Ako zmeniť život vo chvíli, keď vám už dochádzajú sily?

Existuje veľa  spôsobov, ktoré pomáhajú ľuďom vracať späť stratenú radosť a životnú energiu.
Existuje veľa spôsobov, ktoré pomáhajú ľuďom vracať späť stratenú radosť a životnú energiu. / Foto: Bigstock

Sú dni, keď už človek necíti žiadnu radosť a  je emočne vyprahnutý. Kde hľadať zdroje energie v takýchto chvíľach?

 

Ak sa necítite vo svojej koži, ste nervózni, smutní, bez energie a nespokojní, je potrebné sa zamyslieť nad tým, čím je to asi spôsobené. Príčin môže byť veľmi veľa. Našťastie existuje niekoľko spôsobov, ktoré vám môžu pomôcť vrátiť späť stratenú radosť a životnú energiu. Pozrime sa 10 efektívnych spôsobov, ktoré už pomohli mnohým ľuďom.

 

1. Dosýta sa vyspite

Výskumy ukazujú, že hodnotný spánok očisťuje mozog od toxínov nahromadených v priebehu dňa. 7 až 8 hodín spánku je preto nenahraditeľným zdrojom fyzickej i psychickej pohody pre organizmus. Snažte sa chodiť spať aspoň o 30 minút skôr než doteraz. Neprinesie vám to žiadne veľké komplikácie, môže vám to však priniesť veľký úžitok. Keď budete vstávať a zaspávať v rovnakom čase, vaše vnútorné hodiny, známe aj ako cirkadiánny rytmus, sa upravia. Tento rytmus ovplyvňuje vaše telo a hormóny. Pri nedostatku spánku sú v ohrození všetky duševné schopnosti: pamäť, tvorivosť, riešenie problémov a kritické myslenie. Čo sa týka zapamätávania, tak nové poznatky sa ukladajú do dlhodobej pamäti počas najhlbšej fázy spánku. A preto:

1. Dodržujte pravidelný režim. Vstaňte a choďte spať každý deň v rovnakom čase. Dlhší spánok si doprajte len v nedeľu. Keď si ľahnete na posteľ v tom istom čase, tak telo sa automaticky pripraví na spánok.

2. Vyhnite sa všetkým obrazovkám. Hodinu pred spaním nesledujte tablet, mobil, počítač a TV.

3. Pred spaním nepite kávu a nič nejedzte.
 

2. Začnite sa zdravo stravovať

Uvedomelé stravovanie je veľká výzva, ktorá vám môže pomôcť zamyslieť sa nad tým, čo jete a aký úžitok vám jedlo vo vašom jedálničku prináša. Špecializované výskumy ukazujú, že uvedomelé stravovanie zlepšuje náladu, znižuje stres, napomáha zníženiu váhy a zlepšuje trávenie. A nezabúdajte aj piť. Začnite ráno a počas dňa pokračujte. Pohár obyčajnej čistej vody zaháňa únavu aj stres. Aj rôzne vitamíny a minerály vám môžu pomôcť. Pozrime sa na tie najznámejšie.

 

Uvedomelé stravovanie alebo všímavosť pri jedle pomáha zníženiu váhy, zlepšuje náladu i trávenie. / Zdroj: Unsplash

 

3. Naučte sa správne piť kávu a čaj

Kofeín stimuluje centrálnu nervovú sústavu a zrýchľuje srdcový tep. Ak ste podráždení, potom vás dvojité espresso len ťažko obdarí prílivom nových síl a energie. Ďaleko väčší efekt vám zaistí intenzívny hlboké dýchanie, pár cvikov alebo aspoň kratšie cvičenie. Ak si však svoje ráno nedokážete predstaviť bez šálky voňavej kávy, urobte si z jej pitia aspoň pekný rituál. Vychutnajte si vôňu, farbu i chuť kávy. Možno časom vyjde najavo, že to má pre vás ďaleko väčší význam, než počet narýchlo vypitých  šálok z automatu. A ako je to s čajom?„Čaj významne pôsobí proti stresu. Jedinečná aminokyselina L-teanín, ktorá zintenzívňuje v mozgu vlny alfa, upokojuje myseľ a v kombinácii s kofeínom podporuje zdravie mozgu a zlepšuje kognitívnu výkonnosť,“ tvrdí  v knihe Čaj Linda Gaylardová. Odporúča najmä zelený a biely, ktoré obsahujú viac antioxidantov ako čierny čaj.
 

