Feynmanova technika učenia: V prvom rade učte vždy iných!

Ako sa rýchlejšie učiť odporúča aj Richard Feynman, jeden z najslávnejších amerických fyzikov a nositeľ Nobelovej ceny.
Ako sa rýchlejšie učiť odporúča aj Richard Feynman, jeden z najslávnejších amerických fyzikov a nositeľ Nobelovej ceny. / Zdroj: Bigstock

Existuje veľké množstvo druhov, typov, techník a metód učenia sa. Mnohé z nich sľubujú efektívnejšie a rýchlejšie pochopenie danej látky alebo lepšie známky zo skúšok. No nie na každého sedí všetko, a tak sa môže cesta za hľadaním toho správneho spôsobu stať trápením. Dnes sa pozrieme na techniku učenia, ktorú odporúča americký fyzik Richard Feynman.

Richard Feynman, jeden z najslávnejších amerických fyzikov a nositeľ Nobelovej ceny, používal veľmi účinnú metódu učenia sa. Podstata Feymannovej techniky tkvie v tom, že danú tému učíte niekoho iného. Tak najrýchlejšie zistíte, kde sú trhliny vo vašich vedomostiach. Iba štyri kroky a tému budete ponímať do hĺbky a zapamätáte si oveľa viac informácií. Feynmanova technika je skvelá, keď sa potrebujete naučiť nové témy, zlepšiť pochopenie alebo si kvalitnejšie zapamätať fakty či pripraviť sa na skúšku.

 

„Vyberte si problém. Vec, o ktorej ste počuli, ale nerozumiete jej a robte s ňou všakovaké triky. Nečítajte iba, hrajte sa a robte triky. Nedrite, neštudujte, neriešte iba úlohy – objavte v sebe vzrušenie, vášeň a hlavne nájdite si čas na prechádzky a premýšľanie.“

- Richard Feynman


 

4 kroky, ktoré vám môžu pomôcť pri učení

 

1. KROK

Zvoľte si tému, ktorú chcete pochopiť a začnite ju študovať. Na jednu stranu v zošite si napíšte všetko, čo o danej téme viete. Keď sa niečo nové naučíte, dopíšte to na druhú stranu v zošite.

 

2. KROK

Predstavujete si, že tému vysvetľujete spolužiakom. Uistite sa, že na vysvetlenie používate jednoduchú slová.

 

3. KROK

Ak sa zaseknete, vráťte sa späť k študijnej literatúre. Určite presne viete, čo neovládate. Problémové časti si opäť naštudujte tak, aby ste ich vedeli vysvetliť spolužiakom.

 

4. KROK

Zjednodušujte a používajte analógie, teda podobné prvky. Slovnú zásobu sa snažte čo najviac zjednodušiť, fakty spájajte s podobnými javmi, prvkami a situáciami. Takto si prehlbujete poorozumenie témy.

 


Zdroj: How to learn faster with Feynam Technique
Čítajte viac o téme: Efektívne učenie
Zdieľať na facebooku