Nedeľnú depresiu pociťuje mnoho ľudí. Ako ju prekonať?

Ukončenie  príjemných chvíľ a oddychu veľmi ťažko znášajú ľudia, ktorí trpia tzv. nedeľnou depresiou. Títo ľudia v nedeľu popoludní pociťujú stres, smútok, nervozitu, úzkosť a ďalšie nepríjemné pocity.
Ukončenie príjemných chvíľ a oddychu veľmi ťažko znášajú ľudia, ktorí trpia tzv. nedeľnou depresiou. Títo ľudia v nedeľu popoludní pociťujú stres, smútok, nervozitu, úzkosť a ďalšie nepríjemné pocity. / Foto: Unsplash / Andrea Piacquadio

Prežili ste krásny víkend s najbližšími, no akonáhle máte po nedeľnom obede, vaša nálada klesá a pociťujete úzkosť? Odborníci tento jav nazývajú nedeľnou depresiou. Čo robiť, aby ste jej príznaky zvládli čo najlepšie?

 

Víkendy, sviatky a dovolenky sú spojené s radosťou a príjemne stráveným časom. Ale takýto oddych netrvá večne a vždy príde jeho koniec. Toto ukončenie príjemných chvíľ a oddychu veľmi ťažko znášajú ľudia, ktorí trpia tzv. nedeľnou depresiou. Nejde o skutočnú lekársku diagnózu, keďže sa týka aj inak celkom zdravých ľudí. Nedeľná depresia sa objavuje u ľudí v nedeľu popoludní a pociťujú stres, smútok, nervozitu, úzkosť, paniku a ďalšie nepríjemné pocity. A je jedno, akú náročnú prácu majú. Nedeľná depresia sa nevyhýba brigádnikom ani generálnym riaditeľom.

 

Jedna štúdia zistila, že až 81 percent z viac ako 1000 respondentov sa s blížiacim sa koncom nedele cíti úzkostnejšie. Ukázalo sa, že rozdiel dokonca nie je ani v tom, či majú svoju prácu radi alebo nie. Tento stav navyše negatívne ovplyvňuje aj kvalitu spánku. Až 63 percent respondentov uviedlo, že z nedele na pondelok majú najhorší spánok. Tento jav potvrdzuje aj Anne Bartolucci, klinická psychologička a špecialistka v oblasti spánkovej medicíny, ktorá tiež uvádza, že najviac porúch spánku sa objavuje práve z nedele na pondelok. Čo teda stojí za nepríjemnými pocitmi v čase, kedy si máme užívať pohodu? A ako sa s úzkosťami a nervozitou čo najlepšie vysporiadať?

 

Čo spôsobuje nedeľný smútok?

Nájdenie jednoznačného riešenia neexistuje, pretože nedeľný smútok môžu spôsobovať rôzne a niekedy aj úplne protichodné faktory. Podľa doktorky Lindy Straus tento smútok vo väčšine prípadov spôsobuje neokortex, teda tá časť mozgovej kôry, ktorej úlohou je varovať nás pred nebezpečenstvom. Jedným z problémov je práve skutočnosť, že  kým v mysli sme už v budúcnosti, fyzicky zostávame v nehybnom ničnerobení, čo v nás vyvoláva stres. Naskočením do pracovného víru potom skutočne môžeme pocítiť úľavu. Čiže z tohto stavu nás najlepšie vyslobodzuje pondelok. Opätovným naskočením do pracovnej činnosti skutočne môžeme pocítiť úľavu. „Z rovnakého dôvodu sú ľudia v piatok najšťastnejší, hoci musia ísť do práce. Ich myseľ je už naprogramovaná na ďalší deň, " dopĺňa Bartolucci.

„Práca je mnohokrát považovaná za niečo negatívne. Buď nás príliš stresuje, alebo naopak nudí. Negatívne pocity fungujú ako preventívne varovanie pred možným nadchádzajúcim negatívnym zážitkom," vysvetľuje Linda Straus, ktorá zároveň upozorňuje, že dochádzanie do práce, nepriateľské vzťahy na pracovisku alebo neľútostný šéf môžu stav depresie výrazne zhoršiť.

