Ako predchádzať na dovolenke súrodeneckým hádkam?

Každá rodina si želá prežiť spoločnú dovolenku bez hádok a tak, aby si na nej všetci oddýchli.
Každá rodina si želá prežiť spoločnú dovolenku bez hádok a tak, aby si na nej všetci oddýchli. / Foto: Pexels

Chystáte sa na dovolenku a určite si potrebujete poriadne oddýchnuť. Všetko už máte premyslené, ale možno sa obávate, ako dovolenku zvládnu vaše deti a či sa nebudú zbytočne hádať. Ako v prípade hádok zvládnuť situácie čo najlepšie?


Hádky medzi súrodencami sú súčasťou rodinného života i súčasťou súrodeneckých vzťahov. Údery, plač, rozčúlenie, krik sú často prejavom potreby presadiť svoju vôľu, existovať navzdory tomu druhému. Všetci rodičia túžia po harmonických vzťahoch v rodine, no konflikty medzi deťmi prichádzajú a odchádzajú, sú bežnou súčasťou života a určitým spôsobom pomáhajú deťom pri formovaní ich osobnosti a začleňovaní do spoločnosti. Určite si toto všetko veľmi dobre uvedomujete, ale na dovolenku konflikty nechcete ťahať so sebou.

 

Lenže realita je často taká, že práve na dovolenke sa súrodenci majú chuť k sebe správať ako nepriatelia. Prečo? Je to aj tým, že mnohí sa počas školského roka doma často nevidia. Niekedy len večer a občas cez víkendy. Dovolenka im otvára čas a priestor na to, aby sa lepšie spoznávali, lebo majú na to dostatok príležitostí. A pri tom „spoznávaní“ sa veľmi často stáva, že si skočia do vlasov.

 

Nepríjemným situáciám sa za určitých podmienok dá predísť alebo ich môžete aspoň sčasti eliminovať. Ako to urobiť?

 

Zapojte deti do plánovania dovolenky

Určite sa všetko snažíte naplánovať tak, aby boli všetci členovia rodiny šťastní a spokojní. Prichádzate s mnohými nápadmi, vymýšľate, hľadáte čo najviac možností. Potom príde dovolenka a vždy sa nájde niekto, kto je nespokojný, nahnevaný alebo urazený. Najlepší spôsob, ako tomuto predísť, je spoločné rodinné plánovanie. Plánovanie dovolenky môže začať aj pár mesiacov či týždňov pred samotným odchodom. Nájdite si čo najviac informácií o destinácii, ktorú navštívite. Nájdite si tiež informácie aj okolí a atrakciách, ktoré ponúka. Spoločne s deťmi si čítajte informácie o múzeách, prírodných rezerváciách, historických pamiatkach, aquaparkoch, zaujímavých miestach a podobne. Program sa snažte už vopred zosúladiť tak, aby každému vyhovoval. Nikoho nenúťte do niečoho, čo vyslovene nechce navštíviť a je mu to nepríjemné. Dohodnite sa na kompromisoch. Napríklad, že jeden deň venujete túre a ďalší deň pôjdete do zábavného parku. Je úplne jasné, že všetkých členov rodiny úplne všetko baviť nebude, ale prispôsobiť sa vždy dá. Všetko je len otázkou dohody. Keď deti o programe vedia skôr, nie sú prekvapené a skôr sa s realitou stotožnia a nereagujú podráždene. Ak je to nutné, v niektoré dni sa rodina môže rozdeliť aj na dve skupiny. Jedna skupinka ide do múzea, druhá skupinka hrá futbal. Večer sa stretnete a porozprávate si zážitky.

 

Neplánujte  príliš veľa vecí

Ak máte menšie deti, nie je vhodné plánovať každú hodinu pobytu na dovolenke. Rodičia si často myslia, že deti by sa nemali nudiť, ale opak je často pravdou. Niekedy sa to s programom alebo so zábavou preženie a deti ešte viac hnevajú, lebo sú presýtené atrakciami a sú tak ešte viac unavené. Malé deti sa pod vplyvom veľké množstva dojmov veľmi rýchlo unavia a keď sú unavené, vyvolávajú konflikty, plačú, sú nepokojné. Kvôli tomu má potom znepríjemnený deň celá rodina. Niekedy je naozaj umením rozložiť aktivity tak, aby bolo všetko v poriadku, ale aspoň sa o to pokúste. Zábavu je potrebné plánovať rovnomerne a potrebné je striedať aktívny pohyb s odpočinkom.

 

Občas sa venujte každému dieťaťu individuálne

Každý pozná situáciu, keď sú ľudia dlhšiu dobu spolu, tak si už po určitej dobe lezú na nervy. Každý človek potrebuje pauzu, potrebuje byť aj sám so sebou. A tak je to aj u súrodencov. A tiež nezabúdajte na to, že každé dieťa chce byť osamote s otcom alebo s mamou. Mať rodiča určitú chvíľku pre seba je veľkou vzácnosťou hlavne vo veľkých rodinách. Počas dňa sa môžete rozdeliť tak, že otec ostane s deťmi na pláži a mama môže mať program len s jedným dieťaťom. Tento čas využívajte predovšetkým na úprimné rozhovory. Môžete ísť na prechádzaku, na zmrzlinu a podobne. A na ďalší deň to urobte s ďalším dieťaťom.Vďaka tomuto sú potom deti pokojnejšie a na dovolenke je príjemnejšia atmosféra.

 

Nevenujte sa tomu, o čom viete, že aj doma vyvoláva silné konflikty

Ak viete, že sa vaše deti vždy pohádajú pri nejakej spoločenskej hre, tak ju určite so sebou nenoste. Na dovolenke to nebude iné, ešte viac sa to vystupňuje. Naopak, skúste pribaliť do batožiny niečo nové. Nové karty, pexeso, kvarteto, ktoré deti nepoznajú, a tak nemajú s týmito hrami prepojené negatívne emócie. Výhodou spoločenských hier je i to, že nezaberú veľa priestoru a môžete ich využiť napríklad aj na letisku, kým čakáte na odlet alebo vo vlaku.

 

Jasné pravidlá si dohodnite ešte pred odchodom

Určite ste zažili situáciu, keď ste nastúpili do vlaku a deti sa začali hádať, kto bude sedieť pri okne. Ak to necháte na deťoch, deti sa nikdy nedohodnú a môže to skončiť aj bitkou. Už niekoľko dní pred odchodom sa dohodnite, kto kde bude sedieť a že o tom rozhodujú rodičia. Môžete to urobiť tak, že iný zasadací poriadok bude na ceste tam a iný na ceste naspäť. Je samozrejmé, že sa vaše rozhodnutie nebude deťom páčiť, ale jediným nepriateľom budú rodičia, a tak sa nebudú chcieť hádať medzi sebou.

 

Súrodenci sa neraz pohádajú pre žiarlivosť či vzájomnú súťaživosť. Rozhodujúca je pritom aj individuálna povaha, zmeny nálad a schopnosť prispôsobiť sa. Konflikty  medzi súrodencami sa môžu vyskytnúť aj na rodinnej dovolenke. Ak však budete mať premyslené jednotlivé kroky, vašu dovolenku prežijete bez problémov a všetci prídete domov nielen oddýchnutí, ale aj obohatení o pekné zážitky.

Čítajte viac o téme: Súrodenci, Cestovanie s deťmi
Zdieľať na facebooku