Nie všetky bohaté a vzdelané deti na svete sú spokojné a šťastné. V čom je rozdiel?

Nie všetky bohaté a vzdelané deti sú spokojné a šťastné. V čom je rozdiel?
Nie všetky bohaté a vzdelané deti sú spokojné a šťastné. V čom je rozdiel? / Foto: Bigstock

Veľké množstvo hračiek a dobré známky ešte neznamenajú spokojné detstvo. Príkladom toho sú nemecké deti, ktoré v prieskume UNICEFu  síce patria medzi najvýkonnejšie a najbohatšie, no v rámci spokojnosti sú na posledných priečkach. Dôvodom je, že sa deti necítia byť uznávané a prijaté také, aké sú. Môže za to systém známok a zameranie sa rodičov len na ich výsledky v školských a v mimoškolských aktivitách. Práve z dôvodu, že rodičia venujú neúmerne viac pozornosti výsledkom v škole ako detskej duši, sa úsmev z tvarí ich ratolestí vytráca. Deťom chýba detstvo – voľné hranie na ihriskách, kamaráti, vymýšľanie rôznych vlastných hier a veľké tajomstvá, o ktorých vedia len ony a nikto iný. Doba je náročná, človek sa bez znalostí jazyka či počítača vo svete stratí. Rodičia tak automaticky v snahe zabezpečiť im šťastnú budúcnosť, venujú maximálnu pozornosť  oblasti vzdelávania, ale deťom stále niečo chýba. Formulku na úspech poznajú Holanďania. Ich deti patria k najvýkonnejším a najšťastnejším zároveň. A ako to robia? Svoje deti uznávajú ako rovnocenných partnerov, neúspech netrestajú a venujú dostatočnú pozornosť aj detskej duši.

Ako teda vychovávať naše deti tak, aby sa v budúcnosti presadili, no zároveň aby boli  spokojné? Ako im pomôcť, keď cítia smútok a potrebujú od nás pomoc?

 

1. Rozprávajte sa so svojimi deťmi

Dôležité je však vedieť nadviazať úprimný á súcitný rozhovor. Deti nie sú spokojné, keď sa ich rodičia pýtajú len na známky alebo iné úspechy či neúspechy v škole. Veľmi túžia v rodičoch nájsť spriaznené duše, ktorým by mohli povedať o svojich tajomstvách, problémoch, radostiach a túžbach. Buďte trpezliví pri rozhovoroch. Veľa počúvajte a vyhnite sa snahe všetko komentovať a dávať neustále rady. Vaše deti sa potrebujú občas iba poriadne vyrozprávať. To, že ich vypočujete im dá pocit dôvery a spolupatričnosti.

 

2. Nepodceňujte detské pocity

Nechajte dieťa hovoriť o tom, čo ho trápi a nezľahčujte jeho problémy. Reagujte citlivo a láskyplne. Dieťa to v rozprávaní povzbudí. I keď sa vám bude zdať, že dcérine alebo synove problémy sú malicherné, nedajto to najavo. Detský svet je rovnako dôležitý ako svet dospelých.

 

3. Hovorte pred deťmi aj o svojom vlastnom smútku

Niektorí rodičia pred deťmi nerozprávajú o svojom vnútornom svete. Lenže deti sa od rodičov učia zvládať aj emócie. A tak skúste občas deťom porozprávať aj o vlastnom smútku a keď máte chuť plakať, plačte aj pred deťmi.

 

4. Naučte svoje dieťa vyjadriť emócie

K tomu, aby vaše dieťa bolo v živote šťastné, je dôležité naučiť ho vyjadriť aj svoje emócie a pocity. Niektoré deti môžu mať s tým problém, ale môžete mu s tým pomôcť. Skúste si spoločne napísať zoznam aktuálnych pocitov. Potom sa o nich rozprávajte. Uvažujte spoločne, kedy sa ako cítite, čo ktorý pocit vyvoláva a podobne. Deti môžu svoje pocity aj nakresliť. Kresba je skvelý spôsob, ako vyjadriť to, čo sa deje v duši. Dieťa môžete naučiť písať si denník.

 

PREČÍTAJTE SI TIEŽ: Prečo je dôležitá práca s denníkom?

