20 tipov, ktoré udržia vašu pozornosť pri online učení

Pri online učení je veľmi dôležité udržať si čo najdlhšie dobrú sústredenosť a pozornosť.
Pri online učení je veľmi dôležité udržať si čo najdlhšie dobrú sústredenosť a pozornosť. / Foto: Bigstock

Pri online vzdelávaní je veľmi dôležité udržať si čo najdlhšie dobrú sústredenosť a pozornosť. Existuje niekoľko krokov, ktoré vám v tom môžu pomôcť.

 

V súčasnosti je bežné, že množstvo detí, ale aj dospelých ľudí sa učí dištančnou formou alebo hybridne. Mnohí z nich pri online vzdelávaní prišlo na to, že majú problém sústrediť sa na jednu vec a sú často rozptýlení. Pozrime sa na to, ako sa dopracovať k lepšej sústredenosti nielen počas online hodín v škole, ale aj na rôznych online kurzoch a seminároch.

1. Maximalizujte si obrazovku, na ktorej prebieha kurz, seminár alebo vyučovacia hodina. Toto je najjednoduchší, ale účinný spôsob, ako minimalizovať rozptýlenie. Zatvorte všetky ostatné okná. Niekedy je to naozaj nevyhnutné.

 

2. Odhláste sa zo svojho e - mailu a sociálnych sietí. Vypnite si aj všetky upozornenia. To isté urobte aj s telefónom.

 

3. Na nástenku alebo do kalendára si podrobne zaznačte rozvrh hodín alebo čas, kedy máte vyučovanie a niekoľko minút vopred sa pripojte. Učenie vnímajte tak vážne, ako by ste sedeli v triede.

 

4.Používajte slúchadlá s potlačením hluku. Zablokujte všetky ďalšie zvuky a sústreďte sa na úlohu, ktorú práve máte riešiť.

 

5. Niekomu pomáha, keď počúva hudbu, ktorá mu pomáha sústrediť sa. Mnoho študentov používa túto metódu, aby zabránili svojej mysli, aby zablúdila tam, kde nemá.

 

6. Vytvorte si taký študijný priestor, aby ste sa v ňom cítili príjemne a pohodlne.

 

7. Jednoduché, ale efektívne je aj to, keď zatvoríte v izbe dvere.

 

8. Niekomu pomáha to, keď si napíše cieľ svojej hodiny na papier a má ho pred očami. 

 

9. Odmeňte sa za splnenie malých úloh. Po každej vyučovacej hodine, na ktorej ste sa dokonale sústredili, sa odmeňte napríklad kratučkým vtipným videom.

 

10. Zaplaťte za certifikát, ktorý môžete získať po ukončení kurzu. Odborníci zistili, že ľudia,  ktorí si zaplatia za certifikát, ktorý je súčasťou kurzu, majú desaťnásobne vyššiu šancu, že kurz dokončia.

 

11. Oznámte svoje zámery verejne. Keď sa zaregistrujete na nový kurz, uverejnite o ňom príspevok na Facebooku alebo  na Twitteri a spomeňte ho priateľom a kolegom. To, že to verejne oznámite, vás viac motivuje k tomu, že sa učeniu budete naozaj venovať.

 

12. Oblečte sa ako do práce. Toto je tiež spôsob, ako sa viac motivovať k učeniu a svoje učenie brať naozaj vážne.

 

13. Rozdeľte si úlohy na menšie časti. Keď si prácu rozdelíte na veľmi malé úlohy, môžete ľahko dokončiť kurz len vďaka niekoľkým minútam práce denne.

 

14. Staňte sa súčasťou študijnej skupiny. Toto je silný a osvedčený motivačný prostriedok. Nájdite si študijnú skupinu v diskusnom fóre o kurze alebo si v kurze vytvorte svoju vlastnú.

 

15. Nájdi si študijného kamaráta. Zoznámte sa s niekým v diskusnom fóre alebo sa zaregistrujte na kurz s priateľom.

 

16. Vyberte si z rodiny niekoho, komu môžete rozprávať o svojich cieľoch alebo o tom, čo ste sa už naučili.

 

17. Využívajte techniku Pomodoro. Ide o metódu, s ktorou v 80. rokoch 20. storočia prišiel Talian Francesco Cirillo a má docieliť, aby ste čo najviac maximalizovali vašu koncentráciu a produktivitu. Technika vychádza zo skutočnosti, že človek sa na vykonávanú úlohu dokáže plne koncentrovať len niekoľko minút. Ak si následne nedopraje krátku prestávku, jeho koncentrácia a výkonnosť klesajú.

 

Dôležitý je nasledujúci postup:

Stanovte si úlohu, ktorú chcete splniť a nastavte si časovač na 25 minút. Počas tohto bloku sa intenzívne venujte danej úlohe. Po uplynutí tejto doby si dajte 5 minútovú prestávku, pričom toto celé opakujte štyrikrát. Po štvrtom raze prichádza veľká prestávka, 15 až 20 minút.

Vďaka tomuto systému sa počas 25-minútového pracovného bloku, ktorý nazývame „pomodoro“, plne sústreďte na vykonávanú úlohu a počas prestávky uvoľnite napätie a zresetujete tak myseľ. Cez prestávku sa venujte najmä takým aktivitám, ktoré vám pomôžu odreagovať sa. Takže neseďte na stoličke za PC, ale prejdite sa po miestnosti, dajte si kávu alebo čaj, vydýchajte sa a ponaťahujte sa. Francesco Cirillo uviedol, že vďaka jeho technike je možné nárast produktivity spozorovať veľmi rýchlo, a to už v priebehu 1-2 dní.

 

18. Robte  si poznámky. Aj toto je veľmi dobrý  spôsob, ako si udržať motiváciu a reálne sa učiť. Teda neodbiehať mysľou kdekoľvek inde. Mnoho odborníkov sa zhoduje v tom, že ani v tomto novom svete online vzdelávania sa nič nevyrovná písaniu poznámok.

 

19. Vyskúšajte meditáciu. Meditácia je tiež  skvelá metóda na budovanie schopnosti zamerať sa na učenie, zbavenia sa  stresu a pomáha tiež formovať zvýšenú  kontrolu nad emóciami. Ľudia, ktorí meditujú, si dokážu lepšie udržiavať svoju pozornosť a zostať dlhšie zameraní na svoju úlohu, lepšie si pamätajú podrobnosti o svojich úlohách a tiež sa ľahšie dokážu preorientovať zo svojich úloh na úlohy nové.

 

20. Dodržiavajte prestávky Nemôžete sa sústrediť nekonečne dlhý čas a sústredenie často unavuje. Dôležité je na chvíľu vypnúť, urobte si prestávku, choďte von, nadýchajte sa čerstvého vzduchu, doprajte si krátky spánok a podobne. Mozog potrebuje krátku prestávku aspoň každú hodinu. Neustálym koncentrovaním sa na úlohu mozog stráca schopnosť pracovať a spracovávať informácie a úroveň koncentrácie klesá. Prestávkami sa môžete vrátiť k svojej činnosti znova čerství, aktívni a dlhšie vydržíte byť zaujatí potrebnou tematikou.

Zdieľať na facebooku