Aj strava ovplyvňuje správanie detí

  Foto: Bigstock

Zmenili by ste stravovanie vašich detí, keby ste vedeli, že budú mať lepšie výsledky v škole, že budú pokojné, príjemné a šťastné? Predpokladám, že áno. A viete, že podľa niektorých odborníkov je nevhodná strava príčinou kriminality mladistvých? Pribúda stále viac dôkazov o tom, že zloženie stravy a jej príjem počas dňa má veľký vplyv na ľudský organizmus. Prečítajte si niekoľko jednoduchých rád  austrálskeho klinického psychológa Steve Biddulpha o tom, ako jedlom priaznivo ovplyvňovať detskú psychiku.

 

1. Preferejte stravu, ktorá rovnomerne dodáva energiu

Jedlo má dve poslania. Poskytuje živiny, ktoré sú potrebné pre rast dieťaťa a tiež dodávajú energiu pre telesnú a duševnú činnosť. Väčšina ľudí dnes dáva deťom stravu, ktorá je síce výživná, ale často sa zabúda na to, že by mala dodávať aj energiu. To znamená, že by mala dodávať do organizmu komplexné sacharidy a bielkoviny. Takéto zloženie poskytuje detskému organizmu rovnomerný a celodenný prísun energie, zabraňuje únave, umožňuje stálu koncentráciu a deti sa tak cítia uvoľnene. Prevládať by tak mali hlavne celozrnné potraviny, potraviny s vysokým obsahom bielkovín, zelenina a ovocie. Ovocie by mali jesť hlavne v dopoludňajších hodinách. Nechce vaše dieťa jesť? Možno vám pomôžu rady v tomto článku.

 

2. Deti by mali jesť predtým, ako budú vydávať energiu

Raňajky by mali poskytovať energiu na celý deň. Nestačí len obedovať a večerať. Ak sa dieťa aj naraňajkuje, má väčšiu šancu vyhnúť sa nadváhe. Potrava totiž prechádza priamo do krvného obehu, kde je veľmi potrebná. Večer, keď deti väčšinou len sedia alebo ležia, sa energia z potravy väčšinou ukladá len do tukových zásob. Deti môžu jesť rovnaké množstvo potravín, ale keď ich majú správne rozložené, nepriberajú.  Ak deti nechcú raňajkovať, lebo necítia hlad, dávajte im menej jedla na večeru a postupne si na raňajky zvyknú. Sami možno zistíte, že od doby, ako začali raňajkovať, cítia sa spokojnejšie a v škôlke alebo v škole sú vyrovnanejšie.

 

3.Vyhýbajte sa rýchlo sa spaľujúcim potravinám

Rafinovaný cukor a potraviny z neho majú nepriaznivý vplyv na správanie detí. Na veľa detí pôsobí tak, že majú prehnané množstvo energie po jeho bezprostrednom skonzumovaní. Niektoré deti môžu byť podráždené, hyperaktívne, nespokojné. Krvné testy ukazujú, že takýto typ energie rýchle dosahuje vrchol a hladina cukru v krvi potom klesá na predchádzajúcu úroveň, keď sa telo snaží s tým vyrovnať. Po sladkých raňajkách tak krivka výkonu uprostred dopoludnia klesá, deti sa nemôžu sústrediť a môže sa u nich prejavovať aj lenivosť a nesústredenosť.

 

4. Vyhýbajte sa chemickým prísadám, farbivám a konzervačným látkam

Prísady a farbivá v potravinách majú špecifické účinky. Počet alergií stále stúpa. V súčasnosti deti prehnane reagujú aj na prirodzenú stravu a nie to ešte na rôzne prísady. Citlivosť sa neustále zvyšuje, a to, čo niekedy bolo úplne neškodné, dnes na to deti reagujú precitlivene. A tak, pokiaľ sa dá, nezdravým prísadám sa treba vyhýbať v čo najväčšej miere.

Zistilo sa, že prudké výbuch hyperaktivity spôsobuje hlavne tartrazín (E 102), ktorý sa nachádza v potravinách zafarbených nažlto. Nedávajte deťom piť ani prifarbované sladké vody. Najlepšia je obyčajná filtrovaná voda, bylinkové čaje alebo ovocné šťavy. Silne škodlivé sú aj fosfáty, ktoré sa nachádzajú v rôznych priemyselne spracovaných potravinách, ako sú napríklad hamburgery, tavené syry, instantné polievky a podobne.

 

Keď idete s deťmi vo večerných hodinách na nejakú rodinnú oslavu a vopred viete, že tam budú koláče, torty, limonády a zmrzlina, dajte im doma na zjedenie nejaké zdravé potraviny pred odchodom, aby ste aspoň takto minimalizovali množstvo jedla, ktoré následne budú jesť.

Ak sa už vaše deti nezdravo stravujú, netrvajte na zdravej výžive hneď a rýchlo, pretože na takomto jedle sú aj emocionálne závislé. Odvykanie musí byť postupné, ale vytrvalé. Postupnosť musí byť zachovaná preto,  aby nemali emocionálne výkyvy.

 

Rozumný prístup k stravovaniu presvedčivo podporuje aj štúdia, výsledky ktorej uverejnil v roku 1988 časopis New Internationalist. V štúdii sa hovorí o tom, že kriminalita 3000 mladých delikventov sa znížila o 70-80 percent počas obdobia jedného roka, keď jedli zdravú stravu.

Austrálsky klinický psychológ Steve Biddulph tiež hovorí, že ak by deti pravidelne a zdravo raňajkovali, potrebovali by čoraz menej psychológov a psychiatrov.

 


Zdroj: Steve Biddulpha: Prečo sú šťastné deti šťastné
Čítajte viac o téme: Stravovanie
Zdieľať na facebooku