5 spôsobov, ktoré vám pomôžu učiť sa rýchlejšie

Nájdite si techniky, ktoré budú pri učení vyhovovať vám.
Nájdite si techniky, ktoré budú pri učení vyhovovať vám. / Foto: Bigstock

Hľadáte kľúč, ako sa v náročných obdobiach pred skúškami učiť správne a hlavne rýchlo? Pozrite sa na spôsoby, ktoré vám učenie výrazne uľahčia.

 

1. Učte sa pravidelne a systematicky

Jednou z najčastejších chýb, ktoré študenti pri procese učenia robia, sú tie, že zanedbávajú samotný proces. Sami seba dostávajú do stresu tým, že sa sútreďujú na to, čo ešte nevedia a nie na to, čo všetko už dokázali a čo všetko pre to už urobili. Samozrejme, v rámci sústredenia sa na samotný proces je priam nevyhnutné pracovať naozaj precízne a systematicky. Pre spisovateľov to znamená napísať minimálne 500 slov denne, pre športovcov každý deň trénovať, pre ľudí, čo sa učia nový jazyk to znamená precvičovať ho každý deň. Robiť malé kroky možno neznie príliš atraktívne, ale je to jediná osvedčená cesta, ktorá študentov môže priviesť k akémukoľvek cieľu. Vždy majú lepšie výsledky tí študenti, ktorí sa učia priebežne než tí, ktorí sa učia len nárazovo počas skúškového obdobia.

 

2. Rozhodujúce sú metódy a nie čas

Keď hovoríme o učení sa niečoho nového, hneď v úvode je dôležité povedať, že nie je ani tak podstatné, koľko hodín učeniu sa nových zručností a vedomostí venujete, ale to, pomocou ktorých metód sa učíte. Neznamená to automaticky, že počet hodín nie je dôležitý. Dôležitejšie je však vybrať si takú metódu, pomocou ktorej sa dokážete naučiť najviac. Pri učení je dôležité využívať rôzne techniky učenia, ale aj rôzne zmysly. Nestačí sa len bifľovať.  Predstavujte si, ako funguje nejaký proces, ako vyzeral kráľ, ako sa cítili ľudia v stredoveku a podobne. Pýtajte sa, veďte sami so sebou dialóg. Všetko, čo vo vás vzbudzuje emócie, si zapamätáte oveľa skôr a jednoduchšie. Kľúčom k efektívnemu učeniu je aj úplná koncentrácia. Počúvanie hudby alebo iné rozptýlenia, ktorými sa snažíte zahnať nudu pri učení, efektivitu učenia znižujú. Môže vám pomôcť napríklad aj technika učenia, ktorú odporúča americký fyzik Richard Feynman alebo Metóda Loci, ktorej sa tiež hovorí metóda pamäťových ciest. Táto technika učenia  sa zrodila pred vyše 2000 rokmi. Používali ju Gréci i Rimania najmä vtedy, keď si potrebovali zapamätať hlavné body svojho prejavu. Metóda Loci je odvodená od slova locus, čo znamená miesto. Jej podstatou je vytvorenie takzvanej mentálnej cesty, čo je rad za sebou logicky zvolených objektov v známom prostredí. K týmto objektom si pomocou vizualizácie pripojíte informáciu, ktorú si chcete zapamätať. Inak povedané, ak si chcete niečo zapamätať, „uložte" si informáciu na konkrétne miesto, najlepšie také, ktoré veľmi dobre poznáte a ktoré sa nemení. Pomôcť vám môžu tiež myšlienkové mapy alebo mnemotechnické pomôcky.

