8 tipov, ako sa učiť jazyky online

V poslednej dobe sme sa presvedčili, že učiť sa dá aj v online svete. Tento spôsob sa dá primeraným spôsobom uskutočňovať aj v oblasti vyučovania jazykov.
V poslednej dobe sme sa presvedčili, že učiť sa dá aj v online svete. Tento spôsob sa dá primeraným spôsobom uskutočňovať aj v oblasti vyučovania jazykov. / Foto: Bigstock

V poslednej dobe sme sa presvedčili, že učiť sa dá aj v online svete. Tento spôsob sa dá primeraným spôsobom uskutočňovať aj v oblasti vyučovania jazykov. Pozrime sa na niekoľko spôsobov, ako sa to dá čo najlepšie realizovať.

 

Technológie sa rozvíjajú veľkou rýchlosťou. Mobilné telefóny a tablety, nonstop pripojenie na internet, sociálne siete... Ľudia vďaka tomuto nežijú len  pohodlnejšie, ale aj menia svoje návyky, motiváciu a pozornosť. Aj výučba jazykov prechádza zmenou a metódy používané pred 100 rokmi sú nahrádzajú efektívnejšími online formami výučby. Lenže ako sa správne učiť online? Na čo sa zamerať? Čo funguje a čím len strácame čas?

 

1. Pri online učení je mimoriadne dôležitá motivácia

Pri online učení chýba pevný termín v diári, kpomocou ktorého by ste sa donútili pravidelne chodiť na angličtinu. Chýba lektor, vďaka ktorému ste zo slušnosti prichádzali na hodinu včas. Možno vám chýbajú aj domáce úlohy, vyvolávanie na hodine a podobne. Máte veľa slobody. To ale zároveň znamená, že celú zodpovednosť za svoje jazykové vzdelávanie nesiete výhradne len vy. Je síce lákavé, že môžete študovať kedy chcete, keď ste v dobrom rozpoložení, z pohodlného gauča a s kávičkou v ruke, ale ak od prvých dní nezačnete systematicky pracovať na svojej motivácii, dlho nevydržíte a veľa sa nenaučíte. Pre prácu s vašou vnútornou motiváciou musíte mať jasno, prečo sa cudzí jazyk učíte a že sa ho naozaj naučiť chcete. Musíte si stanoviť čiastkové ciele a tých sa pevne držať. Píšte si ich, odmeňujte sa za ich splnenie, zdieľajte svoje štúdium s ostatnými, aby ste reálny posun naozaj videli. Budete vnímať, že všetko dáva zmysel, že výsledky sa dostavujú a vy sa zlepšujete. Preto budete o to viac motivovaní ďalej pokračovať.

 

2. Pomôcť môže aj to, že študovať budete s kamarátom

Nájdite si niekoho, kto bude študovať s vami. Kolega z práce, kamarát, rodinný príslušník. Jednoduchý krok, ktorý môže priniesť zázraky. Dohodnite si spoločný študijný plán a pustite sa do štúdia. Raz týždenne si plán zrekapitulujme a zhodnoťte si, ako ste ho splnili či nesplnili. Následne si spoločne užite odmenu za splnenie. Štúdium s parťákom je pre niektoré tipy študentov v rámci online výučby veľmi dôležité. Nezabudnite, že nemáte lektora, ktorý vás k učeniu jazyka dotlačí a zodpovednosť za štúdium je len na vás. A nie všetci z nás sú vnútorne tak disciplinovaní, aby pri štúdiu dlhodobo vydržali. Niektorí potrebujú niekoho, komu sa budú za svoj jazykový posun zodpovedať. A ak to v online výučbe nie je lektor, musí za neho byť náhrada. Napríklad práve vo forme študijného kamaráta.

 

3. Predovšetkým rozprávajte

Stretávať sa pred obrazovkou počítača môže skomplikovať mnoho klasických cvičení, na ktoré ste zvyknutí z triedy. Čítanie dlhých textov je veľmi náročné na sústredenie a predstavuje zvýšenú záťaž pre oči, pri počúvaní často zle rozumiete. Z tohto dôvou je dobré sústrediť sa na hovorenie. Počúvajte rôzne rozhovory v rozmanitých situáciách. Potom tieto rozhovory napodobňujte. Niekomu možno pomôže, keď si niektoré dialógy zapíše a potom sa ich naučí. Ďalším stačí niekoľko kľúčových slov a na dialógy si spomenie. Dôležité je čo najčastejšie si ich opakovať.

 

4. Pred hodinou si všetko pripravte

Pri online vyučovaní potrebujete k dispozícii viacej stránok a odkazov, s ktorými priebežne pracujete sami alebo s online lektorom. Ak si človek vopred všetko nepripraví, cíti sa zmätený a tým, že niečo na poslednú chvíľu hľadá, prehliadne niektoré pokyny, cvičenia, úlohy. Tomuto sa dá ľahko predísť, keď si pred hodinou v pokoji pripravíte všetky stránky a odkazy, s ktorými bude pracovať, aby ste potom mohli plne sústrediť na podstatné veci. Vyhnete sa takto stresu. Nezabudnite si tiež otvoriť dokument, do ktorého si zapíšete poznámky, prípadné otázky a podobne. Tí študenti, ktorí sa písaním najviac naučia, si teda môžu najdôležitejšie poznámky prepísať v rámci domácej úlohy aj do zošita.

