15 vlastností a postojov introvertov, ktorým ľudia väčšinou nerozumejú

Introverti sú jednoducho iní a často zápasia s tým, že im ľudia nerozumejú. Z tohto dôvodu je dobré neustále spoznávať ich svet. Len takto sa k nim môžeme viac priblížiť.
Introverti sú jednoducho iní a často zápasia s tým, že im ľudia nerozumejú. Z tohto dôvodu je dobré neustále spoznávať ich svet. Len takto sa k nim môžeme viac priblížiť. / Foto: Bigstock

Introverti sú jednoducho iní a často zápasia s tým, že im ľudia nerozumejú. Z tohto dôvodu je dobré neustále spoznávať ich svet. Len takto sa k nim môžeme viac priblížiť.

 

Introvert (z lat. intro = vnútri, versio = obracať) je človek, ktorý sa obracia do „svojho vnútra“, zameriava sa na svoj vlastný vnútorný svet, v ktorom prevláda fantázia a predstavivosť. Ľudia introverti bývajú premýšľaví a mlčanliví. Majú radi samotu. Radi snívajú, tvoria, premýšľajú. Samozrejme, nemôžu byť sami stále. Vyhľadávajú spoločnosť úzkeho kruhu osôb. Veľa ľudí si k sebe nepripustia, no práve o to sú ich vzťahy hlbšie. Introverti majú tiež  isté spôsoby správania, ktoré môžu iní ľudia považovať za zvláštne alebo za nepochopiteľné. A existuje tiež veľa vecí, ktoré o introvertoch vôbec netušíme. V tomto článku si môžete prečítať niekoľko faktov o tejto skupine ľudí, ktoré ste možno doteraz nepoznali.

 

1. Rozosmievajú sa sami

Introverti majú radi svoje vlastné nápady, sny, tvorbu, knihy, filmy a odpočinok. Vedia sa dobre zabávať sami so sebou a občas sami seba aj  úprimne rozosmejú. Môžu rozosmiať aj vás, ale len vtedy, keď sa cítia natoľko príjemne, aby sa s vami podelili o svoj humor. Sú to rodení komici, čo do značnej miery vysvetľuje, prečo si všímajú i to, čo si iní všimnú len zriedka.

 

2. Potrebujú byť sami, aby si dobili baterky

Ľudia  introvertov niekedy považujú za plachých a nudných. Ale to je klamlivý pohľad. Nie sú vôbec nudní, len je potrebné dlhšie pobudnúť v ich spoločnosti. Veľmi si vážia skutočné vzťahy, vedia sa dlho rozprávať a milujú hlboké rozhovory. Nie sú plachí, ale chcú sa vyhýbať interakciám, ktoré nemajú zmysel. Toto je skutočný dôvod, prečo nemajú veľké množstvo priateľov. Nepriatelia sa s niekým len preto, aby necítili samotu. Priateľov si vyberajú a nepotrebujú ich veľa. Potrebujú byť hlavne sami, pretože byť v spoločnosti mnohých ľudí a čeliť ich tlaku a záujmu, ich veľmi  vyčerpáva.

 

3. Majú aj nemajú radi ľudí

Introverti si na ľuďoch vážia ich dobré vlastnosti. Radi ich pozorujú a chcú dokonale spoznávať, akí skutočne sú. Túžia ich spoznať do hĺbky. Nepáčia sa im falošní ľudia, ohováranie, rozhovory o počasí alebo niečom, čo nevedie k vytváraniu lepšej budúcnosti. Introvert si pri stretnutí s ľuďmi často dáva otázku: „Mal by som ťa spoznať alebo nie?" Neustále premýšľa nad tým, či sa s niekým chce priateliť alebo nie.

 

4. Prajú si, aby ich iní ľudia milovali rovnako ako oni milujú ich

Keďže veľa premýšľajú a záleží im na skutočných vzťahoch, milujú hlbokou láskou. Veľmi často sa stáva, že svojho partnera milujú viac, než on miluje ich. Hovorí sa, že obvykle sa dajú dokopy s extrovertom, čo vysvetľuje, prečo svojho partnera milujú viac. Často o ňom rozmýšľajú, chcú ho lepšie spoznať a pochopiť, prečo je taký, aký je a robia všetko pre to, len aby mu urobili radosť.

 

5. Lojalita je pre nich veľmi dôležitá

Keď si vás introvert obľúbi, veľa pre neho znamenáte. Svojich priateľov si veľmi váži, má ich rád. Nerobí mu problém do nich investovať veľa času, lásky či súcitu. Tohto priateľa by ste nemali od seba odháňať, zľahčovať toto priateľstvo alebo mu nejako ubližovať. Ak ho sklamete, veľmi sa ho to dotkne. Pamätajte na to, že introvert si svojich priateľov vyberá dlho a vyberá si len tých najlepších ľudí. Ak si vybral vás, má vás rád a nesmierne si vás váži.

 

6. Nemajú radi neočakávané návštevy

Introverti nemajú radi nič neočakávané, a to najmä neočakávané návštevy. Svoj program majú detailne rozplánovaný a všetko musí na minútu presne sedieť. Vedia, čo majú robiť. Nemajú radi rozptyľovanie. Keď ho navštívite bez ohlásenia, narušíte mu všetky plány. Možno ho nájdete v situácii, keď nemá na vás energiu alebo nie je pripravený niekoho vidieť. Vyhnite sa preto neohláseným návštevám.

