Aj introverti majú svoje záľuby a nepatrí k nim len čítanie knižiek

Introverti majú tiež mnoho záľub a radostí, veľa ľudí im však nerozumie.
Introverti majú tiež mnoho záľub a radostí, veľa ľudí im však nerozumie. / Foto: Pexels

Introverti sú jednoducho iní a často bojujú s tým, že im ľudia nerozumejú. Akí sú a čo ich robí šťastnými?

 

„Prečo je stále ticho?“, „Prečo s nami nejde na obed? Však ideme ako partia, čo jej vadí?“, „Zase zostala doma a číta si?“ Tieto a mnoho ďalších otázok počúva 25-ročná Táňa z každej strany. Či už ide o prácu, okruh jej priateľov alebo len známych. Veľa ľudí o nej za chrbtom hovorí, prečo je „taká čudná“. Ona má ale pocit, akoby žila v inom svete a nikto jej nerozumie.

Táňa je introvert. Nie je to však porucha, ani niečo, za čo by sa mala ospravedlňovať, no napriek tomu sa bežne stretáva s tým, že ľudia okolo nej, jej správaniu nerozumejú. Navyše, ak už príde reč na introvertov, tak v spoločnosti o nich kolujú prevažne stereotypy a mylné predstavy. Sama Táňa priznáva, že si o nej ľudia myslia, že sa nevie poriadne z chuti zasmiať či povedať nahlas vtip. Pýtajú sa jej, prečo nejde na každé jedno posedenie s kolegami po práci, prečo narúša kolektív. Vyhadzujú jej na oči, že je často sama a či sa nenudí. Sú to však všetko úplne zbytočné otázky, ak ľudia vedeli, akí introverti v skutočnosti sú.

Aj oni majú veľa záľub a aktivít, ktoré radi robia a vyhľadávajú. Keď sa ľudia naučia chápať, že každý funguje vo svojom živote inak, podobné mýty viac kolovať nebudú a napríklad takým introvertom sa bude žiť ľahšie. Už len kvôli tomu, že nebudú musieť stále vysvetľovať svoju neprítomnosť na párty, nechuť ísť každý večer do mesta na diskotéku a pod. Aj toto sú aktivity, činností či jednoducho veci, ktoré robia introverti radi a ktoré ich robia šťastnými. A budete prekvapení, nie je to len o čítaní knižiek doma pod dekou.

 

Čo potrebuje introvert na to, aby bol šťastný?

Potrebuje dostatok času na to, aby sa na chvíľku zastavil a spracoval všetky podnety, ktorým čelil/čelí. – Áno, to je základ fungovania introvertov v živote. Potrebujú jednoducho viac času na to, aby spracovali všetko, čo potrebujú. Nejde však len o veľké párty či spoločenské udalosti, ale aj o obyčajné, každodenné veci. Introverti potrebujú „dobiť baterky“ aj po aktivitách či udalostiach, ktoré ostatní môžu vnímať ako bežné a neprikladajú im väčší dôraz. Toto častejšie naberanie novej energie je spôsobené tým, že introverti riešia veci do veľkej hĺbky. Či už ide o stresujúci deň v práci, nakupovanie v preplnenom nákupnom centre alebo o prudkú výmenu názorov. Všetko v nich zanechá veľa dojmov a potrebujú čas na spracovanie týchto podnetov. Ako inak, do hĺbky. Čas na krátke zastavenie sa počas dňa je spôsob, ktorým introverti utlmia svoj mozog a dokážu ďalej fungovať. Ak sa tak nestane, cítia sa presýtení, fyzicky a najmä psychicky vyčerpaní a unavení.

 

Potrebuje viesť zmysluplné konverzácie. – Pre introvertov platí, že pokiaľ nemusia, nevyhľadávajú tzv. small talks. Ide o tie typy konverzácií, ktoré prebiehajú vo výťahu, poprípade pri umývaní rúk po použití toalety. Introverti sa do nich zapájajú neradi. Pokiaľ nemusia, zostanú radšej potichu. Neznamená to však, že takéto typy rozhovorov viesť nevedia. Počas svojho života sa to museli naučiť. Ale teda keď nemusia, nevyhľadávajú ich. Majú radšej konverzácie, ktoré idú do hĺbky. Kladú si často filozofické otázky a radi sa o nich rozprávajú. Práve pri takýchto debatách majú pocit zadosťučinenia a cítia sa šťastní.  

 

Vyhľadáva sprievodné ticho. – Introverti sa radi stýkajú s ľuďmi, ktorým nevadí ticho. Chcú byť s týmito ľuďmi na tej istej vlne. Ide o ľudí, s ktorými môžu sedieť v jednej miestnosti bez toho, aby sa navzájom rozprávali. Jednoducho si robiť svoje veci. Práve vtedy sa cítia introverti spokojní.

 

Potrebuje priestor na to, aby sa mohol hlbšie ponoriť do svojich záujmov a záľub. – Medzi najobľúbenejšie záľuby a záujmy introvertov patria literatúra, história, záhradkárstvo, maľovania, varenie či písanie básní. Introverta by ste taktiež mohli nájsť opravovať staré autá či iné motocykle. Je to ich vášeň a dokážu pri nej zotrvať aj celý deň! Záujmy môžu byť práve priestorom, kde introverti získavajú ďalšiu energiu, ktorá je pre nich tak potrebná. Počas zahĺbenia sa do aktivity, ktorú milujú, sa cítia najlepšie, ako sa len dá.   

