Ako sa naučíte nové veci najľahšie?

Ako sa naučíte nové veci najľahšie?
Ako sa naučíte nové veci najľahšie? / Foto: Shutterstock

Mozgy študentov sú väčšinou tak vytrénované, že sa niekedy za jedinú noc dokážu naučiť učivo na skúšku. Ale zostanú im takéto vedomosti na celý život? Nie. A ak sa skúška vydarí, väčšinou takýmto spôsobom študujú ďalej. Má potom zmysel takéto štúdium? Špecialistka na efektívne učenie Renáta Landgráfová takýto spôsob učenia nepovažuje za správny. V relácii v Českom rozhlase  uviedla najbežnejšie zákonitosti efektívneho učenia, ktoré študentom pomáhajú osvojiť si informácie na dlhšiu dobu.

 

1. Ak chcete študovať naozaj efektívne, začnite na prvej prednáške

Výhoda tohto prístupu spočíva nielen v tom, že sa systematicky učíte každý deň na skúšku, ale takto získané informácie vám zostanú dlho v pamäti ešte aj po skúške. Musíte sa motivovať, aby vám snaha vydržala. Musíte presvedčiť svoj mozog, že sa naozaj chcete učiť. Najlepšie si to uvedomíte tak, že si poviete, na čo všetko využijete získané poznatky. Ideálne je, keď si pred každou prednáškou uvedomíte a zopakujete, čo už viete, aby ste mohli hladko hladko zosúladiť staré poznatky s novými. Vďaka tomu, že si zopakujete, lepšie budete rozumieť tomu, čo prednášajúci vykladá. Lepšie sa vám budú robiť aj poznámky.

 

2. Poznámky musia byť čitateľné a prehľadné

Väčšina študentov sa snaží maximálnou rýchlosťou zapísať čo najväčšie množstvo poznámok a nepremýšľajú nad nimi. Nezabudnite pri písaní aktívne vnímať. Výhodou je, keď píšete rukou. Skúste písať kľúčové slová, frázy, skratky, robte si prehľadné tabuľky, diagramy alebo myšlienkové mapy. Ak píšete rukou, poznámky nemusia byť napísané nádherným písmom, dôležité je, že po sebe prečítate a máte v poznámkach prehľad. Ideálne je, keď si ďalší deň poznámky prečítate a zopakujete si, čo ste na prednáške počuli. Takéto opakovanie vám nezaberie veľa času, pretože na jednej prednáške sa toho nepovie až tak veľa.

 

3. Pri učení využívajte všetky zmysly

Pri učení je dôležité využívať rôzne techniky učenia, ale aj rôzne zmysly. Nestačí sa len bifľovať.  Predstavujte si, ako funguje nejaký proces, ako vyzeral kráľ, ako sa cítili ľudia v stredoveku a podobne. Pýtajte sa, veďte sami so sebou dialóg. Všetko, čo vo vás vzbudzuje emócie, si zapamätáte oveľa skôr a jednoduchšie. Kľúčom k efektívnemu učeniu je aj úplná koncentrácia. Počúvanie hudby alebo iné rozptýlenia, ktorými sa snažíte zahnať nudu pri učení, efektivitu učenia znižujú.

 

4. Keď už všetko viete, povedzte to niekomu

Vo chvíli, keď máte pocit, že dané učivo ovládate, je dobré ho povedať niekomu inému. Najefektívnejší spôsob učenia totiž spočíva v tom, že učíme niekoho iného. Samozrejme, skôr, než s tým začnete, je potrebné mať základné fakty v hlave. Neučte sa však spolu od začiatku, pretože každý človek má iné tempo a iný spôsob učenia. Učenie vo dvojici má zmysel len vtedy, keď už učivo ovládate a len si ho napríklad navzájom poviete.

Čítajte viac o téme: Pamäť, Efektívne učenie
Zdieľať na facebooku