Liberálna alebo prísna výchova? To vždy záleží od dieťaťa

Mnoho rodičov najviac premýšľa nad tým, či preferovať voľnú alebo prísnu výchovu. Ján Kulhánek upozorňuje, že vybrať si jeden z prístupov nie je ideálne.
Mnoho rodičov najviac premýšľa nad tým, či preferovať voľnú alebo prísnu výchovu. Ján Kulhánek upozorňuje, že vybrať si jeden z prístupov nie je ideálne. / Foto: Bigstock

V dnešnej dobe existuje veľa rôznych výchovných smerov, na základe ktorých môžete vychovávať svoje dieťa. Mnohí rodičia čítajú knihy o výchove, časopisy, články na internete a často sú zmätení z veľkého množstva informácií. Každý túži vychovať svoje dieťa čo najlepšie. Je veľmi náročné vybrať si na výchovu vlastného dieťaťa  z veľkej ponuky tie najlepšie typy, rady, skúsenosti a názory. Každý odborník môže mať na výchovu svoj vlastný špecifický názor a zjednotiť všetky myšlienky je nemožné.

Možno vám v tom, ako správne vnímať výchovu, čo považovať za dôležité a čo nie, pomôže názor klinického psychológa a psychoterapeuta a zároveň otca troch detí Mgr. Jána Kulhánka, ktorý sa so svojimi názormi podelil vo vysielaní Českého rozhlasu.

Mnoho rodičov najviac premýšľa nad tým, či preferovať voľnú alebo prísnu výchovu. Ján Kulhánek upozorňuje na to, že najviac dieťaťu môžete uškodiť tým, keď sa zameriate na určitý typ výchovy, snažíte sa vychovávať podľa nejakého scenára bez citu a intuície. „Váš potomok vždy nejaké pravidlá potrebuje. Či máte zvoliť liberálnu alebo prísnu výchovu, záleží hlavne na dieťati. Nie na vás,“ upozorňuje psychológ.

 

Základom sú jasné pravidlá

Ak  dieťaťu nastavíte jasné a zrozumiteľné pravidlá a určité hranice, dávate mu pocit bezpečia, ukazujete smer, ako sa v živote správať. Dieťa musí vedieť základné veci, ako napríklad to, že sa treba pozdraviť, že klamať a kradnúť sa nemá a že bitkou sa tiež takmer nič nevyrieši. O pravidlách môžete s dieťaťom aj diskutovať. Môžete sa dohodnúť, čo si napríklad oblečie alebo čo uvaríte na večeru. Nemôžete však tolerovať nerozumné nápady. Nemôžete predsa dovoliť dvanásťročnému dieťaťu túlať sa večer v meste alebo chodiť v zime bez kabáta do školy. „Poslušné dieťa, ktoré dokáže rešpektovať autority, si rodičovské pravidlá osvojí veľmi rýchlo. Nemusíte potom pôsobiť naň veľmi prísno. Ak však máte vzdorovitého potomka, potrebné je nastaviť tvrdšie limity a hranice,“ upozorňuje rodičov Ján Kulhánek.

Jasné a presne nastavené hranice vo výchove pomáhajú hlavne vtedy, keď sú zároveň ohraničené láskou. Keď dieťa cíti, že musí dodržiavať niečo preto, lebo vám na ňom záleží a že ho máte naozaj radi, tak sa mu všetko bude plniť oveľa ľahšie. Keď dieťa cíti, že ho milujete, tak aj váš občasný krik znáša ľahšie.

 

Nezabúdajte tiež na dôslednosť

Pri výchove dieťaťa je potrebné myslieť aj na dôslednosť. Rodičia si musia presne premyslieť, na čom im naozaj záleží, potom si stanoviť pravidlá, s ktorými oboznámia deti. A čo je ale najdôležitejšie, stanovené pravidlá musia všetci dodržiavať. Dobré je, keď sa tieto pravidlá napíšu aj na papier a vystavia sa na viditeľné miesto v byte. Nemalo by ich byť veľa, aby ste ich stíhali sledovať, či sa dodržiavajú. Dôslednosť znamená, že na určitú vec budete reagovať vždy podobne. Nemalo by sa stať, že na ten istý problém budete každý deň reagovať iným spôsobom. Raz prísne a potom ľahostajnejšie. Vaše reakcie musia byť vždy rovnaké. „To, že rodičia pri porušení dohodnutých podmienok reagujú vždy ináč, považujem za jednu z najzávažnejších výchovných chýb,“ upozorňuje Ján Kulhánek.

