Cestovanie s deťmi: Prečo mnoho rodín miluje cestovanie vlakom?

Cestovanie vlakom má pre rodiny mnoho výhod, aj preto ho veľa rodín miluje.
Cestovanie vlakom má pre rodiny mnoho výhod, aj preto ho veľa rodín miluje. / Zdroj: Bigstock

Dovolenky sú v plnom prúde. Rodiny s deťmi najčastejšie cestujú autom alebo lietadlom. Ale aj vlak má svoje čaro a prináša so sebou veľa výhod a dobrodružstiev. Prečo je dobré cestovať s deťmi vlakom?

 

Cesta vlakom celú rodinu núti viac veci plánovať

Mnohí rodičia cestujú s deťmi vlakom preto, lebo túto formu cestovania považujú za poučnejšiu, zaujímavejšiu a dobrodružnejšiu. Cestovanie vlakom vyžaduje nielen od dospelých, ale aj od detí, trochu disciplíny a kreativity. Poriadne premýšľať musíte už pred cestou. Nemôžete brať toľko kufrov ako do auta. Musíte si poriadne premyslieť, čo naozaj potrebujete. A aj deti musia popremýšľať nad tým, bez čoho sa zaobídu a čo k životu naozaj potrebujú. Učia sa, ktoré veci sú podstatné a ktoré nie. Čiže pred cestou vlakom musí celá rodina viac plánovať a premýšľať nad postatnými vecami.

 

Cesta vlakom si vyžaduje disciplínu

Určite poznáte situácie, keď unavené deti sa v aute hlučne správajú, kopú do sedadiel, vynucujú si pozornosť a podobne. Vo vlaku sú deti v inej pozícii. Sú okolo nich cudzí ľudia a väčšinou si rozmyslia, či chcú byť len ony stredobodom pozornosti. Vo vlaku platí disciplína. Každý si musí dávať  pozor na svoje veci a tiež si viac premyslí, čo povie alebo urobí. Deti sa takto učia disciplíne i zodpovednosti za svoje veci. Je dobré, keď každé dieťa má aspoň malý batoh, v ktorom má niektoré svoje veci. Súčasťou disciplíny je aj sledovaniu času. Musíte sledovať odchody a príchody vlakov alebo čas strávený na kúpalisku, aby ste stihli vlak domov.

 

Vlak vám umožňuje väčšiu možnosť pohybu

V aute, v autobuse či v lietadle musí dieťa sedieť len na jednom mieste. Vo vlaku  nemusíte byť stále pripútaní a sedieť v jednej polohe. Môžete sa prejsť, deti sa môžu prebehnúť  a záchod je stále na dosah. V rýchlikoch a vlakoch vyššej triedy (IC, EC, SC) si môžete cestu spestriť aj občerstvením v jedálenskom vozni.

 

Môžete sa deťom naplno venovať

Vo vlaku máte zrazu dostatok času na rôzne hry a aktivity. Veľkou výhodou je, že vo vlaku na seba odrazu máte všetci čas. Nemusíme sa sústreďovať na šoférovanie. Konečne  sa môžete do sýtosti porozprávať so svojimi deťmi, vymieňať si dojmy z cesty, rozprávať si aj tie najtajomnejšie zážitky. Ak máte staršie deti, zábava je v podstate neobmedzená.  Môžete sa hrať množstvo hier. Aj vďaka cestovaniu vo vlaku vytvoríte svojim deťom zážitky na celý život a obohatíte ich oveľa viac, ako  keď im na cestu pribalíte najnovší tablet. Ak máte malé deti, okrem kreativity sa obrňte aj trpezlivosťou. Zoberte so sebou aj niekoľko kníh či pracovných zošitov. A keď už všetky alternatívy dôjdu, nechajte ich preskúmať vlak od stropu až po podlahu, od lokomotívy po posledný vozeň. Deti bývajú očarené napríklad aj pohyblivým stolíkom na nápoje, operadlom, ktoré sa dá donekonečna zdvíhať, otváraním a zatváraním dverí či vlastným odrazom v skle. To, čo je pre nás samozrejmosťou, je pre ne úžasným objavom.

 

Zdroj: Bigstock

 

Deti si vo vlaku precvičujú sociálne zručnosti

Vo vlaku nikdy necestujete úplne sami. Stretnete tety, ujov, babičky, študentov, ďalšie rodinky s deťmi, zoznámite sa so sprievodcami. Deťom rozhodne nebude chýbať sociálny kontakt. Môžu trénovať zdravenie, môžu sa slušne opýtať na voľné miesto, naučiť sa, že nesmú kopať okolo seba, lebo musia dávať pozor na spolucestujúcich, môžu sprievodcom podať cestovný lístok.