 

3. Paretovo pravidlo

Autorom tohto nápadu je ekonóm a sociológ pochádzajúci z Talianska. Vilfredo Pareto je človek, ktorý ešte v 19. storočí zistil, že celkovo 20 percent jedincov vlastní 80 percent bohatstva Talianska. Neskôr vykonal veľké množstvo výskumov v rôznych krajinách a zistil, že pravidlo 80:20 sa nevzťahuje len na Taliansko, ale že podobný princíp vládne takmer všade. Okrem toho Pareto si platnosť tohto princípu všímal aj inde. Napríklad vo svojej záhrade si všimol, že 80 percent úrody hrášku je obsiahnutých v 20 percentách hrachových strukov. Nedokázal však vysvetliť, prečo je to tak. Tak isto 80 percent úspechu závisí od 20 percent tréningu a návykov, ktorých sa športovci držia. Neznamená to, že napríklad behanie, či správna strava nie sú dôležité, nie sú však podstatné natoľko, ako kľúčové aktivity, ktoré tvoria tých 20 percent úspechu.

V súčasnosti sa táto analytická technika využíva hlavne pri snahe zjednodušiť riadenie a rozhodovanie vo firmách. Základné princípy sú nasledovné:

  • 80% následkov vzniká z 20% príčin,
  • 80% profitu firmy pochádza od 20% klientov,
  • 80% sťažností pochádza taktiež od 20% klientov,
  • 80% zisku pochádza z 20% času, ktorý zamestnanci strávia prácou,
  • 80% príjmu pochádza z 20% produktov,
  • 80% produktov predá 20% zamestnancov.

 

Ako to súvisí s učením sa?  20 percent vášho vzdelávania vás môže priviesť k 80 percentám vašich výsledkov. Vysvetlenie je nasledovné. Ak sa napríklad učíte cudzí jazyk, potrebujete ovládať všetko: gramatiku, výslovnosť, písanie, čítanie, používanie časov a iné. Ak sa teda učíte napríklad taliančinu a viete, že v lete pôjdete do Talianska, budete potrebovať predovšetkým konverzačnú taliančinu. Táto oblasť tvorí približne 20 percent  zo všetkého, čo k výučbe jazyka patrí, no vám na dovolenke prinesie 80 percent toho, čo potrebujete. Zamerajte sa preto vždy naplno presne na tú oblasť, ktorú dokážete v praxi zužitkovať čo najlepšie. Nemusíte sa snažiť urobiť všetko alebo stihnúť všetko, čo je vo vašich silách. Zamerajte svoju pozornosť na 20 percent vecí, v ktorých ste naozaj dobrí. Za kratší čas toho v konečnom dôsledku stihnete viac.

 

4. Metóda Learnig by doing

Pri tejto metóde  sa vychádza zo štatistiky, v ktorej sa hovorí, že ľudia si zapamätajú:

  • 5 % z prednášky,
  • 10 % z toho čo prečítajú,
  • 20 % z audiovizuálnych materiálov,
  • 30 % z toho, čo vidia pri názorných ukážkach,
  • 50 % z toho, čo sa povie v skupinových diskusiách,
  • 75 % z toho, čo robili po tom, ako sa to naučili,
  • 90 % z toho, čo sa učili popritom, ako to robili.

Určite si spomínate, ako ste sa naučili napríklad bicyklovať, korčuľovať či plávať. Namiesto sledovanie tutoriáov alebo čítaní encyklopédií o tom, ako to správne robiť, ste to jednoducho urobili.

 

5. Nájdite si trénera/učiteľa/kouča

Či ide o oblasť podnikania, mimoriadne študijné výsledky alebo o šport, tí najúspešnejší ľudia majú spoločné jedno. Každý z nich mal niekoho, kto ich viedol. Existuje totiž niekoľko dôvodov, pre ktoré sa človek najčastejšie vzdáva skôr, než niečo dosiahne:

  • nemáte čas,
  • vystraší vás prvý neúspech,
  • nemyslíte to vážne,
  • stratíte záujem.

 

Keď ale budete mať trénera/učiteľa/kouča, ten vám pomôže vidieť slepé miesta, ktoré vy nevidíte. Prevedie vás aj cez ťažké časy, ktoré nevyhnutne prídu a vždy vás dokáže naučiť niečo nové.

Čítajte viac o téme: Efektívne učenie
Zdieľať na facebooku