Prečo je dôležité viesť dieťa k minimalizmu?

Výskumy  ukazujú, že príliš veľa hračiek negatívne ovplyvňuje pozornosť a sústredenie.
Výskumy ukazujú, že príliš veľa hračiek negatívne ovplyvňuje pozornosť a sústredenie. / Foto: Bigstock

Dnes majú deti množstvo hračiek. Obchody sú preplnené a kúpiť sa dá takmer všetko. Je však obrovské množstvo hračiek zárukou rozvoja kreativity a pozitívneho rozvoja dieťaťa?

 

Profesorka psychológie Kathy Sylva na britskej Oxford University skúmala viac ako 3000 detí od 3 do 5 rokov. Zistila, že keď majú veľké množstvo hračiek, vedie to k ich rozptyľovaniu a nezáujmu o hru. Aj ďalšia štúdia, ktorú robila americká psychoterapeutka Claire Lerner z inštitútu Zero to Three ukázala, že deti obklopené nadmerným množstvom hračiek sú zahltené a pôsobí na nich obrovské množstvo stimulov. Nemôžu sa dobre sústrediť, nedá sa im nič nové naučiť, a tak sa  postupne vzdávajú aj hry s hračkami. Príliš veľa hračiek spôsobuje podľa nej tiež to, že sa neučia vynaliezavosti. Vedci tiež zistili, že nezáleží len na množstve hračiek, ktoré dieťa má, ale tiež na tom, aké hračky to sú. Odborníci delia hračky na takzvané uzavreté a otvorené. Uzavreté sú tie, ktoré majú jednu vopred definovanú funkciu. Napríklad dieťa stlačí tlačidlo a auto zatrúbi. Otvorené sú tie, ktoré väčšinou samy nič nerobia a dieťa musí samo prísť na to, čo s nimi môže robiť. Samozrejme, tie druhé rozvíjajú dieťa viac. Výskumy teda ukazujú, že príliš veľa hračiek negatívne ovplyvňuje pozornosť a sústredenie. Keď je veľa hračiek v izbe, dieťa má pocit, ako keby všetky hračky na neho volali, vyvoláva to v ňom akúsi povrchnosť, a tak sa často hrá tak, že len vyberie všetky hračky z políc a odíde z izby a chce robiť niečo iné. Ako keby nemalo silu na samotné hranie a nevie sa do hry ponoriť.

 

Koľko hračiek stačí?

Americký propagátor „jednoduchého rodičovstva" Kim John Payne hovorí, že ideálne množstvo hračiek je také, ktoré si dieťa dokáže samo upratať za päť minút. To môže byť nejakých desať - dvadsať hračiek. Ak ste už vášmu dieťaťu nakúpili priveľké množstvo hračiek, mali by ste ho naučiť ich pravidelne triediť, premýšľať o nich, rozhodovať sa, ktoré mu ešte slúžia a ktoré by možno urobili radosť niekomu inému. Ak už máte väčšie deti a ich izba je už preplnená hračkami, mali by ste porozmýšľať nad tým, ako by ste mohli  spoločne uskutočniť triedenie hračiek. Ak máte menšie deti, prvé veľké upratovanie urobte bez detí, ale ďalšie upratovania by ste mali robiť spolu s nimi.

 

V budúcnosti budeme viac využívať minimalizmus

Ideálne je, keď sú ľudia od detstva vedení k minimalizmu, ktorí mnohí považujú za životný štýl budúcnosti. Minimalizmus sa čoskoro začne šíriť svetom ako nutnosť. Ľudia budú musieť zredukovať svoje výdavky na nakupovanie vecí, ak budú chcieť zachovať planétu Zem aj pre ďalšie generácie. Samozrejme, nebudú sa musieť zbaviť úplne všetkého, ale budú sa musieť uskromniť, obmedziť svoj majetok iba na veci, ktoré naozaj potrebujú a robia ich šťastnými z dlhodobého hľadiska. Minimalizmus je zbavenie sa závislosti od potreby vlastnenia, nakupovania a nekonečného naháňania sa za všetkými novinkami. Minimalista si užíva jednoduchosť a menej vecí a vie, že vlastnenie vecí ho neurobí šťastným. Vie, že zarábať viac a vlastniť viac je nezmyselné. Minimalizmus je život bez stresu a náhlenia sa. Minimalista má v živote dôležitejšie veci, ktoré ho robia šťastným. Ak sa aj my v našom živote zbavíme nepotrebných vecí a budeme vlastniť len to, čo bežne používame,  minimalizmus nám môže priniesť mnoho výhod.

 

Ako s minimalizmom zoznamovať deti?

