Dovolenka so starými rodičmi môže dopadnúť aj katastrofálne. Psychológ radí, na čo si dať pozor

Dovolenka so starými rodičmi môže dopadnúť perfektne, ale i katastrofálne. Záleží na tom, ako sa na ňu pripravíte. Psychológ Lucian Kantor odporúča, na čo si dať pozor.
Dovolenka so starými rodičmi môže dopadnúť perfektne, ale i katastrofálne. Záleží na tom, ako sa na ňu pripravíte. Psychológ Lucian Kantor odporúča, na čo si dať pozor. / Zdroj: Bigstock

Je leto a mnohé rodiny chodia na dovolenky. Niektoré rodiny si berú so sebou aj starých rodičov. Je to skvelá voľba, pretože sa môžu ešte viac upevniť rodinné putá. Nemali by ste však zabúdať na niektoré základné pravidlá, pretože spoločná dovolenka sa môže zmeniť aj na niečo nepríjemné, čo ste vôbec nečakali a vzťahy v rodine naopak naštrbiť. O tom, na čo si dať pri dovolenkovaní viacerých generácií spoločne pozor hovoril v Českom rozhlase aj  psychológ Lucian Kantor. Je presvedčený, že väčšine problémom na spoločnej dovolenke sa dá predísť prípravou. Čo rodičom a starým rodičom odporúča?

 

Niektoré veci si musíte ujasniť ešte pred dovolenkou

„Najväčším dôvodom problémov býva spôsobená nejednosťou predstáv rodičov, starých rodičov i detí. A tak neváhajte a pred dovolenkou sa všetci spolu stretnite a dôkladne porozprávajte,“ radí psychológ. Dôležité je zamerať sa na  základný cieľ, a to je hlavne to, aby deti boli v pohode. Ujasnite si ešte pred dovolenkou hlavné priority. Medzi také základné veci, ktoré by ste si mali premyslieť patria hlavne tieto:

  • kedy pôjdu deti spať a kedy budú vstávať,
  • ktoré aktivity budú deti vykonávať,
  • ktoré podujatia, pamiatky, atrakcie spolu s deťmi navštívite,
  • čo budú deti jesť (presne sa dohodnite na množstve sladkostí a zmrzliny),
  • dohodnite sa, koľkokrát rodičia budú chcieť ísť večer na diskotéku, zábavu, aby starí rodičia vedeli, že v ten večer sa o vnúčatá starajú oni,
  • doprajte starým rodičom chvíle bez vnúčať, aby si mohli v rámci dovolenky urobiť aj vlastný program.

 

 

Aj na dovolenke musí byť výchova jednotná

Aj na dovolenke by mali byť výchova rodičov a starých rodičov jednotná. Ale realita býva často iná. „Zmierte sa jednoducho s tým, že starí rodičia budú takmer vždy vychovávať trochu ináč ako rodičia. Nie je na tom nič zlé, kým nenastane problém v tom, že sa výchovné štýly nedopĺňajú, ale popierajú. V takomto prípade je dôležité nevytvárať konflikt tým, že sa dospelí začnú navzájom presviedčať o tom, ktorý výchovný štýl je lepší. Zamerajte sa radšej  na zmysel spoločného úsilia. Možno smerujete k tomu istému cieľu, len inými cestami. A toto je dôležité si uvedomiť. Vďaka tomuto uvedomeniu môžete dospieť k vzájomnej zhode,“ upozorňuje rodičov psychológ Lucian Kantor. Dôležité je si uvedomiť, že ak má niekedy niekto iný názor, nemusí zákonite robiť niečo zle. Pri rozhovoroch je dôležité povedať presne, čo kto chce a nielen spomínať to, čo kto nechce. Ako problém sa často javí to, že si nevieme navzájom presne povedať, čo kto chce.

Potrebná je jednota najmä v morálnych hodnotách, ale aj v pravidlách bezpečnosti, ktoré sa majú zachovávať. V základných bodoch výchovy musíte ostať neoblomní, inak deti rýchlo spozorujú možnosť, ako využiť situáciu vo svoj prospech a môžu sa stať neznesiteľnými spoločníkmi. Dieťa potrebuje poznať hranice, a to rovnako, keď je s rodičmi ako aj so starými rodičmi.

 

Foto: Bigstock


 

Starí rodičia sa chopia iniciatívy, ak rodičia zlyhávajú

Starí rodičia zasahujú do výchovy hlavne vtedy, keď majú pocit, že rodičia svoje deti nevychovávajú. To sú práve tie situácie, pri ktorých deti bezcieľne pobehujú, kričia, bijú sa alebo plačú. Práve vtedy chcú zasiahnuť starí rodičia, lebo majú pocit, že rodičia situáciu nezvládajú. Z tohto dôvodu je vždy dobré mať premyslený nejaký program pre deti každý deň, a to  aj na dovolenke. Deti jednoducho potrebujú byť zamestnané.

 

Odporúčania pre starých rodičov

Nekritizujte rodičov v prítomnosti detí. Ak ako starí rodičia cítite, že niektoré body výchovy je potrebné „prerokovať“, vysvetlite si to s rodičmi za neprítomnosti detí. Musíte mať na pamäti, že rodičia sú mimoriadne citliví na kritiku starých rodičov. Ak jepotrebné vo výchove niečo poopraviť, je lepšie, ak sa pokúsite prezentovať radšej pozitívne návrhy, než zdôrazňovať to, čo je potrebné zmeniť.

Na dovolenku by starí rodičia nemali ísť preto, aby celý čas strážili vnúčatá. Ak sú požiadavky rodičov prehnané, máte právo niektoré z nich aj  odmietnuť. Rodičia vašich vnúčat si často neuvedomujú, že už máte svoj vek a bývate viac unavení. Nebojte sa poukázať na svoje hranice.

Čítajte viac o téme: Starí rodičia
Zdieľať na facebooku