 

Dieťa kontrolu potrebuje

Rodič nemôže nechať len na rozhodnutí dieťaťa, či niečo urobí alebo nie. Môže sa cítiť neisté a zmätené. Dieťa potrebuje pocit, že je aspoň trochu kontrolované, že rodič jeho kroky sleduje  a že mu na ňom záleží. Taktiež potrebuje o tom, čo dodržuje a čo nie, v čom sa mu darí lepšie a v čom horšie, veľa diskutovať. Takto sa vlastne uisťuje v správnosti svojich krokov. Komunikáciu s rodičmi deti potrebujú viac ako čokoľvek iné. Ak máte kvalitnú komunikáciu s dieťaťom, nemá až takú veľkú potrebu v neskoršom veku prežívať veľa času v sociálnych skupinách svojich rovesníkov. Ak si rozumie s rodičmi, je šťastné aj doma.

 

Nezabúdajte s deťmi tráviť čas

Ak to s výchovou dieťaťa myslíte naozaj vážne, musíte s ním tráviť veľa času. A nielen s malými deťmi, ale aj s tými staršími. Deti musia cítiť, že ste mysľou a srdcom pri nich. Nestačí byť vedľa seba v izbe. Vy musíte byť naozaj spolu, to znamená, musíte spolu niečo robiť, hrať sa alebo komunikovať. Dieťa musí cítiť, že sa skutočne a nefalšovane zaujímate o jeho svet. To, že ste spolu v jednej izbe, ale vy telefonujete a dieťa sa hrá na tablete, to neznamená, že ste naozaj spolu. Keď aj dieťaťu niečo zakážete, radšej mu ponúknite nejakú alternatívu, čo by mohlo robiť. Najlepšie je, keď aj pri zákaze nejakej činnosti si nájdete nejakú spoločnú činnosť. Niekedy sa stane, že práve  alternatínu činnosť, ktoré vlastne robilo za trest si dieťa zamiluje viac ako tú pôvodnú.

 

Musíte byť pre dieťa vzorom

Nič nemá na dieťa taký silný vplyv ako osobnosť rodičov. Darmo sa rodičia snažia o to, aby vychovali dobré dieťa, ktoré dodržuje určité pravidlá, keď oni ich nedoržujú. Deti rodičov vnímajú aj vtedy, keď sa tvária, že nič nevidia. Vnímajú všetko viac, ako si možno myslíte. Buďte pre dieťa skutočným vzorom. Robte veci tak, ako chcete, aby ich robilo aj vaše dieťa. Nemá zmysel, aby otec vysvetľoval trinásťročnému synovi, aby nefajčil, keď on sám drží cigaretu v ruke. Nezabúdajte na jednotu slov a činov. V dnešnom svete je niekedy ťažké nájsť pozitívny vzor, a preto je tak veľmi dôležité, aby práve rodičia boli pre deti tým najlepším vzorom. Deti by práve  vďaka rodičom mali zistiť, že byť slušným sa oplatí.

 

Chváľte dieťa, keď je dobré

Mnohí rodičia si svoje deti všimnú hlavne vtedy, keď začnú plakať, kričať, hádať sa so súrodencami a podobne. Niekedy sú tieto prejavy odôvodnené, ale niekedy sa takto prejavujú len preto, aby ste si ich konečne všimli. Aby ste predišli týmto problémom, stačí, keď si dieťa budete viac všímať a chváliť ho práve vtedy, keď sa pekne hrá, maľuje, číta alebo stavia kocky.

Výchova dieťaťa nie je ľahká záležitosť a vybrať tie najsprávnejšie metódy často predstavuje problém. Myslím si však, že keď človek vníma svoju intuíciu, srdce i rozum, rešpektuje individualitu dieťaťa, s láskou stanovuje hranice a zároveň je dobrým vzorom, výchova nemusí byť až takým veľkým problémom.

Čítajte viac o téme: Disciplína detí, Hranice pri výchove
Zdieľať na facebooku