Plogging – šport, ktorý pomáha našej planéte

Plogging je beh, ktorý dokáže zlepšiť okolie, kde žijete.
Plogging je beh, ktorý dokáže zlepšiť okolie, kde žijete. / Zdroj: FB

Zo Švédska sa do sveta šíri nová športová disciplína – plogging. Ide o tradičný beh, pri ktorom sa však človek zastavuje, aby počas behu zbieral aj odpadky.

 

Názov novej bežeckej disciplíny  je kombináciou slova „jogging“ a švédskeho termínu „plocka upp“, čo znamená „zdvihnúť“. Plogging vznikol ešte v roku 2016. Vymyslel ho 57-ročný Švéd a environmentalista Erik Ahlström. Keď sa presťahoval do Štokholmu zo severu krajiny, si uvedomil, že v meste je oveľa viac odpadu ako kedysi. Každý deň chodieval do práce na bicykli a vtedy zistil, že odpad z vedľa chodníkov alebo v kríkoch nikto nezbiera. Keď si šiel zašportovať, automaticky si zobral aj tašku a zbieral smeti.

 

Čím je plogging charakteristický?

Tento najnovší trend vyzýva ľudí, aby sa počas behu zastavovali a v podrepe zbierali odpadky. Zdravotné výhody ploggingu sa podobajú joggingu a počas pol hodiny ploggingu človek spáli 288 kalórií. Počas obyčajného behu je to väčšinou 235 kalórií. Je to  teda približne to isté množstvo ako pri behu za rovnaký čas. Jediný rozdiel sú pridané drepy alebo výpady na zbieranie odpadu. Plogging je efektívnym spaľovačom kalórií aj preto, lebo nielen beháte, ale bežci pri zbere odpadu drepujú, menia smery behu, spomaľujú a zrýchľujú. Beh s plným vrecom odpadkov k najbližšiemu kontajneru tiež zvyšuje tréningový efekt.  Pri tejto forme behu človek navyše ohýba  celé telo a do činnosti zapája aj ramená. Prirátať treba aj dobrý pocit za pomoc prírode. Stále platí a vždy platilo, že zbierať odpadky je oveľa užitočnejšie, než ich zahadzovať. Úžasné na tomto športe je i to, že nepomáha len jednotlivcovi, ale celej spoločnosti.

 

Popularita ploggingu narastá vďaka sociálnym sieťam

Slovo plogging sa stalo populárne aj na sociálnych sieťach a bežci si na Instagrame zdieľajú svoje zážitky a zverejňujú fotorgrafie nájdených odpadkov. Existuje tiež množstvo skupín na Facebooku, ktoré fungujú podobným spôsobom. Plogging sa vďaka sociálnym sieťam stáva komunitnou záležitosťou a zábavkou v rámci skupín. Fitness aplikácia Lifesum už dokonca umožňuje ľuďom zapísať čas strávený pri ploggingu ako časť tréningových nastavení.

 

Plogging je pre tých, ktorí chcú svojím pričinením zachrániť svet

Športovci tvrdia, že takýmto spôsobom nepomáhajú len sebe, ale aj okoliu, v ktorom žijú. Pri behu si nevyčistia len hlavu, posilnia telo, ale urobia aj dobrý skutok. Uvedomujú si, že odpad predstavuje obrovský problém v prírode i v mestách. Ich aktivita má tak výrazný ekologický rozmer.

 

Tento nový fenomén sa už teraz považuje za hit v oblasti športu a predpokladá sa, že naplno sa prejaví už v roku 2018 a v nasledujúcich rokoch. Je to však úplne prirodzený jav. Množstvo plastov, ktoré sa objavujú stále častejšie  nielen vo vodách, v prírode, ale kdekoľvek inde po celom svete, je alarmujúci.

 

A tak aj vy, keď budete trénovať beh a zbadáte odpad, vyhodenú plastovú fľašu, ohorok či obal z cukríkov, skúste ho zdvihnúť a  vložiť do tašky. Budete možno prekvapení, ako rýchlo sa v  priebehu pár minút vaša taška zaplní. A po čase možno zistíte, že vaše tréningy nadobudli úplne iný rozmer. Pocit z dobrého skutku zdvojnásobí vašu radosť. Zrazu sa vám nebude chcieť behať len kvôli kondícii, ale aj kvôli záchrane našej planéty.

Čítajte viac o téme: Šport
Zdieľať na facebooku