Mnemotechnické pomôcky alebo ako nezmysly pomáhajú našej pamäti

  Foto: Pexels

Iste ste o nich niekedy počuli a zopár ste ich určite aj využili. Nezmyselné sú totiž len naoko a pri zapamätávaní niektorých vecí dokážu zohrať veľmi dôležitú úlohu. Napríklad pri tom type učiva, ktorý si neviete uložiť do pamäti  inak ako nabifľovaním. Ale mnemotechnickými pomôckami si tiež možno pomôcť pri memorovaní informácii, ktoré sa vám zdajú logické, ale jednoducho je ich veľa alebo sú preplnené neznámymi termínmi.

Ľudia si všeobecne pamätajú veci, ktoré im dávajú zmysel alebo ktoré si vedia spojiť s niečím, čo poznajú. Študenti, ktorí sa snažia memorovať niečo, čomu nerozumejú, s najväčšou pravdepodobnosťou strácajú čas.

 

Mnemotechnické pomôcky predstavujú myšlienkové asociácie, vytvárané na základe istých podobností, ktorými tieto informácie pripodobníte k niečomu, čo poznáte a čo je vám blízke. Málokedy sú však vytvárané sofistikovane, podľa nejakých logických súvislostí, častejšie ich ľudia vymýšľajú prvoplánovo, napríklad na základe začiatočných písmen slov. V každom prípade platí, že najskôr si zapamätáte práve tie informácie, ktoré súvisia s niečím, čo máte radi, alebo ku ktorým pridáte nejakú vlastnú myšlienku. Takže najlepšie vám poslúžia práve tie mnemotechnické pomôcky, ktoré si vymyslíte sami.

 

Ako na to? Týchto pár tipov vám môže pomôcť:

  • Zapojte niečo, čo máte radi, čo je pre vás typické.
  • Môžu to byť obľúbené veci či zvieratá, ale aj žargón, nárečové slová, ktoré používate vy alebo niekto z vašich blízkych.
  • Niečo, čo aspoň trochu súvisí s informáciou, ktorú si potrebujete zapamätať. Znižujete tým riziko, že si síce budete pamätať mnemotechnickú pomôcku, ale požadovanú informáciu nie.
  • Niečo vtipné.
  • Niečo nekonvenčné.
  • Nejaké prasačinky. Čo si budeme klamať, na tie si človek spomenie najľahšie.

 

A pre inšpiráciu – existuje aj pár dobre známych mnemotechnických pomôcok:

 

Polomer Zeme: 6378 km – ŠeTri Sedem Oslov

Vitamíny rozpustné v tukoch: DEKA

Struny na gitare: Eva Hodila Granát Do Atómovej Elektrárne

Rímske čísla 50, 100, 5001000: LaCo DoMa

 

Intelektuálna vsuvka: Mnemotechnické pomôcky sú pomenované podľa Mnémosyné, gréckej bohyne pamäte a matky deviatich múz.

 

A na záver jeden príklad zo života, ako vytváranie vlastných mnemotechnických pomôcok môže fungovať. Túto konkrétnu asociáciu zrejme nevyužijete, ak sa len náhodou neučíte sa po maďarsky, no uznajte, že je pekná a zapamätateľná:

Sneh sa po maďarsky povie . A presne preto Mikuláš/Santa Claus hovorí Hó hó hó! – Sneh, sneh, sneh! On oslavuje vianočné počasie!

 

Podeľte sa s nami o tipy na ďalšie mnemotechnické pomôcky, ktoré používate! A tiež dajte vedieť, ako sa vám darí pri vytváraní nových.

Čítajte viac o téme: Pamäť, Efektívne učenie
Zdieľať na facebooku