 

V niektorých vlakoch sú aj detské herne

Táto miestnosť je väčšinou vytvorená spojením troch klasických kupé. Na deti tu okrem veselých nálepiek po stenách celej herne čaká i tabuľa na kreslene, rôzne plyšové hračky a stavebnice, knižky, kožené taburetky na sedenie. V niektorých vlakoch je viac priestoru pre kočíky a prebaľovací pult na toalete.

 

Čo s kočíkom vo vlaku?

Prepravovanie kočíka s dieťaťom je bezplatné, detské kočíky je možné prepravovať vo všetkých vlakoch. Obyčajne sa prepravujú priamo vo vozoch s cestujúcimi. V regionálnych vlakoch sú priestory na uloženie kočíkov a bicyklov, ktoré sú na tento účel špeciálne skonštruované. V novovyrobených vagónoch je tento priestor umiestnený do nízkopodlažných častí tak, aby bol nástup s kočíkom ľahší aj bez pomoci ďalšej osoby. V diaľkových vlakoch je možné využiť služobný vozeň, ktorý poskytuje služby úschovne počas prepravy, vo vybraných typoch vlaku je zväčšený priestor na prepravu kočíkov a bicyklov (napríklad Pendolino, niektoré rýchliky Bratislava – Košice a ďalšie spoje, napríklad vlaky IC a EC). Ak sa nechcete starať o kočík, cestujte s baby vakom, baby šatkou alebo iným nosidlom.

 

Odkedy môže dieťa cestovať vlakom?

Dojča by sa nemalo prepravovať vlakom skôr, ako bude mať štyri mesiace. Prvé tri mesiace s ním teda cestujte len vtedy, keď je to nevyhnutné. V prostriedkoch hromadnej dopravy môže totiž chytiť nejakú nákazlivú chorobu. To isté platí aj pre matku.

 

Ako je to s cenou lístkov?

Deti do 6 rokov cestujú bezplatne a bez registrácie. Na registráciu je potrebné, aby zákonný zástupca predložil fotografiu dieťaťa s rozmermi 2x3 cm a cestovný pas dieťaťa. Ak dieťa nevlastní pas, treba predložiť rodný list dieťaťa a preukaz totožnosti jeho zákonného zástupcu. Po registrácii získa detský zákazník PREUKAZ PRE DIEŤA DO 15 ROKOV. Vo vlaku cestujúci predloží cestovný lístok na bezplatnú prepravu a preukaz vydaný pri registrácii.

 

Deti od 6 do 15 rokov

Železničná spoločnosť Slovensko popri bezplatnej preprave poskytuje možnosť zľavneného cestovného pre deti do 15 rokov, žiakov a študentov. Zľavnené cestovné sa dá využiť:

  • ak dieťa, žiak alebo študent nie sú registrovaní do bezplatnej prepravy,
  • ak chcú cestovať vlakom, v ktorom už pre vyčerpanú kapacitu nie sú k dispozícii cestovné lístky na bezplatnú prepravu,
  • ak nevyužívajú bezplatnú prepravu, prepravíme ich za 50 % obyčajného cestovného v 1. alebo 2. vozňovej triede,
  • vo vlaku EuroCity s príplatkom 1 €, vo vlaku SuperCity príplatok 1 € v 2. triede a 3 € v 1. triede,
  • vo vlaku InterCity môže dieťa od 6 do 15 rokov cestovať s doplatkom (najvýhodnejšie cestovné), ktorý zahŕňa miesto na sedenie,
  • pri kontrole cestovných dokladov Železničná spoločnosť Slovensko žiada preukázať vek dieťaťa akýmkoľvek úradným preukazom s aktuálnou fotografiou, menom, priezviskom a dátumom narodenia alebo rodným číslom.

 

Dobré rady na záver

  • Nezabudnite sa informovať a prakticky využívať možnosti poskytnutia rôznych druhov zliav z cestovného (hromadný cestovný lístok, kilometrová banka, časový lístok, skupinová či narodeninová zľava).
  • Buďte na stanici s dostatočným predstihom. Dobiehať na vlak tesne pred jeho odchodom sa vám s deťmi nemusí vyplatiť.
  • Zistite, či je vo vami vybranom vlaku diaľkovej prepravy vozeň pre cestujúcich s deťmi do 10 rokov (označený v cestovnom poriadku veľkým písmenom „D“), v ktorom máte prednostný nárok na miesto, takže vám cestujúci bez detí musia na požiadanie miesta uvoľniť, prípadne si vopred zarezervujte miestenky.
  • Ak si môžete priplatiť, choďte radšej 1. triedou – kupé bývajú priestrannejšie a komfortnejšie.
  • Starostlivú prípravu, čo sa zásobárne hier týka, oceníte aj pri dlhších cestách vlakom. Dobre môže poslúžiť napríklad aj cestovné scrabble, ktoré sa vám nevysype na zem.
  • Nezabudnite na dostatok jedla a pitia.
Čítajte viac o téme: Cestovanie s deťmi
Zdieľať na facebooku