Klinický psychológ opísal, ako možno spoznať chlapcov bez dostatočnej otcovskej starostlivosti

Steve Biddulph, austrálsky klinický psychológ na základe svojich dlhoročných skúseností a výskumu zistil, ako možno spoznať chlapcov, ktorí trpia nedostatočnou otcovskou starostlivosťou.
Steve Biddulph, austrálsky klinický psychológ na základe svojich dlhoročných skúseností a výskumu zistil, ako možno spoznať chlapcov, ktorí trpia nedostatočnou otcovskou starostlivosťou. / Foto: Shutterstock

Steve Biddulph, austrálsky klinický psychológ, autor kníh Proč jsou šťastné děti šťastné Tajomstvo výchovy šťastných dětí, rodinný terapeut a školiteľ učiteľov a psychológov v stredisku Collinsvale Centre, na základe svojej dlhoročnej práce a mnohých výskumov zistil, ako spoznať chlapcov, ktorí trpia nedostatočnou otcovskou starostlivosťou.

1. Agresívny štýl komunikácie.
2. Prehnane mužské správanie a záujmy ( zbrane, svaly, rýchle autá, smrť).
3. Opovrhujúci postoj k ženám.
4. Pasívne postávanie, podráždené odvrávanie alebo snaha byť za každú cenu „cool“.

 

Agresívnym štýlom komunikácie chlapec zakrýva to, že sa cíti neistý. Túto neistotu cíti často preto, pretože mu chýba pochvala od starších mužov. Jeho mottom je: „ Poníž niekoho skôr, ako on poníži teba.“ Ak má chlapec veľmi slabý alebo žiadny vzťah s otcom, tak naozaj nevie, ako sa má správať. Nevie použiť správne slová, nerozumie sám sebe a nevie zaobchádzať so svojimi pocitmi. Taktiež väčšinou nevie riešiť problémy s chladnou hlavou, rozprávať sa s dievčatami uvoľnene a bez pohŕdania, ani vysloviť uznanie, prejaviť smútok, ospravedlniť sa a podobne.

Takýto chlapec má len dva zdroje, na základe ktorých si môže vytvoriť predstavu o mužoch. Sú to herci vo filmoch alebo rovesníci. Chlapci to napríklad aj v škole majú dosť ťažké. Keď im učenie ide horšie, cítia sa trápne. Keď sú šikovní, spolužiaci sa im posmievajú a pokrikujú po nich, že sú bifľoši.  Inokedy sa cítia  bezmocne. Chlapec, ktorý však nachádza adekvátnu podporu u rodičov, rodinných príslušníkov a najlepšie u otca, je schopný sa s takýmito situáciami lepšie vyrovnať, pretože nemá pocit, že by bol spochybňovaný vo svojej mužskosti. Ale chlapec, ktorý si nie je sám sebou istý, to musí zakrývať. A tak si myslí, že najlepšou obranou je správať sa drsne a bezcitne, vyžarovať agresivitu, aby si niekto nemyslel, že má strach. Berie si slovo ako prvý a ponižuje ostatných. Takto sa cíti bezpečnejšie.

 

Drsné záujmy

Chlapec, ktorému chýba otcova pozornosť, si myslí,že musí mať drsné záujmy. Chlapci, ktorí nie sú vedení k športu, k hudbe alebo nevykonávajú niečo užitočné, napríklad práce okolo domu alebo v záhrade, podvedome túžia po veciach, pri ktorých sa budú cítiť ako chlapi z akčných filmov. A práve  preto túžia mať rýchlo svaly, zbrane, rýchle autá a podobne.

 

Najlepší liek je pochvala

Ak otec, strýko, bratranec alebo starší kamarát chlapca pochváli, automaticky sa tým vylepší chlapcova predstava o sebe. Chalpcovi sa pochvala vryje do duše. Keď pochvalu povie matka, v puberte to nemá až taký veľký účinok. Každá pozitívna veta chlapcovi nesmierne pomáha. Každá aj tá najmenšia pozitívna poznámka utvrdzuje chlapcov obraz o sebe. Potom je menej závislý na súhlase vrstovníkov. Ak chlapec nemá na blízku otca, je vhodné nájsť niekoho v rodine, kto bude takýmto spôsobom chlapca povzbudzovať.

Steve Biddulph tiež upozorňuje na to, že: „Sebavedomie chlapcov je kľúčom k ukončeniu mnohých prejavov nenávisti, konfliktov a pohŕdania ženami. Vďaka tomuto sebavedomiu máme šancu odstrániť veľké množstvo problémov v spoločnosti.“

 


Odporúčaná literatúra: Steve Biddulph: Výchova kluků
Čítajte viac o téme: Oteckovia
Zdieľať na facebooku