminovať alebo sa tým jednoducho nenechať vytočiť. Potom si nájdite primerané rozptýlenie. Robte, čo máte radi a robte to každý deň. Kompenzujte tlak, ktorý na seba kladiete vy aj spoločnosť. Smejte sa, čítajte, behajte, cvičte jogu, hrajte tenis. Robte čokoľvek, čo vás baví a napĺňa. A robte to každý deň!

 

Pomôcť môže aj tlak na akupresúrne body

Klinický psychológ Roger Callahan prišiel s myšlienkou, že tlak na akupresúrne body na tele môže tiež znížiť úzkosť a priniesť úľavu. V spolupráci s ním jeho kolega Gary Craig na základe neurolingvistického programovania spojil terénnu terapiu s akupunktúrou a vytvoril sadu energetických bodov, na ktoré pacientov opatrne tlačí prstami. Tí pri tejto terapii vedome popisujú nepohodlné negatívne myšlienky. Tlaková masáž pripomína, čo zažívajú v stave úzkosti. Teda nielen tlak, ale aj uvoľnenie. Vďaka tomu začnú postupne zažívať úľavu. „Výskumy ukazujú, že pozitívne účinky sú dlhodobé, najmä u úzkostných porúch a posttraumatického stresu," dopĺňa svoj názor aj Helen D'Silva.

 

Potrebné je zmeniť nastavenie mysle

Pracovné prostredie, ľudia a okolnosti, ktoré nás stresujú, zmeniť často nedokážeme alebo vôbec nemôžeme. Môžeme ale zmeniť vlastný prístup, a tak sa zbaviť pocitov, ktoré v nás vyvolávajú. Musíte sa naučiť určité okolnosti vnímať iným spôsobom a musíte si zmeniť nastavenie mysle.

 

Podľa vedcov existujú tieto tri  typy mysle:

 

Existuje pevná myseľ. Je to pevná, tuhá či nehybná myseľ. Vyznačuje sa hlavne tým, že nerada prijíma a skúša nové veci, namiesto toho sa radšej drží presne toho, čo je pre ňu známe a čo pozná. Dáva jej to väčší pocit istoty. Nedostatok kontroly v nej dokonca môže vyvolať rôzne úzkosti. Títo ľudia predpokladajú, že všetko sa musí udiať iba vopred určeným spôsobom. Málokedy sa prejavujú spontánne a kreatívne. Ak niečo nefunguje tak, ako sú na to zvyknutí, sú zmätení a vyvedení z rovnováhy.

Druhým typom mysle je fluidná, tekutá alebo meniaca sa myseľ. Je to presný opak tej predchádzajúcej. Ľuďom s takýmto typom mysle síce chýba dôslednosť, no dokážu sa prispôsobiť všetkému, čo sa okolo nich deje. Na druhej strane, takíto ľudia sú veľmi nerozhodní a potrebujú niekoho, kto by ich dokázal usmerniť. A keďže často sami nevedia, čo si majú myslieť, nechávajú túto úlohu na ostatných. Často si nevedia stanoviť vlastné ciele, ale dokážu byť úspešní, keď pracujú na úlohách, ktoré im stanovia iní ľudia.

V boji proti úzkosti je ideálna pružná myseľVyznačuje sa prispôsobivosťou, podobne ako fluidná myseľ, ale ľudia s týmto typom mysle nie sú pasívni. Vedia si stanoviť svoje ciele, sú kreatívni a nemusia pracovať v pozícii podriadených. Vedia, čo chcú a vedia, aký majú názor, a to aj bez toho, aby im to musel niekto hovoriť. Sú ochotní diskutovať o nových veciach, sú veľmi pokorní a uvedomujú si, že podstatný je rast mysle. Uvedomujú si, že mozog, rovnako ako telo, sa dá trénovať. Vždy si dokážu vytvoriť okolo seba také podmienky, aby sa dokázali rozvíjať. Vedia, že život sprevádzajú zmeny a že zmeny môžu byť pre človeka aj pozitívne. No a práve pružná myseľ výrazným spôsobom pomáha znižovať úzkosť. A práve vďaka pružnej mysli sa dajú pocity úzkosti postupnými krokmi meniť na pozitívnejšie vnímanie sveta. K tomu je potrebné si však uvedomiť, že život sa neustále mení, a preto aj naše postoje sa musia meniť.

 

Niekedy si s týmto všetkým človek nevie sám poradiť a vtedy je dobré nájsť nejakého špecialistu, ktorý sa s vami porozpráva a pomôže vám problém s úzkosťou vyriešiť.

Čítajte viac o téme: Zdravie, Úzkosť, Nastavenie mysle
Zdieľať na facebooku