 

5. Pomôžte mu nájsť to, v čom je dobré

Každý človek túži v niečom vynikať. Školský systém je však nastavený tak, aby sme si vážili dobré známky, no na sociálne kompetencie zabúdame. Ktoré dieťa je uznávané za to, že je priateľské, vtipné či dobrosrdečné? Jednotky za dobré srdce sa nerozdávajú, a tak ostáva veľa deti frustrovaných. Deti treba preto oceniť aj vo veciach, ktoré si spoločnosť vo všeobecnosti nevšíma. Každé dieťa je v niečom originálne. Môže byť manuálne zručné, môže pekne spievať, kresliť, pomáha iným, je nekonfliktné, vytvára dobrú atmosféru medzi spolužiakmi. Toto všetko si zaslúži obdiv. Dôležité je aj to, aby voľný čas deti využívali aj podľa vlastného rozhodnutia. Nemusia im neustále všetko organizovať rodičia. Veľa detí je nešťastných preto, lebo musia chodiť na klavír, na ďalší jazyk alebo na šport, ktorý ich nebaví.

 

6. Hrajte sa spolu

Ak je vaše dieťa smutné, skúste sa s ním niečo zahrať. Spoločná hra mu pripomenie, že ho máte radi a pomôže mu to tiež odpútať myseľ od smútku. Ak sa nechce hrať, pozerajte spolu film alebo choďte spolu niekam do mesta alebo do prírody. Môžete sa tiež spolu bicyklovať, plávať alebo lyžovať. Výborná je aj prechádzka so psom.

 

7. Ak dieťa potrebuje samotu, doprajte mu ju

Ak cítite, že dieťa sa potrebuje so svojím smútkom vyrovnať osamote, doprajte mu ju. Dajte však pozor, aby chvíľa osamote netrvala veľmi dlho. Tým by sa smútok iba prehĺbil.

 

8. Darujte deťom priestor

Deti v dnešnej dobe majú toho naozaj dosť. Škola, krúžky, tréningy, jazyková škola.  Niet divu, že im neostáva takmer žiaden čas pre seba. Práve kvôli preplnenému programu deti sú často nešťastné. Nechajme deťom dostatočný priestor na zábavu, relax či vlastné myšlienky. Deti sa potrebujú aj voľne pohrať s kamarátmi alebo byť občas samy so sebou, aby si mohli ujasniť vlastné sny, predstavy a myšlienky.

 

9. Objímajte svoje dieťa

Objatie je dobrý liek aj na smútok. Objímajte svoje deti čo najčastejšie. Aj takto cítia vašu pozornosť a lásku.

 

10. Naučte svoje dieťa ďakovať

Na základe viacerých výskumov bolo zistené, že vďačnosť so sebou prináša viaceré  vzácne benefity. Napríklad:

  • vďačnosť nás robí šťastnejšími,
  • robí nás tiež zdravšími,
  • tí, ktorí sú vďační, sú v komunite ľudí obľúbení a majú viac priateľov,
  • vďačnosť posilňuje emócie,
  • vďaka vďačnosti máme väčšie úspechy v kariére, vieme pochopiť kolegov, nadriadených či podriadených,
  • vďačnosť zvyšuje našu produktivitu,
  • zlepšuje naše rozhodovanie,
  • sme priateľskejší,
  • sme optimistickejší,
  • duchovnejší,
  • empatickejší,
  • lepšie spíme,
  • vďačnosť robí naše spomienky krajšími,
  • žijeme v šťastnejšom manželstve,
  • menej závidíme,
  • sme menej materiálne nároční,
  • vďaka vďačnosti aj lepšie vyzeráme.

Povzbudzujte svoje dieťa, aby vedelo oceniť veľké aj malé veci.

 

PREČÍTAJTE SI TIEŽ: Čarovná sila vďačnosti: Osvojte si najjdednoduchšie techniky podporujúce vďačnosť

 

V dnešnom svete to majú aj deti ťažké. Majú veľa povinností a snažia sa presadiť v kolektíve a zároveň robiť aj radosť rodičom. Niekedy sa im v niečom nedarí, a tak prichádza pocit smútku. My dospelí by sme sa mali snažiť pomôcť im, keď im je ťažko. Nech je vaše dieťa akékoľvek, zo všetkého najviac potrebuje cítiť vašu lásku. Nech vyparatí čokoľvek, nech sú jeho známky akékoľvek, nikdy mu neodnímajte pocit, že je milované. Psychológovia sa zhodujú v tom, že nič nevylieči detský bôľ lepšie ako bezpodmienečná láska. Len dieťa, ktoré bolo vždy milované a podporované, vie v budúcnosti pevne stáť na svojich nohách.

Čítajte viac o téme: Šťastie
Zdieľať na facebooku