4. Začnite športovať

Pohyb nie je len mocným antistresovým nástrojom zlepšujúcim náladu. Posilňuje tiež myšlienkovú aktivitu. Nie je dôležité, či zvolíte jazdu na bicykli, jogu alebo beh. Všetko to je výborný spôsob obrany proti stresu a zlej nálade. Skúste nejakej aktivite venovať najprv desať minút denne a postupne pridávať až na obvykle odporúčanú polhodinku. Výborné je predovšetkým cvičenie v prírode. Pohyb na čerstvom vzduchu zlepšuje náladu a redukuje depresiu či hnev. Podľa mnohých zistení  má už 5 minút cvičenia v prírode pozitívny vplyv na náladu človeka. Hneď, ako  sa začne zvyšovať pulzová frekvencia srdca, v priebehu niekoľkých minút súčasne s tým sa vytvára  väčšie množstvo endorfínov. Cvičenie je skvelý spôsob, ako sa cítiť dobre a vyzerať skvele. Keď cítime po cvičení adrenalín, je to v dôsledku veľkého množstva endorfínov, uvoľňovaných počas výkonu. Existuje mnoho druhov fyzických aktivít, preto každý si môže nájsť niečo vhodné pre seba, čo sa mu hodí najviac. Úžasné sú napríklad aj prechádzky. Mnoho ľudí nevníma prechádzku ako cvičenie, avšak aj napriek tomu, že sa nejedná o aktivitu, po ktorej nevládzete dýchať, pomôže vám uvoľniť endorfíny. Aj chôdzu môžeme považovať za cvičenie, a to hlavne v tom prípade, ak kráčame rýchlejším tempom. V každom prípade je chôdza, aj vo forme prechádzky, vždy lepšia ako vylihovanie doma na gauči, pretože čerstvý vzduch má na naše telo mnoho pozitívnych účinkov. Skúsiť môžete napríklad aj severskú chôdzu – „nordic walking”, pri ktorej sa využívajú palice. Ide o dynamickú a zdraviu veľmi prospešnú chôdzu. Bolo zistené, že ľudia, ktorí kráčajú aspoň hodinu denne, majú o polovicu menšie riziko, že budú obézni. Viaceré štúdie zistili, že prechádzky spôsobujú zlepšenie kognitívnych funkcií. Vďaka kráčaniu získate lepšie výsledky v testoch a dokážete tiež rýchlejšie a presnejšie reagovať.
 

Vyberte si akýkoľvek pohyb. Zaručene vám v ťažkom období pomôže. / Zdroj: Bigstock

 

5. Vychutnávajte si ticho alebo meditujte

Stačí päť minút ticha, pokoja a uvoľnenia. Hladina stresu sa zníži, zvyšuje sa imunita, zlepšuje kvalita spánku. Navyše ľudia pestujúci pravidelnú meditáciu uvažujú viac racionálne a prípadné problémy ich oveľa menej znepokojujú. Podľa Imke Kirste, uzná­va­nej doktorky biológie, ktorá sa dlhodobo zaoberá priaz­ni­vými účin­kami ticha, už dve hodiny ticha denne vedú k vývoju buniek v hipo­kampe, teda v oblasti mozgu zod­po­ved­nej za tvorbu pamäti a emó­cií. V tomto prí­pade sa novo­vznik­nuté bunky stá­vajú fun­gu­jú­cimi neurónmi, ktoré plne slú­žia k pre­nosu ner­vo­vých impul­zov. Zjed­no­du­šene pove­dané, už dve hodiny ticha denne pomôžu k lep­šiemu sústre­de­niu a k jed­no­duch­šiemu utrie­de­niu si vlast­ných myš­lie­nok.

 

Znižovanie stresu je jedným z najčastejších dôvodov, prečo ľudia skúšajú meditáciu. Duševný a fyzický stres môže zvýšiť hladiny stresového hormónu kortizolu a škodlivých látok cytokínov, ktoré  podporujú zápaly. Tieto účinky môžu narušiť spánok, rozvinúť depresiu a úzkosť, zvýšiť krvný tlak a prispieť k únave a negatívnemu mysleniu. Niektoré formy meditácie môžu viesť k lepšiemu postoju človeka k sebe samému a pozitívnejšiemu pohľadu na život. Meditácie, ktoré znižujú cytokíny, môžu tiež zlepšiť náladu a odvrátiť depresiu. Štúdia, ktorá porovnávala mozgovú aktivitu ľudí praktizujúcich meditáciu s ľuďmi, ktorí meditáciu nepraktizovali, prišla k záveru, že u meditujúcich sa ukazuje zvýšená aktivita v oblastiach súvisiacich s pozitívnym myslením a optimizmom. Dve štúdie meditácie všímavosti zistili zníženú depresiu u viac ako 4 600 dospelých. Jedna štúdia sledovala 18 dobrovoľníkov, ktorí počas troch rokov praktizovali meditáciu. Štúdia zistila, že účastníci zažili dlhodobé zníženie depresie.
 

