3 pravidlá, vďaka ktorým môžete mať dobré vzťahy s ľuďmi

Každý človek chce žiť krásny a pokojný život a k tomu napomáhajú aj dobré vzťahy s najbližšími ľuďmi.
Každý človek chce žiť krásny a pokojný život a k tomu napomáhajú aj dobré vzťahy s najbližšími ľuďmi. / Foto: Bigstock

Existuje veľké množstvo pravidiel, vďaka ktorým môžeme prežívať krásne vzťahy. Dnes sa pozrieme na tie, ktoré sú už dlhé roky považované za tie najdôležitejšie a ktoré väčšinou  nikdy nesklamú.

 

Každý človek chce žiť krásny a pokojný život a k tomu napomáhajú aj dobré vzťahy s najbližšími ľuďmi. Niekedy je potrebné si uvedomiť, kde robíme chyby a zmeniť tie prístupy, ktoré nie sú považované za tie najšťastnejšie. Niekedy toho netreba zmeniť veľa, stačí sa zamerať na podstatné veci a vzťahy sa za pár dní môžu zlepšiť. Na čo je vhodné sa teda sústrediť?

 

1 | Hľadajte na ľuďoch dobré veci

Dajte si záležať na tom, aby ste na svojich blízkych, rodinných príšlušníkoch, partnerovi, partnerke, priteľoch či kolegoch hľadali niečo dobré. Neberte ich ako niečo samozrejmé, čo sa vyskytlo vo vašom živote. Hovorí sa, že nikoho nestretávame náhodou. Každý jeden človek prináša niečo do nášho života. Niekedy sú to dobré veci a niekedy aj tie zlé. Podstatné je, že aj z tých zlých sa vieme poučiť. V každom človeku je niečo dobré, jedinečné a neopakovateľné. Človek sa musí učiť umeniu nachádzať to. A keď to objavíte, povedzte mu to. Takto v tom druhom pomôžete rozvinúť jeho najlepšie stránky. A možno sa aj vďaka vám začne meniť na ešte lepšieho človeka. Oceňovanie iných je jedna z najkrajších vecí, ktorú môžete urobiť. Verte, že vhodná pochvala alebo srdečné, milé slovo dokáže urobiť hotové zázraky. Preto ak si prajete, aby nejaký blízky človek prejavoval to, čo je v ňom dobré, chváľte ho za to tak často, ako len môžete. Zdôrazňujte tieto jeho vlastnosti a hovorte o tom, ako sa vám to páči. Uvidíte, že výsledok na seba nedá dlho čakať.Vy budete mať vedľa seba skvelého človeka a on vás bude mať určite veľmi rád a určite vám pomôže práve vtedy, keď to budete najviac potrebovať.

 

2 | Buďte empatickí a snažte sa vycítiť, čo si druhý človek naozaj praje

Už sme si zvykli na to, že sa k najbližším ľuďom máme správať tak, ako si želáme, aby sa oni správali k nám. Toto je, samozrejme, dobré pravidlo. Myslím si však, že je dobré obohatiť ho aj o empatický rozmer, a tak by sme sa mali usilovať čo najlepšie počúvať a vnímať toho druhého a občas by sme sa mali správať aj tak, ako by si ten človek  práve želal, aby sa k nemu ľudia správali. Niekedy môže byť naozaj veľmi unavený a túži napríklad po tichu a samote, a tak mu to doprajme. V tejto chvíli nie je dobré, aby nám nasilu robil spoločnosť. Vtedy by sme mali ísť  niekam s priateľmi alebo si tiež dopriať chvíľu samoty. Je veľmi zdvorilé, keď dokážeme dopriať niekomu slobodný priestor, pretože to zrejme potrebuje a je to pre neho dôležité. Verte, že potom ešte s väčším potešením bude chcieť tráviť voľný čas s vami. Ocení, že ste porozumeli jeho potrebám a prianiam, čo je každému vždy príjemné a má to pre neho veľkú cenu. Inokedy môže človek túžiť po pozornosti a komplimentoch. Poskytnite mu oboje, aj keď napríklad nie ste zvyknutí niekomu skladať poklony. Jednoducho to urobte a uvidíte sami, ako dotyčný doslova rozkvitne a zmení sa vám pred očami. No takmer najviac ľudia túžia po tom, aby ich iní chválili, počúvali ich príbehy a obdivovali. Ľudia obyčajne investujú veľa osobných emócii do svojho majetku, charakteristických vlastností a úspechov. Ak obdivujete niečo, čo patrí niekomu inému, dotyčný bude so sebou spokojnejší. Môžete pochváliť zovňajšok, vlastnosti, skutky, úspechy, ich výkony. Azda najúčinnejší spôsob, ako zdvihnúť sebaúctu druhému človeku, je pozorne ho počúvať, keď vám niečo hovorí. Kľúčom k pozornému počúvaniu je klásť otázky a potom hltať každé slovo odpovede. Ak hovoriaci spomalí alebo príde na koniec svojej výpovede , položte ďalšiu otázku. Počúvajte, akoby to, čo vám dotyčný hovorí, bolo to najmúdrejšie a najzaujímavejšie, čo ste kedy počuli. Keď ľudí niekto pozorne počúva, ich mozog uvoľňuje endorfíny. Ich sebaúcta stúpa. Tento pocit šťastia si navyše spoja s vašou prítomnosťou. Od tohto momentu vás budú mať viac radi a budú vás považovať za zaujímavejšieho a inteligentnejšieho.

