Chcete si niečo naozaj dobre zapamätať? Použite metódu LOCI

Metóda Loci, ktorej sa tiež hovorí metóda pamäťových ciest, je technikou ktorá vám pomôže spomenúť si na nové informácie aj neskôr.
Metóda Loci, ktorej sa tiež hovorí metóda pamäťových ciest, je technikou ktorá vám pomôže spomenúť si na nové informácie aj neskôr. / Foto: Bigstock

Metóda Loci, ktorej sa tiež hovorí metóda pamäťových ciest, je technikou ktorá sa zrodila pred vyše 2000 rokmi. Používali ju Gréci i Rimania najmä vtedy, keď si potrebovali zapamätať hlavné body svojho prejavu. Metóda Loci je odvodená od slova locus, čo znamená miesto. Jej podstatou je vytvorenie takzvanej mentálnej cesty, čo je rad za sebou logicky zvolených objektov v známom prostredí. K týmto objektom si pomocou vizualizácie pripojíte informáciu, ktorú si chcete zapamätať. Inak povedané, ak si chcete niečo zapamätať, „uložte" si informáciu na konkrétne miesto, najlepšie také, ktoré veľmi dobre poznáte a ktoré sa nemení.

Metód Loci je teda založená na vytváraní pomocnej cesty. Najprv si vytvoríte cestu s jednotlivými zastávkami. Najjednoduchšiu cestu predstavuje byt alebo kancelária. V mysli si predstavíte napríklad byt. Otvoríte dvere, vojdete do predsiene, skontrolujete vešiak a skrine. Potom môžete pokračovať v kuchyni. Skontrolujete kuchynskú linku, chladničku, sporák, stôl. Ešte raz si premyslíte zastavenia na ceste:

  • dvere,
  • vešiak,
  • skriňa,
  • kuchynská linka,
  • chladnička,
  • sporák,
  • stôl.

Máte sedem stanovíšť. Dajme tomu, že si potrebujete zapamätať sedem slovenských spisovateľov z obdobia romantizmu. Štúr, Botto, Kráľ, Chalupka, Sládkovič, Kalinčiak, Matuška. Ku každému stanovišťu si môžeme priradiť jedno meno spisovateľa, pri čom si môžeme predstavovať ešte aj určité situácie. Dvere priradíte ku Štúrovi, pretože bol vodcom štúrovského hnutia a otváral dvere ďalším na ceste k múdrosti a k pravde. Sládkovič ako evanjelický kňaz nosil dlhý čierny kabát, ktorý si často vešal na vešiak. Takže vešiak si môžete priradiť ku Sládkovičovi. Keď otvoríte skriňu, pozerá na vás Janko Kráľ, ktorý bol za svoje poburovanie ľudí často vo väzení. Tým, že ste otvorili skriňu, vyslobodili ste ho aspoň na chvíľu z väzenia. Každá chalupa a každý dom má svoju kuchynskú linku. Sama Chalupku teda môžete priradiť ku kuchynskej linke. Ján Kalinčiak napísal Reštavráciu. A keďže Reštavrácia je skoro ako reštaurácia, Jána Kalinčiaka môžete priradiť k chladničke. Prečo? No, preto, lebo v každej reštaurácii máme okrem iného aj chladničku. K Jánovi Bottovi priradíte sporák a k Sládkovičovi stôl. Veď práve na stôl dávate často sladké (Sládkovič) dobroty.

Vo všeobecnosti je metóda Loci založená na tom, že k nejakej dôverne známej skupine informácií priradíme nové informácie pomocou vizualizácie. Pri spomínaní je potom ľahšie spomenúť si na jednotlivé časti dôverne známeho reťazca ako len na nové informácie. Vďaka tejto metóde je možné si zapamätať veľké množstvo nových informácií. Chce to len tréning a pravidelné využívanie metódy.

 


Zdroj: Christiane Stenger: Nenechajte svůj mozek zahálet
Čítajte viac o téme: Efektívne učenie
Zdieľať na facebooku