Meditácia je vynikajúcim prostriedkom v boji proti stresu. / Zdroj: Pexels

6. Robte radosť sami sebe

Robte to, čo vám prináša radosť. Myslite na svoje šťastie a snažte sa robiť radosť aj sami sebe. Nečakajte, že niekto iný sa o vašu radosť postará. Každý pociťuje radosť pri niečom inom. Kúpte si konečne vytúžené topánky, doprajte si deň strávený sledovaním dobrých filmov alebo si celé popoludnie čítajte v pohodlnom kresle. Nech si zvolíte čokoľvek, nech vám to hlavne urobí veľkú radosť. Zabudnite občas na zoznam povinností a venujte čas len sami sebe.
 

7. Počúvajte hlas svojej intuície

Telo nám často naznačuje, čo potrebujeme ešte pred tým, než si to uvedomíme. A preto je potrebné naučiť sa vnímať signály tela a duše. Ak cítite únavu, dajte si prestávku. Cestujte, ak máte chuť niekam vypadnúť. Zbavte sa denných povinností a priznajte si poctivo, ako sa cítite. Človek veľmi dobre vie, čo potrebuje. Stačí počúvať svoj vnútorný hlas.
 

8. Vyskúšať niečo nové

Každodenná rutina a neustály stereotyp zmení časom každého človeka na smutnú bytosť. V takýchto situáciách pomáha, keď vyskúšate urobiť niečo nové. Niekedy stačia úplné maličkosti. Choďte inou cestou z práce, navštívte novú cukráreň alebo začnite robiť niečo, čo ste doteraz nerobili. Každý má svoje sny. O čom ste snívali predtým, než ste sa stratili v realite každodenného života? Spojte sa naspäť so svojimi snami, nájdite starý denník, do ktorého ste si zapisovali svoje sny a  pripíšte si nové, ktoré máte teraz. O čom teraz snívate? Čo by ste radi dosiahli? Nájdite odpovede na svoje otázky. Práve odpovede, ktoré hľadáte, vám môžu pomôcť nájsť v živote ďalší smer. Keď sa naspäť spojíte so svojimi snami, budete sa cítiť menej stratení. Budete vedieť, čo chcete a o čom sníva vaša duša.
 

Nové veci sa môžete učiť v akomkoľvek veku. Vždy sa môžete naučiť niečo nové a zaujímavé. Je to proces, ktorý vždy dokáže obohatiť váš život. Na internete sa dá nájsť veľa videí s návodmi na najrôznejšie zaujímavé veci. Ak máte vyššie ciele, prihláste sa napríklad do nejakého kurzu.
 

9. Snažte sa budovať dobré vzťahy 

Nekvalitné  vzťahy nie je ľahké zmeniť na vzťahy plné pohody, zvlášť ak ide o rodinu, kolegov v práci alebo priateľov. Zamyslite sa nad všetkými ľuďmi okolo a priznajte si úprimne, aké emócie vnášajú do vášho života. Okolie má veľký vplyv na náš emočný stav. Snažte sa čo najviac času tráviť s ľuďmi, s ktorými sa cítite príjemne a neodoberajú vám energiu.
 

10. Píšte si denník

Znížiť stres, formovať pozornosť či rozvinúť tvorivé schopnosti, to všetko vám ponúka aj obyčajné vedenie denníka. Nenúťte sa do žiadnych románov, dôležitý je sám proces písania. Môžete si nájsť zaujímavú tému a môžete      o nej niečo napísať. Keď sa touto cestou zveríte so svojimi myšlienkami denníku, uľaví sa vám. A občas je aj užitočné prečítať si po čase svoje odhalenie a rozbory životných situácií.

 

Píšte si denník / Zdroj: Pexels

 


ZDROJE:
J.D.Pamplona Roger: Vychutnaj život
B. Burchard: Životný náboj
V. Capponi,T. Novák: Sám sobě psychologem
Čítajte viac o téme: Šťastie, Stres, Nastavenie mysle
Zdieľať na facebooku