 

Činnosti, ktoré vám môžu pomôcť

Mindfulness (všímavosť)

V prípade, že je nedeľné depresia vyvolaná obavami z blížiaceho sa pracovného procesu, odporúča terapeut Frank Healy usadiť sa v prítomnosti, a to napríklad prostredníctvom osvedčených techník všímavosti. V takýchto chvíľach, pri takomto prežívaní nemáte v sebe žiadne predsudky, ste sami so sebou, vnímate svet v nás a okolo práve teraz, v prítomnom okamihu. Je potrebné sa učiť spomaleniu, k otvoreniu pozornosti, porozhliadnuť sa okolo seba, všímať si to, čo bežne nevidíte. Je potrebné sa sústrediť  na farby, zvuky, vône, a to aj také, ktoré ste doteraz nevnímali. Základ je, aby ste nič nehodnotili a neposudzovali a nič neočakávali. To by vás len odvádzalo k premýšľaniu nad tým, čo bude nasledovať neskôr. Dobré je vnímať aj vlastné emócie a zmysly. Keď si v tomto momente uvedomujete, čo vnímate prostredníctvom zmyslov, cez ne si uvedomíte aj emócie, telesné pocity a dych. Keď dáte do súvislosti vonkajší svet a váš vnútorný svet a všímate si vyváženosť medzi vnútornou a vonkajšou pozornosťou, vtedy prichádza pocit spokojnosti. „Keď v nedeľu začnete pociťovať úzkosť alebo depresiu, sústreďte sa len na to, čo práve robíte. Rozhliadnite sa okolo seba po miestnosti alebo po  okolí, venujte pozornosť detailom a neustále zamestnávajte svoju myseľ, aby ste jej znemožnili obávať sa toho, čo príde v pondelok," opisuje jednu z metód Healy.

 

Venujte sa koníčkom, rodine a priateľom

Účinné je tiež pestovanie koníčkov a medziľudských vzťahov, ktoré dokážu voľný čas kvalitne vyplniť. Takže v nedeľu popoludní choďte napríklad plávať alebo do kina. Alebo si dajte relaxačný kúpeľ, čítajte dobrú knihu, počúvajte obľúbenú hudbu. Robte veci, ktoré vás naozaj tešia. Snažte sa myseľ nastaviť pozitívne.

 

Tí, čo svoju prácu milujú, by si mali na voľné dni naplánovať pestrý program

Nedeľnou depresiou nie sú ohrození len tí, ktorí pracujú z nutnosti, ale aj tí, ktorí svoju prácu milujú. Svojmu zamestnaniu oddaní workoholici väčšinou vôbec nevedia, čo majú robiť s voľným časom a počas dní voľna sa cítia previnilo, že zaháľajú. Keďže im presne naplánovaný rozvrh a nabitý denný režim vyhovuje najviac, odporúčajú im odborníci pristupovať podobným spôsobom aj k programu počas voľných dní. Preto je dobré, keď si na voľný deň naplánujú množstvo aktivít a vytvoria si bohatý program. Ten by však mal byť naplnený takými aktivitami, vďaka ktorým si zrelaxujú telo i dušu. Najvážnejšie stavy nedeľných depresií zažívajú jedinci, ktorí svoju prácu povýšili na hlavný zmysel života na úkor ostatných dôležitých pilierov. Títo ľudia žijú väčšinou sami a nič iné ako práca ich neteší. Pre uzdravenie je v týchto prípadoch potrebná vedomá zmena životného štýlu.

 

Ak sa v nedeľu venujete koníčkom, rodine, priateľom, zaujímavým činnostiam a aj napriek tomu váš nedeľný smútok neustupuje, pravdepodobne by ste mali zmeniť prácu alebo školu. Áno, aj školu. Nedeľné depresie totiž prežívajú nielen dospelí, ale aj deti, a to najmä tie, ktoré sú v škole šikanované spolužiakmi alebo učiteľmi.

Čítajte viac o téme: Voľný čas, Depresie, Úzkosť
Zdieľať na facebooku