 

3 | Zbytočne neposudzujte iných

Je to úplne normálne, že stretávame ľudí, s ktorými nemáme rovnaké názory na svet. Neznamená to však, že jeden je zlý a druhý dobrý. Nikdy nerobte ani nehovorte nič, čo by mohlo znížiť sebaúctu druhého človeka alebo čo by mohlo spôsobiť, že by sa niekto cítil menej dôležito či hodnotne. Odmietnite klebety a nerozprávajte o nikom v zlom. Nikdy o druhom nerozprávajte nič, čo by ste mu nepovedali do očí. Najničivejšia sila vo všetkých medziľudských vzťahoch je deštruktívna kritika. Znižuje sebaúctu, rozčuľuje ľudí, núti ich zaujať obranný postoj a znenávidieť zdroj takejto kritiky. Niektorí ľudia sú napríklad dominantnejší než tí druhí, či majú iný spôsob vyjadrovania pocitov. Skúste to proste akceptovať a vnímať ich takých, akí sú. Veľmi sme zvyknutí všetko a všetkých porovnávať a posudzovať. A viete prečo?  Naše JA  sa chce odlíšiť od iných a chce byť lepšie ako JA niekoho iného.  Chce byť od ostatných krajšie, múdrejšie, šikovnejšie. Ako sa dá tento spôsob myslenia a pocitov prekonať? Podstata spočíva v uvedomení si emócií, ktoré s porovnávaním, odsudzovaním a posudzovaním súvisia. Konaniu vždy predchádza nejaký pocit. Keď si tieto pocity začnete hlboko uvedomovať, pozorovať ich a usmerňovať, zabezpečíte si tak kontrolu nad sebou a keď jednoducho pocítite, že vaše ego sa chce len ukazovať či povyšovať, zavládne vo vašom vnútri pokoj a obmedzíte tieto negatívne reakcie. Paradoxne sa potom často stáva, že tí, ktorí na seba nepotrebujú nejako výrazne poukazovať, stávajú sa pre ľudí veľmi príťažliví. V podstate človek nemá  žiadne právo chcieť nejako meniť ani tých, ktorí sú nám najdrahší a najbližší, a to ani vtedy, keby nás k podobnej snahe viedli tie najušľachtilejšie úmysly. Pokúsiť sa o niečo také môžu len oni sami, ak budú chcieť. Isteže im môžete povedať, čo konkrétne sa vám nepáči alebo s čím u nich nie ste spokojní, avšak konečné rozhodnutie - či to na sebe zmenia alebo nie – záleží len od nich. Ak chceme byť šťastnejší, lepšie je vnímať svojich blízkych takých, akí sú.  Ak ich postoje  či správanie je na míle vzdialené od nášho života, tak je lepšie obmedziť kontakty, ako im niečo prikazovať. Za tie príkazy vás budú len nenávidieť.

 


Zdroje:
Brian Tracy: Žiadne výhovorky!
Nancy van Peltová: Umenie komunikovať bez zábran
Čítajte viac o téme: Šťastie
Zdieľať na facebooku