 

7. Aj keď to tak občas vyzerá, že sa nudia, nemusí to byť pravda

Introverti sa dokážu zabávať aj tak, že to na nich nevidíte. Nemusia pri tom rozprávať, spievať, tancovať. Majú svoj vlastný spôsob zábavy. Nenudia sa nikdy, lebo sú neustále zahĺbení do svojich myšlienok. Sú to kreatívni ľudia, ktorí získavajú energiu z týchto myšlienkových aktivít. Môžu byť nevýslovne šťastní a veselí a zároveň nehybne sedieť. Takí sú proste introverti.

 

8. Radi trávia čas so svojimi deťmi, ale nie príliš dlho

Každé dieťa má inú osobnosť, čo znamená, že môže byť tiež extrovert. Pozorovať extrovertov pri nejakej činnosti a sledovať interakcie ľudí môže byť zábavné. Ale pre introverta je to zábavné len určitý čas. Keď sa určitú dobu venuje veľmi aktívnym deťom, potrebuje potom byť určitý čas osamote bez detí, aby si dobil baterky. Introverti sú skvelí rodičia. Sú schopní odpovedať na množstvo zvedavých otázok o záhadách života, sú trpezliví, nesmierne milujú svoje deti a užívajú si s nimi zábavu. Len im doprajte po každej zábave  trochu samoty a všetko bude v poriadku.

 

9. Občas potrebujú nové podnety

Ako každý človek, tak aj introverti potrebujú občas vypadnúť zo stereotypu  a vidieť niečo nové, rozvíjať svoje záľuby. Po absolvovaní výletu, návštevy, oslavy či športového podujatia, potrebujú byť znovu sami.

 

10. Nemajú radi výstrednosť

Nie sú radi stredobodom pozornosti a rozčuľuje je ich aj to, keď sa ľudia na niečo hrajú, keď niečo predstierajú, a to len preto, aby získali ich pozornosť. Introverti sú výborní rečníci, veľmi ľahko dokážu upútať pozornosť, ale neradi rozprávajú pred veľkým množstvom ľudí. Ak sa s nejakým zoznámite a považuje vás za skutočného priateľa, pôjde o jedného z najzaujímavejších ľudí, s akým ste sa kedy rozprávali.

 

11. Ak nevedia, kto volá, nedvíhajú telefón

Celkove neradi telefonujú. Ak vidia cudzie číslo, telefón väčšinou nezdvihnú. No niekedy to urobia aj vtedy, keď volá niekto známy. Existuje niekoľko dôvodov, prečo to robia. Možno o niečo dôležitom premýšľajú, možno majú rozpracovaný nejaký projekt a možno sú len veľmi unavení. Sú presvedčení, že ak telefonovanie nebolo naplánované, nemusia reagovať. Niekedy sa takto chcú vyhnúť aj rečiam o ničom, radi totiž rozprávajú len o konkrétnych a potrebných  veciach, nechce sa im len tak hovoriť o nepodstatných záležitostiach. Radšej píšu správy.

 

12. Iných nesúdia

Introverti sú tichí a dobrí pozorovatelia, zvyčajne zahĺbení do svojich myšlienok. Keď sú na verejnosti, obvykle sa rozhliadajú okolo seba. Pozorujú druhých ľudí preto, aby videli, čo sa deje. Niekedy sa dlhšie pozerajú na jedno miesto. To vedie extrovertov k názoru, že ich  potajomky hodnotia. Vo väčšine prípadov to však nie je pravda. Na niečo také  neplytvajú svoju energiu.

 

13. Dajú sa ľahko rozptýliť

Keď majú príliš veľa podnetov, nie je to pre nich dobré. Radi pracujú v tichom prostredí a ďaleko od iných. Ľahko ich vedia rozptýliť určité zvuky, ako je napríklad aj kvapkajúci vodovodný kohútik. Veľmi veľa zvukov im dokáže prekážať. Upokojujúce zvuky im neprekážajú. Rozptyľujú a znervózňujú ich aj osoby, ktoré sa na nich pozerajú alebo im stoja za chrbtom. Keď niečo robia, nestojte za nimi.

 

14. Nemajú zlú náladu, to len na prvý pohľad tak vyzerá

Introverti zvyčajne stále nad niečím premýšľajú. Robia to celý deň. Ich mozog je v neustálom pohybe. Keď ich niekto vidí takýchto zamyslených, často si vytvorí  názor, že majú zlú náladu. Ale to je iba zdanie. Ak sa introverta spýtate, či je šťastný, zvyčajne vám povie, že áno.

 

15. Občas dokážu zabávať aj veľkú skupinu ľudí

Môžu to robiť zo zdvorilosti, pretože chcú byť dobrými hostiteľmi alebo to robia z nejakého iného dôvodu. Introvert má schopnosť zabávať iných. Ale nie vždy sa mu to chce robiť. Musí sa k tomu nútiť, pretože to z neho nevychádza prirodzene, čo je dôvod, prečo si váži skutočné priateľstvá a skutočné rozhovory.

Zdieľať na facebooku