 

5. Využívajte rôzne online portály

Mnohí lektori hovoria, že učebnice pomáhajú hlavne pri štúdiu gramatiky (teoretické poznatky), v ktorých je väčšinou veľmi podrobne spracovaná. Pri precvičovaní gramatických javov, ale aj slovnej zásoby je dobré využívať rôzne online cvičenia. Existuje veľké množstvo možností, môžete využiť napríklad tieto platformy:

 

quizlet.com - umožňuje vytvárať skupiny slovíčok zameraných na určitú tému alebo môžete využiť tisíce verejných, už existujúcich tém. Stránka ponúka mnoho spôsobov, ako precvičiť slovnú zásobu: klasické testy, otáčanie kartičiek, ale aj niekoľko hier a tréning výslovnosti počúvaním profesionálnych nahrávok. Vďaka tomu sa hodí aj pre samoukov. Quizlet možno stiahnuť aj do smart telefónov.

 

coggle.it - ​​Coggle je skvelá platforma na vytváranie mentálnych máp. Hodí sa najmä na opakovanie slovíčok, ale aj k úvodnému brainstormingu pri otváraní novej témy alebo gramatiky.

 

Online jazyky – toto je projekt, ktorý spolupracuje s mnohými celebritami. Za správne vyplnené cvičenie vás pochváli nejaký herec, moderátor alebo spevák.

 

Udemy je online učebná platforma ponúkajúca množstvo kurzov z rôznych odvetví. Nájdete tu kurzy od technických záležitostí až po duchovný rozvoj. Niektoré kurzy sú zadarmo, väčšina je však spoplatnená a platba prebieha online. Výhodou je, že kurzy môžete absolvovať aj prostredníctvom mobilnej aplikácie, ktorá je zdarma dostupná v App Store alebo Google Play. Po splnení každého kurzu vám bude zaslaný online certifikát v pdf. formáte, ktorý je dôkazom o jeho absolvovaní.

 

OxfordX sú to bezplatné kurzy Oxfordskej univerzity. Ich lektormi sú renomovaní odborníci. K dispozícii máte vždy učebné materiály a témy k predmetu, prostredníctvom ktorých si ľahko môžete pozrieť či obsahová náplň kurzu spĺňa vaše očakávania. Po absolvovaní online kurzu však nezískate certifikát. Ak by ste ho chceli, museli by ste zaň zaplatiť $49 USD.

 

Okrem týchto existuje veľké množstvo webov, ktoré sú určené na vzdelávanie.

 

6. Študujte 20 minút každý deň

Zásadný rozdiel medzi výučbou offline a výučbou online je iný rytmus štúdia. Ak študujete online, zabudnite na to, že budete pri počítači sedieť raz týždenne hodinu a viac v kuse. Pri online výučbe môžete študovať tak, ako je to pre vás čo najviac prínosné. Najviac účinné tempo výučby je 20 minút denne, 5 dní v týždni. Dva dni v týždni si vždy nechajte na odpočinok a na upevnenie jazyka. Dvadsaťminútové študijné bloky majú svoje opodstatnenie v krivke udržania pozornosti. Najviac si z vyučovania odnesiete, ak ho  rozdelíte do 20 minutých blokov. Možno si hovoríte, že každý deň na angličtinu čas rozhodne nemáte. Ale opak je pravdou. 20 minút do svojho časového harmonogramu sa dá vždy zaradiť, pretože ono to utečie ako voda. Naopak, väčší problém je, urobiť si čas hodinu a viac naraz, pretože to už musíte dobre plánovať, posúvať ostatné aktivity a podobne. Dôležité tiež je, aby ste po 20 minútach naozaj prestali študovať a aby ste sami sebe ukázali, že to rýchlo utieklo. Len tak budete motivovaní ďalší deň študovať znova. Budete totiž vedieť, že to zase utečie a nič kvôli výučbe cudzieho jazyka nezmeškáte. Samozrejme, ak máte čas a ste v stave  flow, teda ste do výučby ponorení a cítite, že vás baví, tak prestávať nemusíte a svoje flow maximálne využite.

 

7. Zabávajte sa v cudzom jazyku vo voľnom čase

V cudzom jazyku pozerajte rôzne videá, počúvajte podcasty a postupne si môžete vytvoriť online knižnicu plnú autentických a zábavných zdrojov, ku ktorým sa môžete priebežne aj vracať. Vytvorte si teda v bežnom živote cudzojazyčné prostredie, teda počúvajte a sledoujte čo najviac materiálov v reči, ktorú sa práve učíte. Na to je ideálna Netflix, Amazon Prime, ale aj všetky podobné streamovacie platformy, kde nájdete nekonečné množstvo zaujímavých filmov a seriálov. Najlepšie je, samozrejme, sledovať ich v originálnom jazyku a pustite si čokoľvek, čomu nerozumiete, niekoľkokrát za sebou.

 

8. Občas spolupracujte aj s lektorom

Ideálne je, ak vám to možnosti dovolia, keď online vyučovanie skombinujete aj učením s lektorom. Lektor jednak obohatí vašu komunikáciu v cudzom jazyku a tiež zhodnotí vaše reálne výsledky, ktoré ste sa naučili. Spoločne preberiete problémové miesta. Tiež vás motivuje k ďalšiemu štúdiu a môže byť aj akýmsi prísnym nástrojom, ktorý niektorí študenti jednoducho potrebujú. S lektorom sa môžete stretávať, ale je možné sa s ním spájať aj online.

Čítajte viac o téme: Cudzie jazyky, Online vzdelávanie
Zdieľať na facebooku