 

Potrebuje tiché miesto. Len pre seba. – Títo ľudia potrebujú súkromné, tiché miesto pre samých seba, kde sa uchýlia, keď sa im svet zdá až príliš hlučný. Ideálne je týmto miestom izba, ktorú si vyberú sami, sami si ju zariadia a vyzdobia predmetmi, ktoré majú radi. Byť úplne sám, bez vyrušovanie a čelenia rôznym podnetov – to je jeden z najväčších snov introvertov, ktorý potrebujú minimálne raz za deň.

 

Potrebuje čas na premýšľanie. – Tento aspekt je v živote introvertov dôležitý najmä vtedy, keď majú svoje myšlienky sformulovať do slov. Z vedeckého hľadiska ide o to, že zatiaľ čo extroverti používajú viac krátkodobú pamäť, u introvertov prevláda spoliehanie sa na dlhodobú a pracovnú pamäť. Možno ste sa stretli s tým, že pokiaľ ste komunikovali s introvertom, potreboval viac času na to, aby zareagoval. Pokiaľ nastane situácia, že sa musia vyjadriť hneď, cítia sa pod veľkým stresom a tlakom. Preto sa snažia takýmto konverzáciám aj vo všeobecnosti vyhýbať.

 

Potrebuje mať okolo seba ľudí, ktorí chápu, že potrebuje a chce niekedy zostať doma. -  Pre introvertov je stýkanie sa s blízkymi ľuďmi a kamarátmi dôležité, avšak tento sociálny kontakt potrebujú v dávkach. S tým súvisí fakt, že potrebujú mať okolo seba takých ľudí, ktorí budú danú potrebu chápať a akceptovať bez toho, aby sa museli introverti cítiť vinní.

 

Potrebuje nájsť vo svojom živote a vo všetkom, čo sa ho týka, hlbší zmysel. – Vo všeobecnosti platí, že každý z nás chodí do práce, aby zaplatiť všetky svoje účty a výdavky. Aj napriek tomu, že svoju prácu nemáme radi a najradšej by sme tam ani nechodili. Introverti to však prežívajú inak. To, prečo navštevujú svoju prácu nie je len dôvod, aby splatili čo majú. V tom prípade by do akej práce nechodili. Svoju prácu si vybrali preto, lebo má pre nich zmysel a napĺňa ich. Chcú od nej viac ako len zárobok, ktorý zabezpečí ich strechu nad hlavou. A so zmyslom, ktorý potrebujú introverti nájsť, je to podobne aj v hociktorej inej situácií v živote, ktorej čelia.

 

Potrebuje povolenie zostať potichu. - Sú chvíle, kedy sa títo ľudia nechcú púšťať do žiadneho rozhovoru či diskusie. Chcú zostať potichu a počúvať, analyzovať a reflektovať. Nemajú radi pocit, že ich ostatní nútia stále sa k niečomu vyjadrovať. Introverti túto potrebu jednoducho nemajú. Ak dostanú priestor na to, aby zotrvali potichu, môžu vás následne prekvapiť s tým, čo ich k téme rozhovoru počas ticha napadlo. A na záver môžete byť prekvapení, koľko toho povedia!

 

Potrebuje nezávislosť. – O introvertoch platí, že sú silné a nezávislé osobnosti. Spoliehajú sa väčšinou sami na seba a na svoje vnútorné zdroje skôr, akoby mali nasledovať dav. V práci pre nich platí, že pokiaľ majú dostatočný priestor na to, aby mohli rozvíjať svoje myšlienky a nápady, robia svoju prácu najlepšie, ako vedia.

 

Potrebuje jednoduchý život. – Extroverti sú typickí tým, že sa zapájajú do všetkého, čo sa dá, nájdete ich všade. Robia dobrovoľníkov, starajú sa o svoju rodinu, stretávajú sa priateľmi v meste po večeroch, navštevujú kurzy rôzneho druhu. Sú proste všade. Život introvertov je úplným opakom. Nemajú radi, pokiaľ ich život prebieha podľa tohto istého scenára. Majú radi jednoduchý život, množstvu podnetov sa vyhýbajú. Taktiež radi trávia svoj voľný čas s dobrou knihou v ruke, pod dekou alebo pri debate s najlepším priateľom. Nepotrebujú sa stále za niečím naháňať, nestoja o to.

 

Potrebuje priateľov a blízkych, ktorí ho napriek všetkým  jeho výstrednostiam a svojským zvykom akceptujú a majú radi. - Introverti nikdy nebudú tými najpopulárnejšími ľuďmi v miestnosti, nebudú nikdy centrom partie kamarátov. Nie preto, že by nemohli. Ale nechcú. Je pre nich charakteristické to, že vo väčšej skupine ostávajú v úzadí. Ale aj napriek všetkému, introverti potrebujú priateľov a blízkych ľudí. Avšak takých, ktorí by ich plne akceptovali a prijímali takých, akí sú. A hlavne, nesnažili sa ich zmeniť. Ak takýchto ľudí introverti vo svojom živote majú, sú skutočne šťastní.       

Každý človek je iný. Jeden je extrovert, iný zase introvert. Nemôžme hádzať ľudí do jedného vreca len preto, lebo sa nesprávajú tak, ako očakávame. Poprípade preto, lebo sa správajú inak, ako my sami. Keď pochopíme to, čo je pre introvertov dôležité, kedy sa cítia komfortne a šťastne, naučíme sa s nimi lepšie vychádzať. A časom možno zistíme, že práve s takýmito ľuďmi by sme chceli tráviť svoj voľný čas či spolupracovať v práci.

 


Zdroje: introvertdear.com
Zdieľať na facebooku