1. Rodičia by mali byť vzorom

Ak rodičia chcú, aby ich deti nechceli všetko, čo vidia a aby dokázali mať okolo seba menej vecí, a teda aj hračiek, oni sami by sa mali takto správať. Ak rodičia chcú, aby sa ich deti dokázali vzdať určitých hračiek, oni sami by sa mali vedieť vzdať niektorých svojich vecí. Ak rodičia chcú, aby si dieťa svoje veci upratovalo, to isté, samozrejme, musia robiť oni. Ťažko môžete od dieťaťa chcieť, aby si upratovalo svoje hračky, keď vy si svoje veci neupratujete.

 

2. Nekupujte všetko, čo by ste chceli

Buďte príkladom pre deti a často sa rozprávajte s nimi o tom, čo by ste chceli, ale nekúpite si to a vysvetlite im prečo. Dieťa takto vidí, že rodičia premýšľajú nad tým, čo kúpia a čo nie. A keď kúpia, tak za akých podmienok a kedy. Keď sa takto rozprávate, dieťa lepšie chápe, že nemusí sa mu kupovať každá hračka, ktorá sa mu zapáči. Pochopí, že s niektorými hračkami sa môže pohrať u kamaráta a môže sa tak tešiť na ďalšiu návštevu, že niektoré hračky si môže s kamarátom občas vymeniť a niektoré si môže od niekoho napríklad požičať. Napríklad váš syn si na návšteve u kamarátov obľúbi  policajné auto a hrá si s ním celé dopoludnie. To je naozaj pekné, ale neznamená to, že musíte hneď bežať do hračkárstva a zaobstarať rovnaké auto domov. Je to predsa úžasná príležitosť tešiť sa na ďalšiu návštevu. Alebo si hračku môžete od kamaráta požičať. Dieťa sa s ňou pohrá a o niekoľko dní ju vráti.

 

3. Nekupujte hneď, skúmajte, či dieťa o nejakú hračku prejavuje dlhšiu dobu záujem

Deti majú veľa želaní. Jeden deň ich fascinujú zvieratká, druhý deň futbalisti. Asi nie je iný spôsob, ako odhaliť, ktorá záľuba vydrží, než jednoducho počkať. Aj u dospelých je to základný nástroj, ako robiť vedomejšie voľby pri nakupovaní. Počkajte pár týždňov a uvidíte, či dieťa o nejakú hračku, športovú potrebu alebo nejakú vec prejavuje dlhšiu dobu záujem.

 

4. Hračky trieďte pravidelne

Je dobré triediť hračky aspoň dvakrát ročne, u menších detí aj štyrikrát. Dobrý moment využite napríklad pred narodeninami alebo pred Vianocami, pretože to sú zvyčajne chvíle, kedy do domácnosti prichádzajú hračky nové. Z tohto dôvodu je dobré, keď im vytriedením starých pripravíte miesto. Pravidelne sa zbavujte tých hračiek, ktoré sú nefunkčné, z ktorých už deti vyrástli a dajte z izby preč i tie, ktoré už deti nebavia. Niekedy stačí odložiť hračky do pivnice a po čase ich opäť vytiahnuť. Malé deti ich niekedy vnímajú ako nové.Vysvetlite, čo urobíte s vytriedenými hračkami. Deti zvyčajne upokojí, keď im poviete, že neskončia v smetnom koši, ale že ich napríklad niekomu darujete alebo za nejaké iné hračky vymeníte.

 

5. Oboznámte príbuzných s princípmi minimalizmu

Je samozrejmé, že príbuzní, a to hlavne starí rodičia, túžia svoje vnúčatá obdarúvať okrem iného i  hračkami. Keď je to občas, tak nič zlé sa nedeje. Ale v dnešnej dobe, keď možností je obrovské množstvo, často sa veľké množstvo hračiek kupuje aj zbytočne. Často je to naozaj z veľkej lásky, ale tá sa dá prejaviť aj ináč. Ako zabrániť tomu, aby sa  vaša detská izba nezmenila na predajjňu hračiek? Pomôcť môže úprimný rozhovor. Môžete príbuzných poprosiť, aby neobdarovávali dieťa viac ako raz do roka  alebo im povedzte, aby sa zamerali na nehmotné darčeky. Napríklad to môžu byť vstupenky do kina, permanentky do ZOO alebo stačí, keď deťom venujú  čas a zoberú ich napríklad na prechádzku či výlet.

 

To, koľko a aké hračky deti majú, ovplyvňuje ich kreativitu, fantáziu a tiež správanie. Z tohto dôvodu je veľmi dôležité, aby ste často triedili hračky a ideálne by bolo, keby ste si postupne začali zvykať na minimalizmus, ktorý už je a v budúcnosti ešte viac bude potrebný na to, aby sme mohli pre budúce generácie zachovať zdravú planétu. Lebo ako Leonardo da Vinci povedal: „Jednoduchosť je konečnou vyspelosťou.” 

Čítajte viac o téme: Výskum, Minimalizmus, Hračky
Zdieľať na facebooku