Aký by mal byť denný režim prváčika?

Aký by mal byť denný režim prváčika?
Aký by mal byť denný režim prváčika? / Foto: Shutterstock

Nástup dieťaťa do školy sa často porovnáva s nástupom dospelého človeka do prvého zamestnania. Školské prostredie je pre neho nové a neznáme, nevie, aké správanie a povinnosti sa od neho očakávajú, aby boli dospelí s ním spokojní. Do jeho života vstupujú nové osoby – pani učiteľka, spolužiaci, vedenie školy či ďalší učitelia. Zrazu nemôže robiť to, čo mu napadne. Musí viac poslúchať, ovládať sa, sústrediť sa, prispôsobovať sa a na mnoho vecí si zvyknúť. A preto by mal denný režim rešpektovať zmenenú situáciu dieťaťa.

 

Na čo by sa rodičia prváčika mali zamerať?

1. Návrat k pevným pravidlám

Koncom leta pred nástupom do školy sa pokúste vrátiť k pôvodným pravidlám, ktoré ste mali v rodine zaužívané pred prázdninami a dovolenkou. To znamená pravidelné zaspávanie, vstávanie, nejaké domáce povinnosti a podobne.

 

2. Dostatok spánku

Aby dieťa bolo v škole úspešné, malo by mať dostatok spánku. Nevyspaté dieťa sa dokáže ťažšie sústrediť a ťažko sa mu pamätajú nové veci. Každé dieťa potrebuje individuálne množstvo spánku, dôležité je, aby ho malo dostatok. Každé dieťa má inú potrebu spánku, ale viacerí odborníci sa zhodujú na tom, že by to malo byť okolo 9-11 hodín.

 

3. Jedlo a nápoje

Prváčikovia by mali jesť dostatočne a pravidelne. V strave by nemali prevažovať sladkosti, tučné a mastné jedlá. Nástup do školy často sprevádza stres, preto by nemali chýbať vitamíny, čerstvé ovocie a zelenina. Dôležité je, aby deti pili dostatok tekutín. Pozor však dajte na sladené nápoje. Keď deti málo pijú, často ich bolí hlava, sú unavené a horšie sa sústreďujú.

Niektorí prváci nie sú zvyknutí raňajkovať. Raňajky sú však dôležité. Aby mohol mozog fungovať, potrebuje energiu. Ak máte ráno dostatok času, mohla by spolu raňajkovať celá rodina. Spoločné raňajky predstavujú príležitosť, ako byť chvíľu spolu, porozprávať sa a podobne. Ráno nerozoberajte náročné témy aj tak nemáte čas na ich riešenie. Zbytočne si môžete pokaziť deň  v jeho úvode.

Viac o správnom stravovaní školákov sa môžete dočítať v článku Aj strava ovplyvňuje správanie detí.

4. Ráno eliminujte u detí možný stres

Ráno by dieťa aj rodičia mali vstávať dostatočne skoro, aby ste všetko potrebné stihli. Vyvarujte sa rannému stresu, ktorý vedie často len k nervozite a hádkam. Citlivejšie dieťa môže byť z toho rozhodené celý deň. Skúste si ešte večer pripraviť čo najviac vecí- napríklad oblečenie, veci do školskej tašky, desiatu môžete pripraviť a dať do chladničky. Pokúste sa vytvoriť si systém, ktorý bude každému vyhovovať a vaše rána boli čo najviac pokojné. Ak sa váš prváčik ráno pripravuje sám do školy, napíšte mu zoznam všetkých činností, ktoré má urobiť, aby na nič dôležité nezabudol.

 

5. Dbajte na pravidelnosť aktivít u detí

Aby si prváčik zvykol na zmenu, bude pre neho jednoduchšie, keď bude jeho režim dňa  pravidelný a predvídateľný. Keď bude presne vedieť, kedy sa čo bude robiť, skôr sa prispôsobí novej situácii. Aby však z týchto zmien nebolo dieťa veľmi vyčerpané, nechajte mu napríklad popoludní dostatok priestoru na určitú voľnosť, ktorú prežívalo, keď chodilo do škôlky. Aj prváčikovia sa ešte potrebujú hrať a nie je vhodné, aby mali aj po škole iba štruktúrovaný program. Nezabúdajte, že sa ešte stále potrebujú ponoriť do svojho sveta hravej fantázie.

 

6. Nájdite si čas len pre svojho prváčika

Keď dieťa začne chodiť do školy, prežíva veľmi náročné obdobie. Bolo by dobré, keby mamička a ocko mali pre neho dostatok času. Dieťa bude zdolávať toto prelomové obdobie omnoho ľahšie. Bude šťastné, ak bude mať dostatok priestoru na to, aby vám mohlo o svojich zážitkoch hovoriť. Využite toto nádherné obdobie, keď vaše dieťa chce byť hlavne s vami, pretože v puberte budú pre neho už dôležitejší kamaráti. Stačí pár minút na nerušený rozhovor a vaše dieťa bude spokojné a šťastné. Tieto chvíle by nemali byť povinnosťou, ale radosťou. Ostatné povinnosti na vás určite počkajú, ale deti rastú veľmi rýchlo.

 

7. Pripravte sa na to, že prváčik sa bude možno v niečom správať ináč ako doteraz

Začínajúci školák môže byť podráždený, meniť náladu, odvrávať a menej spolupracovať s rodičmi. Alebo bude ľahostajný, citlivejší, bude sa chcieť viac maznať a pritúliť. Buďte trpezliví a láskaví, keď si dieťa na školu zvykne, začne sa správať ako predtým.

 

8. Chváľte  a oceňujte svojho prváčika

Ocenenie je dôležité, lebo pomáha dieťaťa budovať sebadôveru. V prijímajúcom a oceňujúcom prostredí sa lepšie žije aj chodí do školy. Je dobré chváliť dieťa nielen za výsledky, ale aj za snahu. Pochvala by však mala byť úprimná, chváľte nie preto, že musíte. Chváľte vtedy, keď vás dieťa skutočne poteší, keď máte z niečoho skutočnú radosť. Dieťa by malo cítiť, že ste radi, že ho máte a že vaša láska nesúvisí s tým, ako sa mu v škole darí alebo nedarí. Dieťa je šťastné, keď cíti, že ho milujete aj vtedy, keď v škole skazilo všetko, čo sa len skaziť dá.

 


Zdroje a odporúčaná literatúra:
Tereza Beníšková: První třídou bez pláče
raisingchildren.net.au
Čítajte viac o téme: Prváčikovia
Zdieľať na facebooku